Vineri,
18.09.2020
Parțial Noros
Acum
23°C

Ultima dezbatere pe Strategia Sibiului. Astrid Fodor: 27 mil. euro vor fi folosiți pentru transport ecologic și piste de biciclete | Foto și video

20 Aprilie 2017 22:36

Ultima dezbatere pe Strategia Sibiului. Astrid Fodor: 27 mil. euro vor fi folosiți pentru transport ecologic și piste de biciclete | Foto și video

Aproximativ 80 de persoane au răspuns invitației Primăriei Sibiu de a participa la ultima dezbatere publică pe care a organizat-o pe tema Strategiei integrate de dezvoltare urbană (SIDU) a Sibiului până în 2023. În cele aproape trei ore de discuții, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a vorbit despre direcțiile în care pot fi folosiți bani europeni alocați orașului, despre buna guvernanță locală, dar și probleme punctuale: Calea Dumbrăvii, strada Ogorului, deșeurile din construcții sau malurile Cibinului.

SIDU este un document a cărui elaborare a fost necesară pentru ca Sibiul să poată accesa cele 33,5 milioane de lei care îi sunt alocate nerambursabil din fonduri europene până în 2020. „Din aceste 33 de milioane de euro, 27 sunt alocate proiectelor de mobilitate. Acești bani nu vor putea fi utilizați însă nici pentru proiectele de reabilitare a străzilor, nici pentru aqua-parc, nici pentru parcări subterane, ci pentru transportul în comun ecologic sau crearea pistelor de biciclete“, a arătat la începutul discuțiilor primarul Astrid Fodor. Ea a amintit că împreună cu primarii altor municipii reședință de județ a semnat un memoriu în atenția autorităților europene, pentru a modifica liniile de finanțare actuale, deoarece acestea nu corespund nevoilor reale ale comunităților locale. „Noi am avea alte proiecte prioritare decât reducerea emisiilor de CO2. Memoriul este în analiză, dar nu am mari speranțe ca ghidurile de finanțare să fie modificate“, a adăugat Fodor.

Despre proiectele pe care Primăria Sibiu le-a pregătit pentru accesarea celor 33,5 milioane de euro (inclusiv cele pentru transportul ecologic) puteți citi un articol mai amplu aici

Dezbaterea a avut loc la Teatrul Gong, cu începere de la ora 18:00. Printre cele aproximativ 80 de persoane care au participat, s-au numărat și prefectul Sibiului, Lucian Radu, vicepreședintele Consiliului Județean, Helmuth Fleischer, cei doi viceprimari ai Sibiului, Corina Bokor și Răzvan Pop, mai mulți consilieri locali, directoarea ADI Eco Sibiu, Claudia Iordănescu, arhitectul șef al Sibiului, Corneliu Drăgan, președintele Camerei de comerț, industrie și agricultură, Ghoerghe Aldea, președintele Asociației județene de turism, Alin Chipăilă, prorectorul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Mioara Boncuț, directorul Teatrului „Radu Stanca“, Constantin Chiriac, dar și președintele Ordinului arhitecților din România filiala Sibiu-Vâlcea, Alexandru Găvozdea. Moderator al discuțiilor a fost directorul Camerei de Comerț, Eugen Iordănescu, cel care a moderat și celelalte dezbateri publice organizate până acum pe această strategie.
„M-aș bucura să se realizeze 80% din proiecte“

SIDU înglobează nu doar proiectele propuse pentru a absorbi cele 33,5 milioane de euro puse la dispoziția Sibiului, ci și proiectele altor autorități publice, cum ar fi Consiliul Județean. Valoarea totală a acestor proiecte incluse în SIDU este de aproape un miliard de euro, iar unul din obiectivele la care s-ar ajunge prin implementarea acestora ar fi ridicarea Sibiului la rangul informal de oraș-lider în Transilvania de sud. „Eu m-aș bucura dacă din această strategie ar fi realizate și numai 80% din proiecte. Dar nimic nu se poate realiza numai de către Primăria Sibiu, este nevoie de implicarea tuturor. Sigur, proiectele care țin strict de Primăria Sibiu le aprobăm în Consiliul local și le se implementează. Dar în această sunt și alte proiecte și toți trebuie să punem umărul, altfel va rămâne doar o strategie care nu se implementează coerent“, a declarat primarul Astrid Fodor.

dezbatere strategie primarie (5)

Problemele punctuale: Calea Dumbrăvii, Ogorului, Cartierul Veteranilor, Gușterița

Mult mai puțin decât la dezbaterile de acum un an au vorbit sibienii despre problemele lor punctuale. Au fost, spre exemplu, discuții despre strada Ogorului, care va intra în reabilitare de anul acesta, după cum a promis Astrid Fodor. S-a discutat și despre Cartierul Veteranilor, după ce un sibian a arătat că în 2007 a contractat un credit pentru a cumpăra un teren în această zonă, rămasă neviabilizată în continuare. Primarul Astrid Fodor i-a replicat că, deocamdată, prioritățile administrației locale vizează asfaltarea străzilor de pământ, modernizarea cartierelor existente și apoi mobilarea cu rețelele necesare a cartierului în discuție. Chestiunea legăturilor cu orașul între cartierele Gușterița și Reșița – care folosesc, în prezent, în special Podul Gării – a fost ridicată de un sibian care a întrebat dacă nu poate fi transformat în pasaj auto actualul pasaj pietonal pe sub calea ferată situat în capătul străzii Lupeni. Acest lucru nu este posibil, a arătat primarul Astrid Fodor, care a completat că soluția aflat în vizorul administrație locale este cea a construirii unui pod peste Cibin în zona străzii Moara de scoarță, cu legătură înspre străzile din zona Spitalului de neuropsihiatrie. „Dar este un proiect greu, deoarece o astfel de nouă legătură ar trece și peste terenuri private“, a afirmat Fodor. Tot pe chestiunea problemelor punctuale, primarul Sibiului a mai răspuns unui cetățean că anul acesta va fi realizată și prelungirea străzii Socului pentru a face legătura, prin rampa Ștefan cel Mare, cu Șelimbărul. „Am avut discuții și cu primarul din Șelimbăr, iar ei au prins în buget banii pentru partea lor de lucrări“, a spus Astrid Fodor. Ea a amintit și de proiectul modernizării Căii Dumbrăvii. „La Calea Dumbrăvii se lucrează la un studiu de circulație. Avem în vedere modernizarea acestei străzi care acum nu arată bine. Vom supune dezbaterii publice proiectele noastre pentru această stradă“, a declarat Fodor.

Buna guvernanță

Un punct pe care s-a insistat destul de mult în discuțiile de la Teatrul Gong au fost cele legate de buna guvernare locală. Reprezentanții Primăriei au vorbit despre „renașterea“ comunităților de cartier, inclusiv prin crearea de locuri de întâlnire pentru aceste comunități. „Eu îmi doresc o implicare mai activă a cetățenilor, căci ei se pot reprezenta și singuri. Vom face o inventariere a spațiilor pe care le vom putea pune la dispoziție, poate la început acestea să fie în școli, astfel încât cetățenii să se poată întâlni cu reprezentanții Primăriei pentru a discuta problemele și a căuta soluții“, a afirmat Astrid Fodor.

Zona metropolitană

Din discuțiile din sală nu au lipsit și cele referitoare la proiectul Zonei metropolitane a Sibiului, văzută în primul rând ca o soluție de liniștire a traficului la orele de vârf prin lărgirea rutelor de transport în comun și în localitățile din imediata apropiere a Sibiului. „Noi petrecem între 40 și 60 de minute pentru a intra în oraș și a ajunge la serviciu. Eu stau pe Calea Cisnădiei, dar locuiesc pe teritoriul municipiului Sibiu, aici plătesc impozitele“, a explicat una dintre persoanele venite la dezbateri. Chiar și Constantin Chiriac, directorul Teatrului național „Radu Stanca“ a vorbit despre necesitatea acestei zone. „Să vină și Consiliul județean și primarii localităților din zonă pentru a implementa această zonă metropolitană. Am putea trece astfel de la un turism de city-break la o perioadă mai lungă de exploatare a acestei zone de către turiști“, a spus Constantin Chiriac. Tema zonei metropolitane nu a fost, însă, aprofundată de către reprezentanții Primăriei Sibiu, ci de către moderatorul discuțiilor, Eugen Iordănescu. „Va fi, probabil, următorul proiect după această strategie. Ne dorim ca Sibiul să își poată extinde aria de dezvoltare pe o rază medie de 20 de km. Douăzeci de ani de nesincronizare arhitecturală și spațială cu localitățile din împrejurimi au produs lucruri care nu ne plac“, a vorbit Iordănescu.

astrid fodor dezbatere strategie primarie (8)

Malurile Cibinului și poligonul de la Poplaca trec în administrarea Sibiului

Andrei Șoroagă, președintele Asociației cu Verdele-n SUS a cerut prezentarea viziunii conducerii Primăriei referitor la spațiile verzi, în contextul proiectelor de mai mare anvergură care au „atentat“ la integritatea acestor spații: reglementarea unui nou cartier în Pădurea Dumbrava, în spatele hotelului Hilton, amenajarea unui aqua-parc în Pădurea Dumbrava sau intenția de a amenaja u skate-park în parcul Sub Arini. Astrid Fodor a arătat că aqua-parcul și skate-park-ul vor avea drept nou loc de dezvoltare terenul de la ieșirea din Sibiu către Poplaca, cerut de mulți ani de municipalitate de la structurile Ministerului Apărării Naționale. „Acum avem confirmări aproape sigure că vom face un schimb de terenuri cu Armata și vom primi terenul de pe Calea Poplăcii“, a anunțat Astrid Fodor. Potrivit ei, însă, cel mai important viitor mare proiect legat de spațiile verzi va fi cel de amenajare ca loc de promenadă și piste de biciclete pentru malurile Cibinului. „Apele Române au reglementat situația juridică a acestor maluri și noi ne vom adresa Guvernului pentru a le solicita ca aceste maluri să ne fie date nouă, pentru ca pe fonduri europene să le putem amenaja“, a declarat primarul Sibiului.

Chestiune de strategie: dispar cursurile de după-amiază din școli. Ce facem cu noul trafic? Car-sharing!

Membru în Consiliul de administrație al Tursib, Jens Kielhorn a ridicat în cadrul dezbaterilor problema traficului suplimentar care va fi generat de proiectul Primăriei Sibiu de a extinde spațiile școlare pentru a elimina, astfel, cursurile de după-amiază ale elevilor anumitor școli. Printre primele nominalizate în această categorie este Școala nr. 6, care este căutată de mulți părinți care locuiesc în Cartierul arhitecților din Cisnădie. „Dacă va fi eliminat schimbul doi de la școli, cine se gândește la gestionarea traficului care va fi generat în urma rezolvării aceste probleme? De aceea eu cred că traficul auto ar mai trebui restricționat prin Sibiu și ar trebui create acele benzi speciale pentru autobuze, despre care am văzut că se vorbește în strategie. Aș dori să știu și unde vor fi amenajate aceste benzi dedicate“, a spus Jens Kielhorn, fără ca solicitarea lui să mai primească un răspuns. O posibilă soluție parțială la problema transportului copiilor la școală a venit din partea lui Raimar Wagner, fost consilier local, care a sugerat preluarea ideilor implementate în Estonia. „E-guvernarea despre care s-a vorbit este un concept mult mai larg, decât comunicarea între sau cu instituțiile publice. V-ați gândit, de exemplu, să avem la Sibiu o aplicație de car-sharing, astfel încât un părinte care merge dimineața la școală să nu mai ducă doar propriul copil, ci să ducă patru copii“, a spus Raimar Wagner. Primarul Sibiului a replicat că o astfel de aplicație este prevăzută în Planul de mobilitate, aflat încă în lucru.

Tichetul unic de transport

Din sală a fost ridicată și problema sistemului unic de bilete pentru cei care vor să se deplaseze în zona Sibiului. „Nu putem să găsim soluții doar uitându-ne la Primăria Sibiu. Și Asociația județeană de turism se poate implica să gândească o strategie pentru deplasare, dar și Consiliul Județean Sibiu s-ar putea implica“, a cerut Astrid Fodor. Alin Chipăilă, președintele Asociației județene de turism Sibiu, a arătat că o astfel de strategie este în lucru. „Avem în lucru ideea de ticketing unic la diferite evenimente, de exemplu. Urmează să aprofundăm această idee și să o prezentăm“, a spus Alin Chipăilă.

dezbatere strategie primarie (13)

Situația deșeurilor din construcții

În contextul în care Primăria tocmai a lansat în consultare publică un proiect de înăsprire a amenzilor pentru cei care sunt prinși că aruncă în locuri nepermise deșeurile rezultate din construcții, mai mulți dintre sibienii prezenți au vorbit și despre dificultățile celor care fac lucrări mici de renovare în casă și nu ai disponibilitatea de a plăti peste 350 de lei pentru închirierea unui container în care să arunce câțiva saci de moloz. „Din păcate noi nu putem planta pentru fiecare cetățean câte un polițist local. Pe termen scurt, o soluție este o informare mai bună a cetățeanului despre faptul că aceste deșeuri trebuie ridicate de către cei de la Soma, în baza unei solicitări. Am înțeles că ADI Eco Sibiu va organiza o campanie de informare și sunt sigură că discuțiile se vor încheia cu succes“, a spus Astrid Fodor. În sală s-a aflat și Claudia Iordănescu, directoarea executivă a ADI Eco Sibiu. „Dacă este nevoie de recipiente de capacități mai mici, nu cred că va fi o problemă care nu se poate rezolva“, a promis Claudia Iordănescu.

FOTO Silvana Armat

lerner, pop, bokor, dezbatere strategie primarie (9) dezbatere strategie primarie (10) dezbatere strategie primarie (6) dezbatere strategie primarie (4) dezbatere strategie primarie (3) dezbatere strategie primarie (2) dezbatere strategie primarie (1) dragan dezbatere strategie primarie (30) dezbatere strategie primarie (29) dezbatere strategie primarie (28) dezbatere strategie primarie (27) dezbatere strategie primarie (26) Claudia Iordanescu adi eco dezbatere strategie primarie (25) pop dezbatere strategie primarie (24) fodor, leca dezbatere strategie primarie (22) Astrid Fodor si ioana Leca dezbatere strategie primarie (19) chiriac dezbatere strategie primarie (18) dezbatere strategie primarie (17) dezbatere strategie primarie (15) dezbatere strategie primarie (16) dezbatere strategie primarie (14) dezbatere strategie primarie (12) pop si bokor dezbatere strategie primarie (11)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Radu Gyr

Acum 3 ani

Pistele de biciclete nu le respectă mai nimeni. Sunt ocupate de automobile parcate acolo și nimeni nu le face nimic niciodată.
Raspunde

un cititor

Acum 3 ani

In primul rand, in Sibiu NU exista piste pentru biciclete, ci doar niste dungi pe asfalt care pun in pericol viata biciclistilor si incurcat traficul auto. Deci, despre ce vorbim?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ella Manu

Acum 3 ani

Talu' mana! Nenea, n-am putea sa mai "defrisam" putin "padurea" ca nu se prea observa "copacii"?...
Raspunde

bobby 63

Acum 3 ani

Ce facem cu capusele din parcul Sub Arini ?!!!!! E plin de ele si primaria nu face absolut nimic ! Johannis mai facea cate o dezinsectie la 2 ani...acum nimic, avem excedent bugetar...frumos....
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

se gaseste cineva sa ii spuna acestui Iordanescu ca este de un penibil absolut? mai nou nu exista subiect/adunare/actiune in Sibiu in care sa nu apara acest incompetent care se tine scai de orice subiect. pretinde cu mult tupeu ca se pricepe cam la orice, dar orice - infrastructura, turism, strategie, colectare selectiva! chiar daca toti specialistii peste care se baga se plang de tupeul si lipsa lui de orice valoare adaugata el continua sa marsaluiasca cu agenda proprie. nu se poate apela la bunul sau simt pentru a stavili avalansa de "competente" cu care ataca orice sedinta asa ca cineva trebuie sa ii dea un sut undeva, urgent!
Raspunde

Cisnadian fara acte

Acum 3 ani

Noii "iluminatii" sibieni, in sedinta inchisa, carora li s-au adaugat de decor si cativa intrusi! Bleahh!
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

A fost dezbatere publica anuntata de Primarie intr-o gramada de locuri. Urmariti de exemplu pagina de Facebook oficiala a Sibiului pentru a nu rata astfel de intalniri.
Raspunde

DD

Acum 3 ani

Si planul si oamenii arata bine in poze si pe hartie! Practica conteaza la final! La treaba dragilor ca timpul trece si problemele se inrautatesc!
Raspunde

Baba

Acum 3 ani

Bine ca actiunea s-a desfasurat in Saptamina Luminata!Doamne-Doamne e cu noi !Daca pina si pe evrei i-a scos din rahat de Yom Kippur...
Raspunde

bogo

Acum 3 ani

Car sharing? Pe bune? Cu asta rezolvam problema traficului, nu? Piste de biciclete? Unde?in Sibiu? Eu am vazut doar niste marcaje aiurea care nu fac decat sa le sporeasca buzunarul celor de la politia comunitara. Intalniri peste intalniri, dezbateri peste dezbateri. Eu cred ca e nevoie de o echipa de specialisti impartiali de pe dincolo (know how exista berechet) care sa dea solutii pentru problemele orasului si care sa fie implementate tot cu specialisti si nu cu ciuflingari de genul: Comtram, DPC, Terra building, Electrocon...etc. Specialisti bai! Doamna primar e buna la prezidat intalniri, taiat panglici si cam atat. Nu inteleg de ce a mai candidat. Problemele orasului sunt evidente, EVIDENTE!!! Atatea intalniri la care se arde gazul de pomana!
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Transport ecologic...Probabil asta e motivul ca nu se asfalteaza strazile de pamant din Sibiu. Ecologic este si zgomotul avioanelor, si al masinilor de pe centura Sibiului.Ecologic ... mergeti sibieni cu caruciorele cu copii prin namol si gropi.Jucati-va copii in gunoaie.Este totul ecologic in Sibiu in model European
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

P.S. Biciclistii sa mearga pe drumurile ecologice .Trasel ursului ??
Raspunde

George

Acum 3 ani

@TS fraților voi după ce scrieți un articol, îl recitiți pentru corectură? ați ucis limba română, iarăși!
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

Aquaparc îi trebuie Sibiului, un oraș mai mult montan ce ar putea să se orienteze pe turismul specifil regiunii gografice și reliefului. Investim într-un parc de distracții funcțional 3 luni pe an, în cel mai bun caz. Asta spune tot despre viziunea (oarbă) a administrației...
Raspunde

indignat

Acum 3 ani

dacă privim potențialul SIbiului cât și probleme orașului, administrația locală este varză murată. niciun plan de viitor pentru a ne duce spre viitor. asfaltarea străzilor, asta e marea realizare și marele plan în Sibiu. ridicol fraților! demisia toți că sunteți total degeaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus