Miercuri,
01.12.2021
Parțial Noros
Acum
3°C

Interviu, Cristian Ghinea: ”Nicușor Dan trebuie să se disciplineze”

Interviu, Cristian Ghinea: ”Nicușor Dan trebuie să se disciplineze”

Deputatul USR, Cristian Ghinea, susține într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului că peste doi ani, USR va fi al doilea partid al țării. Pentru a ajunge aici, trebuie urmați câțiva pași: partidul să se deschidă, să se integreze aici oamenii din platforma România 100 a lui Dacian Cioloș și ”facebook-iștii” care reacționează la fiecare derapaj al PSD. În plus, Ghinea susține că până la Congresul USR, președintele Nicușor Dan trebuie să se disciplineze.

Reporter: Ați spus la un moment dat că USR e o uniune a oamenilor liberi. Mai sunt liberi, atâta timp cât intră într-un partid și trebuie să se conformeze unor reguli, norme, decizii?

Cristian Ghinea: Noi suntem majoritatea. Fiecare organizație își face regulile și noi acum ne facem regulile pentru congresul de la Cluj, pentru a rearanja constituția USR. Eu sunt optimist după dezbaterile interne c vom fi în continuare un partid de oameni liberi. A existat o tendință de control, spre bază, dar conducerea partidului a pierdut această discuție. Am avut referendumuri interne în care toți membrii votează, vom avea un Birou Național mare și puternic, compus din 20 de oameni care va fi reprezentativ pentru toată țara și o să mai avem o discuție, sâmbătă, adică mâine, cu șefii de filială și cu parlamentarii în care vom continua stabilirea de reguli pe care le vom cere la Congresul de la Cluj. Deci suntem o organizație de oameni liberi care se organizează pentru a rămâne liberi.

Ghinea USR (3)

Rep.: Poate fi USR un partid altfel? Suntem obișnuiți să avem un președinte de partid care la un congres își rezolvă un Birou Politic. Poate fi USR să devină un partid cu un președinte condus de un Birou Politic?

C. G.: Nu aș spune chiar condus. Poate fi un partid în care decizia se ia colectiv. Președintele USR nu va fi la fel de puternic cum este președintele PSD în PSD sau președintele PNL în PNL. Noi alegem individual la congres, nu listă, iar eu care candidez la Biroul Național, dacă voi fi ales, am un mandat la Congres. Nu depind de nimeni, nu-mi dă voie Nicușor Dan să candidez, nu am nevoie să mă sprijine Nicușor. Mă mai gândesc dacă eu îl sprijin pe el.

Rep.: Îl veți vota?

C. G.: Mă mai gândesc. Totul depinde de reacția lui în acest week-end. Avem acum o întâlnire foarte importantă în care vom definitiva puncte importante din statutul partidului pe care îl vom vota la Cluj.

Ghinea USR (4)

Nicușor Dan face greșeli, așa cum a făcut cu Dacian Cioloș

 

Rep.: Este Nicușor Dan liderul politic pe care-l credeați?

C. G.: Nu. Nicușor Dan este un om cu merite deosebite, este un om onest. Are merite deosebite pentru că a pornit această poveste frumoasă. Nu este liderul providențial, nu are nici calități carismatice și atunci face greșeli, așa cum a făcut cu Dacian Cioloș. A fost o greșeală mare pentru USR, din care ne vom reveni. Nu am un atașament emoțional față de Nicușor Dan, îl sprijin în măsura în care poate duce acest partid mai departe.

Rep.: E depășit de moment, de amploarea pe care a luat-o acest partid?

C. G.: Trebuie să se disciplineze, trebuie să înțeleagă că este un lider de partid național, să se comporte ca atare, să nu-și mai atace colegii pe Facebook, de pildă, pentru că am văzut această intenție, a învățat și lecția negocierii în această perioadă în care s-au desfășurat discuții pe statut. Dacă el e dispus să lucreze cu un Birou Național și dacă va fi dispus să facă concesii pentru că nu va avea de ales va fi foarte bine. Dar nu am nici un atașament emoțional față de el.

Rep.: Ce reacții așteptați de la el în acest week-end ca să-l și votați?

C. G.: A fost o întâlnire foarte bună pe care am avut-o săptămâna trecută în același format. Atunci am votat noua constituție, o parte din ea, pentru că am terminat foarte târziu în noapte. Aștept acum de la el să respecte întâlnirile de atunci, votul dat de oameni și să continuăm în același spirit.

Ghinea USR (5)

«România 100» să fie adusă pentru a întări echipa de la USR

 

Rep.: De ce nu v-ați depus candidatura pentru funcția de președinte?

C. G.: Pentru că ar fi fost o personalizare extremă a disputei. E un partid încă fragil, s-a scurs puțin timp și are nevoie să crească. Pentru asta are nevoie și de continuitate, pentru a nu înclina foarte mult barca, are nevoie și de noi reguli și de oameni profesioniști. Eu am mai spus că dacă principiile propuse pentru democratizarea partidului, pentru deschiderea lui nu vor fi acceptate, eu atunci îmi voi depune candidatura. Faptul este că s-au făcut niște pași până acum. Nu am de ce să-mi depun acum candidatura.

Rep.: Peste doi ani?

C. G.: Peste doi ani.

Rep.: V-ați sacrificat cumva pentru binele comun?

C. G.: A fost o mișcare pe care am făcut-o în sensul de dacă se întâmplă asta, nu candidez, promisiunea a fost făcută, și de partea celalaltă și de căătre mine. Nu e nici un sacrificiu. Eu vreau să lucrez într-o echipă. Sunt enorm de multe lucruri de făcut. Suntem încă un partid foarte mic, de la care foarte multă lume are așteptări. Trebuie să ne împărțim «task»-urile între noi, nu poate fi doar unul singur. Din acest motiv un partid nu poate fi funcțional dacă va fi partidul lui Nicușor sau partidul lui Cioloș. Nu așa funcțționează.

Rep.: În ce condiții credeți că mai poate intra Dacian Cioloș în USR?

C. G.: În condițiile în care eu, ca membru în Biroul Național, și sper ca colegii mei să mă voteze pe mine și pe această idee, voi propune o decizie pentru continuarea negocierilor cu proiectul «România 100». Una din primele decizii pe care le propun în Biroul Național este să dăm un mandat de negociere. Eu nici nu vreau să fac parte din această echipă, pentru că fac parte și din «România 100», dar un mandat prin care echipa de la «România 100» să fie adusă pentru a întări echipa de la USR.

Rep.: Aceste discuții arată o latură a USR care e comentată în felul următor: «până la urmă acest partid e la fel ca celelalte: și ăștia se ceartă pentru putere».

C. G.: Acum depinde ce vrem să vedem. Dacă vrem să vedem ceartă, da. Pe de altă parte, vedem și dezbatere. Eu am avut o dezbatere strict axată pe idei. E drept că Nicușor Dan a reacționat nervos, inițial, și cu atacuri la persoană, dar și-a dat seama de greșeală și am stat și am discutat. Am supus la vot ceva. Dacă vom învăța diferența dintre dezbateri de idei și atacuri la persoană, atunci vom avea cu toții de câștigat. Nu putem fi un partid monolit în care toți gândesc la fel. Noi avem dezbateri fix pe regulile jocului. Aș spune că episodul arată că USR e altfel. Și episodul cu Cioloș a început prost s-a luat o decizie la vârful partidului fără consultare, dar apoi a fost o revoltă la baza partidului inclusiv colegii de la Sibiu au spus «bă, sunteți nebuni, cum să nu-l primim pe Cioloș? Noi l-am propus premier acum trei luni, acum nu mai e bun?». Mă bucur că baza partidului a reacționat și a făcut-o foarte bine. A spus-o și Nicușor Dan: el a fost într-o minoritate în partid. Eu, pe de altă parte, am fost în majoritatea care l-a vrut pe Cioloș. Această majoritate va merge la Cluj și apoi vom avea o majoritate în Biroul Național, dacă vom fi aleși, iar apoi vom avea negocieri să-l aducem pe Dacian Cioloș și pe echipa lui.

Ghinea USR (6)

”PNL își va confirma alura de partid închis”

 

Rep.: Legat de grațierea faptelor de corupție. Sunteți în parlament, vedeți și dvs. un blat, așa cum s-a spus între senatorii PNL din comisia juridică și social-democrați? E posibil așa ceva la acest nivel?

C. G.: Nu vreau să atac, dar una dintre cele două persoane chiar a fost în spital din câte am înțeles. Cert este că pesediștii au acest stil, în care nu se anunță dinainte agenda, pur și simplu e scos din pălărie un subiect. Cred că Șerban Nicolae, care e președinte de comisie decide agenda. Vă dați seama că a văzut că au plecat PNL-iștii și că poate să treacă asta la vot. Deci nu aș face un proces de intenție. Au greșit că au lipsit.

Rep.: Dar nu mai mult de atât?

C. G.: Nu știu. Chestia este că se poate face genul acesta de mârlănie. Așa sunt făcute regulile, astfel încât puterea poate ține tot timpul opoziția într-o stare din asta și să producă o surpriză. Eu mă bucur că oamenii din piață au avut o capacitate de mobilizare, pentru că nouă românilor ne cam lipsește asta. Eu sper ca acest grup rezist de pe Facebook să-l văd în USR. Eu aștept ca atunci când USR se va configura ca un partid deschis către oameni și către stradă, toți acești oameni de pe Facebook să vină în USR pentru a-și etala aceste talente organizatorice în politică. Tot așa cum trebuie să folosim talentele de experți în politică a celor din România 100. USR trebuie să devină chiar o uniune pentru salvarea României.

Rep.: Urmăriți competiția electorală din cadrul PNL?

C. G.: Mai degrabă nu. Avem treabă mai curând cu procesul nostru electoral. Eu nu cred că e bine ce se întâmplă acolo. Mai degrabă PNL își va confirma alura de partid închis, așa cum USR la Cluj își va confirma alura de partid deschis, iar peste doi ani, USR va fi al doilea partid al țării.

Ghinea USR (1)

Regiunile de dezvoltare sunt ca apa sfințită. Nici n-ajută, nici nu încurcă

 

Rep.: Cum vedeți regionalizarea în situați în care se va mai discuta vreodată despre ea? Care e punctul dumneavoastră de vedere?

C. G.: E o discuție foarte complicată. Deocamdată vedem că s-a publicat o strategie de descentralizare, care nu face decât să betoneze județele actuale. Atribuții esențiale de control, de legalitate de la nivel central sunt date la județe, ceea ce nu e OK. Au fost date atribuții fiscale, au fost date atribuții bugetare, de distribuție a fondurilor către localități de la consiliile județene, asta e OK, dar să dai și atribute de control de legalitate…. Practic oamenii ăștia se vor controla pe ei. Guvernul central va fi slăbit exact în locurile în care trebuia întărit. Noi avem un guvern central care face foarte multe lucruri și le face prost. A descentraliza trebuia să flexibilizezi guvernul central dar să-i dai posibilitatea de a aplica egal legea la nivel regional. În acest context, ideea de regionalizare aproape că dispare, pentru că betonezi județele. Evident, ar trebui să mergem pe regiuni de dezvoltare, care merg pe fondurile europene.

Rep.: Sunt utile?

C. G.: Sunt ca apa sfințită. Nici n-ajută, nici nu încurcă. Sunt chestii foarte punctuale care merg, de exemplu Programul Operațional Regional. Dar e foarte puțin. Acolo unde au atribuții, ele fac, dar e foarte puțin. Regiunile de Dezvoltare sunt ca o cochilie care au foarte puțină cărniță în interior. Ar trebui să le dăm mai multe atribuții. Și pe programul de dezvoltare al lui Dragnea vedem proiecte foarte mici, pentru că asta e capacitatea județelor.

Rep.: Sibiu – Pitești, termen de finalizare 2020. E un plan rezonabil?

C. G.: Nu.

Rep.: Total?

C. G.: Studiul de fezabilitate care a fost făcut de Ponta a fost varză, ce să mai zic. A fost contractat la un preț de nimic. Atunci când și colegul meu Cătălin Drulă, deputatul care se pricepe mai bine de cât mine, spune în studiul de fezabilitate trebuie bine făcut, oamenii zic «hai, mă, iar studii, iar hârtii». Studiu de fezabilitate la Sibiu – Pitești înseamnă să faci mii de foraje în munți. Nu poți să tragi o linie dreaptă și să zici, gata, trece pe aici. Nu, trebuie să spui exact pe unde trece. Ei au contractat un studiu de fezabilitate la un preț de nimic, care în mod evident nu avea cum să fie bine făcut. Am avut și noi o ezitare pe perioada mandatului Cioloș, pentru că trebuia să anulăm imediat studiul de fezabilitate.

Rep.: Nu s-a făcut asta dintr-o cauză politică?

C. G.: N-a fost făcut de frică de gura presei, ca să fiu sincer.

Rep.: Deci politic.

C. G.: Da. Au zis că acea companie mică ce a luat studiu de fezabilitate că nu are cum să-l facă, la prețul de achiziție, dar CNADNR îi ajută cu experții lor. Asta a fost soluția venită de la Ministerul Transporturilor. Noi de la Cancelarie am zis mai bine anulați-l și lăsăm după un an de guvernare măcar un studiu de fezabilitate bine făcut. N-au vrut și au mers pe cârpeala asta și acum au ajuns la concluzia că trebuie anulat. Deci am pierdut degeaba un an de zile. Nu le poți decide pe toate, mai ales împotriva tuturor. Eram o mână de oameni la Cancelarie.

 

 

Sibiu – Pitești. În 20 de ani

 

Rep.: Care ar fi un termen rezonabil pentru finalizare, în condițiile în care de acum totul se face chiar OK?

C. G.: : Cătălin! (n.r. La sediul USR Sibiu, unde a fost realizat interviul se află și Cătălin Drulă, fost consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură, și el parlamentar USR) Întrebare: dacă de acum, totul se face bine, în cât timp se va face autostrada?

Cătălin Drulă: Dacă totul se face bine, până în 2020 nu avem nicio șansă. Zece ani de aici încolo, cel puțin. Realist. Dacă totul se face bine, durează 10 ani. Dacă acesta este foarte corect, nu e luat la mișto. Dacă se face ca până acum, durează 15-20 de ani.

Rep.: Deci prindem autostrada până la sfârșitul vieții.

Cătălin Drulă: Noi da. Părinții noștri, nu.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Gruia

Acum 4 ani

Sub această piatră mare Zace-un birocrat din fire, Are număr de intrare, Însă n-are de ieşire!
Raspunde

////

Acum 4 ani

USERE -ce scofala e? Au oesit cu cainii Sa printa rechinii/ Cu copiii-n strada Lumea sa ii vada! Dar ce-au obtinut?! Lucru prost facut! Cu domn presedinte/ Sa se-nvete minte! Traiasca victoria in alegeri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Delegatul

Acum 4 ani

Foaie verde, papa tot Cu Antena tot in bot...
Raspunde

azr - 1918

Acum 4 ani

Un pui de cuc .
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 4 ani

...uai cuopchii, sa vedi ca iar' atz mancat burietz culiesi pi timp di pluaie, uai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus