Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
2°C

Spectacol pe gheață pe scena de la „Radu Stanca”

Spectacol pe gheață pe scena de la „Radu Stanca”

La începutul acestei luni, Teatrul Național „Radu Stanca” anunță avanpremierea unui spectacol realizat în urma unei colaborări cu teatre din Stuttgart, Dresda și Budapesta. „Rug”, după romanul autorului român de etnie maghiară născut la Tîrgu Mureș, Gyorgy Dragoman, va aduce în fața publicului România anilor `90. Acest spectacol poate fi văzut în trei țări diferite (România, Germania, Ungaria) la care participă actorii teatrelor implicate în proiect. Astfel, pe scena de la Sibiu vor urca actrițele Arina Ioana Trif și Maria Tomoiagă .

Spectacolul, regizat de Armin Petras surpinde modul în care s-a transformat România după căderea partidului comunist. Emma, o fată orfană de 13 ani, este luată din internat de către o necunoscută misterioasă, care spune că ar fi bunica ei. La școală este marginalizată de colegii ei deoarece bunica este considerată o nebună care citește în cafea și sânge. Într-un final, relația celor două se cristalizează, iar bunica îi povestește propria ei poveste. Autorul romanului „Rugul”, s-a născut în Transilvania, dar a emigrat mai târziu în Ungaria, reușind dă surprindă un tablou al României de la începutul anilor 90.

Piesa de teatru este rezultatul unei colaborări între teatre din Stuttgart, Sibiu, Dresda și Budapesta, în care regizorul Armin Petras a lucrat, la Dresda, cu șase actrițe din cele trei țări. Rezultatul va putea fi văzut în fiecare dintre orașele de mai sus cu actrițele teatrelor implicate în proiect. Timp de șase săptămâni, cele șase actrițe au repetat împreună pentru realizarea acestui spectacol.

„În viața mea, am făcut peste 15 coproducții, însă aceasta este una specială. Nu știu dacă a mai fost vreo coproducție în care să fie implicate atâtea naționalități. Scenariul era în patru limbi și actrițele își traduceau e scenă una alteia. Poate unul dintre cele mai spectaculoase lucruri din spectacol e că se va juca pe gheață. Fără să jignesc actrițele, adevăratul star în spectacol este gheața”, a spus Armin Petras, regizorul, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele două actrițe românce au fost alese în urma unui casting, spunând că este o experiență unică pentru ele. „O experiență pe care o doresc oricui. M-am simțit nu bine, ci foarte bine, apreciată, împreună cu colegele din Germania și Ungaria”, a spus Arina Ioana Trif, una dintre actrițe. „Au fost cele mai frumoase repetiții de până acum, un schimb de experiență cu actrițele din Germania și Ungaria”, spune și cealaltă actriță, Maria Tomoiagă

Spectacolul „Rug” se va pune în scenă pentru prima dată duminică, 7 mai, de la ora 19, urmând a mai avea două reprezentații luna aceasta în 19 și 20 mai. Prețul biletului este de 20 de lei și se acordă o reducere de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus