De aproape patru ani, deja, curge Oltul pe sub centrala hidroelectrică de la Racovița, a cărei panglică de inaugurare a fost tăiată de fostul premier Victor Viorel Ponta în decembrie 2013. Iar Oltul curge degeaba pe sub hidrocentrală, din cauza a două poduri CFR aflate la trei kilometri în aval, poduri care demult ar fi trebuit înlocuite cu unul nou, dar pentru care Ministerul Transporturilor nu are bani. Atât de interesați sunt guvernanții de hidrocentrala care a costat 162,7 milioane de euro, încât actualul ministru al Transporturilor nu și-a făcut timp într-o lună și jumătate să răspundă la niște întrebări. Iar predecesorul lui declară că habar nu avea de problemă.
După cum amintea Turnul Sfatului în urmă cu ceva ani, în prezența oficialităților locale și a ministrului Energiei din acea vreme, premierul Victor Viorel Ponta tăia panglica de inaugurare a hidrocentralei de la Racovița în decembrie 2013. Textul oficial livrat de biroul de presă al Executivului din acea vreme preciza că, după tăierea panglicii, premierul a intrat în camera de comandă pentru a pune în funcțiune agregatele și a urmări cum hidrocentrala atinge parametrii instalați. Noua investiție a statului român are o putere instalată de 31,5 MW, produsă de două agregate de putere egală. În realitate, conform datelor Hidroelectrica, beneficiarul investiției, hidrocentrala a fost pornită abia un an mai târziu, mai precis pe 6 decembrie 2014. Și nu în totalitate, ci numai pe sfert: a fost pornit un singur agregat, la jumătate din puterea instalată (7MW). Însă hidrocentrala avea să fie oprită total în primăvara lui 2015, din cauza unei „defecțiuni de furnitură“, remediere executată de UCM Reșița, societatea care a construit și oferit garanție pentru echipamente.
Blocajul: două poduri CFR de (peste) 100 de ani
Comunicatul oficial transmis după inaugurarea din 2013 mai amintea, în treacăt, o problemă care condiționa funcționarea centralei hidroelectrice (CHE) Racovița, problemă legată de existența a două poduri de cale ferată situate în aval. „A fost rezolvată ca urmare a deciziei Ministerului Transporturilor, care și-a asumat finanțarea construirii unui nou pod de cale ferată", mai arăta comunicatul emis de autorități. În realitate, însă, problema nu era și nu este rezolvată. Cele două poduri sunt situate la câteva zeci de metri unul de celălalt și servesc rutei Sibiu – Brașov, respectiv rutei Sibiu – Râmnicu Vâlcea. Ambele sunt situate pe așa-numitul „canal de fugă“ al centralei, care pentru a funcționa la capacitatea proiectată trebuie să aibă o adâncime de 12 metri. În acest moment, canalul de fugă are doar opt metri adâncime și nu mai poate fi adâncit, deoarece excavarea a încă patru metri ar pune în pericol stabilitatea celor două poduri. Date în funcțiune în 1897, respectiv 1917, ambele poduri au perioada de exploatare depășită, susțin reprezentanții Hidroeletrica.
Cele două poduri CFR care blochează funcționarea CHE Racovița sunt situate la trei km în aval
Au tot discutat timp de 28 de ani
Construirea CHE Racovița a fost prevăzută în Decretul Consiliului de stat nr. 24/1989, dat de fostul regim comunist pentru ”amenajarea hidroenergetică a râului Olt pe sectorul Cornetu – Avrig“. „Conform actului de aprobare, lucrările de infrastructură conexe lucrărilor energetice cădeau în sarcina ministerelor de resort, în speță pentru lucrări la drumuri, poduri sau căi ferate, sarcina revenea Ministerului Transporturilor“, arată reprezentanții Hidroelectrica. Cum Decretul 24 nu a fost niciodată abrogat, înlocuirea celor două poduri a rămas în sarcina CFR. „Discuțiile cu CFR au început în anii '90, apoi au fost o perioadă blocate, ele fiind redeschise în anul 2006“, mai amintesc reprezentanții Hidroelectrica SA. După 2006, Ministerului Transporturilor i-a fost transmisă documentația în vederea demolării celor două poduri și cea aferentă construirii unuia nou, cu două fire. Dar documentațiile au fost respinse de Ministerul Transporturilor, care a mai emis și aviz negativ pentru CHE Racovița. „Avizul include o clauză de interdicție totală de exploatare a centralei și de desfășurare de lucrări în albia râului Olt până la marginea de 1000 de metri amonte de acestea (poduri – n.r.). Motivul principal al respingerii documentației a fost faptul ca Hidroelectrica S.A. nu si-a asumat finanțarea construcției noului pod“, se mai arată în răspunsul proprietarului CHE Racovița.
Un răspuns cu ceva masterplanuri
CFR – ca instituție subordonată Ministerului Transporturilor – nu a înlocuit cele două poduri până acum din lipsa banilor. Potrivit documentației realizată în 2006 de Hidroelectrica, valoarea lucrărilor necesare era aproximată la 6,8 milioane de euro. ”În lipsa unei finanţări speciale de la bugetul statului pentru execuţia lucrărilor la cele două poduri sau pentru un pod nou cu cale dublă, sursele financiare proprii ale CNCF CFR SA nu permit angajarea într-un proiect de o asemenea anvergură”, arată cei de la CFR. În aceste condiții, cei de la CFR au apelat la Ministerul Transporturilor. În 2013, Direcția de investiții a Ministerului arăta că nu are bani pentru construcția de noi poduri. La cea mai recentă actualizare a masterplanului în transporturi, însă, au venit promisiuni. „Podul de la km 369+509 (cel înspre Râmnicu Vâlcea – n.r.) a fost inclus în Programul Operaţional Infrastructură Mare şi în Master Planul General de Transport, în cadrul proiectului de investiţii «Lucrări de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată – etapa II»”, răspund reprezentanții CFR, fără a-și asuma vreun termen de începere a lucrărilor. Celălalt pod, înspre Brașov, nu a mai fost inclus în masterplan.
După ”inaugurare” și funcționarea timp de câteva luni care a dus la defectarea unui agregat, lacul de acumulare al hidrocentralei a fost golit. Și așa a rămas
Dar a mai apărut o problemă uitată: „ceva“ exproprieri
După defecțiunile din 2015, întreg barajul de acumulare al CHE Racovița a fost golit, situație în care este și astăzi. Clădirea este pustie, totul fiind închis după gardurile de sârmă. „În prezent, CHE Racoviţa funcţionează în perioada de probe tehnologice reglementată prin prevederile Ordinului ANRE NR.59/2015“, susțin reprezentanții Ministerului Energiei, în subordinea căruia funcționează Hidroelectrica. În realitate, cei de la Hidroelectrica mai arată că și cu podurile din aval reconstruite, și cu probele încheiate, proiectul CHE Racovița tot nu ar fi încheiat. Și asta deoarece exproprierile pentru lacul de acumulare nu s-au încheiat. Din cele 576 de ha necesare hidrocentralei, ar mai fi necesar de obținut încă aproape 54 de ha, pentru care documentațiile au fost întocmite și care mai așteaptă o hotărâre de Guvern. „Documentațiile finalizate, menționate mai sus, au fost înaintate la ministerul de resort pentru obținere HG de expropriere în perioada 2012 – 2015. Din motive independente de voința Hidroelectrica, aceste acte nu au fost emise până în prezent“, se mai arată în răspunsul Hidroelectrica.
Interes zero: actualul ministru nu răspunde, cel de dinaintea lui nu a fost informat
Condus de Alexandru Răzvan Cuc, Ministerul Transporturilor nu a răspuns la solicitarea Turnul Sfatului, transmisă la începutul lunii aprilie, pe tema demersurilor efectuate pentru deblocarea situației de la Racovița. Înaintea lui Cuc, ministerul a fost condus vreme de șase luni de tehnocratul Sorin Bușe. „Aceste proiecte nu mi-au fost aduse în atenție în nicio formă în cele șase luni de mandat“, afirmă Bușe. Cel care l-a precedat la conducerea Ministerului, Dan Costescu, a refuzat să discute pe această temă.
Victor Viorel Ponta, premier în 2013, a fost invitat să taie panglica inaugurală a centralei hidroelectrice Foto Guvernul României
În camera de comandă. premierul Victor Viorel Ponta ar fi pornit agregatele, relatau atunci oficialitățile. Hidroelectrica anunță că, de fapt, CHE Racovița a pornit abia un an mai târziu Foto Guvernul României
Oficial, CHE Racovița este acum în ”probe tehnologice”
Canalul de fugă al hidrocentralei ar mai trebui adâncit cu patru metri, fapt ce ar pune în pericol stabilitatea celor două poduri CFR din aval
Autoritățile au anunțat investiții totale de 162,7 milioane de euro pentru CHE Racovița
Mai nou, cei de la Hidroelectrica mai spun că CHE Racovița are nevoie și de exproprierea a 54 de ha de teren
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Master Planul General , Astra film festival , Acumularea Avrig , ministerul transporturilor , Victor Viorel Ponta , Turnul Sfatului , Guvernul României , Ministerului Energiei , Râmnicu Vâlcea , Centrala Hidroelectrică Racovi , Sorin Buşe , Decretul Consiliului , Mihai Racoviţan , Pentru Sibiu , tren cfr calatori , Dan Costescu , Ministerului Transporturilor , Fântânița Haiducului , microhidrocentrala , Alexandru Răzvan Cuc , Cum Decretul , Iar Oltul , Foto Guvernul României , Racovita Foto Guvernul Romanie
Vizualizari: 25507
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Diana
Acum 4 ore
Il ie
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Eori
Acum 4 ore
Nelutu O