Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
27°C

Propunere pentru administrație: Sibiul să devină primul oraș prietenos cu fenomenul ”street food”

Propunere pentru administrație: Sibiul să devină primul oraș prietenos cu fenomenul ”street food”

Chiar dacă interesul oamenilor este în continuă creștere, oferta „street food“ (a mâncărurilor preparate în bucătării mobile) este extrem de săracă peste tot în România, cu excepția festivalurilor specifice. Motivul ține de lipsa legislației în domeniu. Tocmai de aceea, unii dintre întreprinzătorii sibieni intenționează să propună administrației sibiene să devină prima din România prietenoasă cu acest gen de mâncare.

Andrei Drăgan este unul din asociații micului lanț sibian de magazine denumit „Bătrânu’ sas“, în ale cărui lăzi frigorifice sunt de găsit diferite feluri de carne și mezeluri, care pornesc de la rețete săsești, în special. De aproape doi ani, afacerea lui a ieșit și în stradă, prin intermediul unei rulote din care vinde atât hot-dogi, cât și mai multe feluri de cârnați. Își diversifică oferta prin tot felul de topping-uri. „Este o chestiune nouă din cauza unui vid legislativ în România, care împiedică dezvoltarea acestui sector. Care ar putea aduce multe lucruri noi pentru români. Spun asta deoarece pentru un tânăr cu idei proaspete este infinit mai greu să își deschidă un restaurant decât o rulotă cu care să își pună în valoare ideile“, este de părere Andrei.

Prin cartierele orașului

O bucătărie mobilă permite ca în orașe mâncarea să se poată „deplasa“ în alt cartier în fiecare zi. Iar tocmai pe această idee speră că autoritățile din Sibiu vor marșa în a deveni primul oraș din România prietenos cu fenomenul „street-food“. „Cum Sibiul va fi regiune gastronomică europeană în 2019, autoritățile locale ar putea începe un pionierat în România. Nu ar fi pentru prima dată când administrația locală s-ar înhăma la un proiect în premieră pentru țara noastră. Să elibereze un fel de autorizație de funcționare mobilă, pentru astfel de bucătării mobile, cu obligația ca la sfârșitul zilei să se închidă activitatea și să mute bucătăria. Astfel, rămâne și siguranța că se păstrează curățenia. Iar, mai apoi, aceste bucătării mobile ar putea intra și în cartiere, astfel încât nu ar mai rămâne toate presiunea pe zona din centru“, este de părere Andrei Drăgan.

El arată că street food este o alternativă la fast-food, deoarece românii au început să caute să mănânce mai diversificat și mai sănătos. Cu un suport legislativ coerent, Andrei Drăgan este de părere că pe piața din România s-ar crea o concurență din care numai clienții vor avea de câștigat. „Street food este mai interesant și mai sănătos. Dezvoltarea unui astfel de sector ar atrage inclusiv turiști, după cum am văzut pe străzile din Brazilia, de exemplu“, adaugă Andrei.

Micul exemplu de la Cluj. Dar pe un teren privat

Majoritatea celor care au investit într-o bucătărie mobilă amenajată într-o rulotă sau dubiță abia au câțiva ani vechime în branșă. „Cam peste tot la noi în țară este o noutate treaba aceasta cu «street food». Pentru că nu este deloc asemănătoare fast-food-ului, nu vorbim aici de o șaormerie. Street-food oferă diversitate și asta atrage, mai ales în cadrul unor festivaluri“, spune Andrei Bosînceanu. De mai bine de un an, Andrei a pus pe picioare afacerea „eat street cluj“. O rulotă este amplasată în apropierea unui parc logistic din Cluj Napoca, pe un teren privat, iar alte două bucătării mobile sunt folosite de el pentru a participa la diferite evenimente specifice din țară. „Am fost și la Iași, la Oradea, la Arada, la Vatra Dornei. Cam peste tot am umblat și peste tot lumea este deschisă la ideea de street-food“, spune Andrei. Din bucătăriile sale mobile ies specialități italiene, de unde Andrei a importat tot conceptul pe care lucrează. Printre cele mai apreciate specialități sunt italian long bruscheta (bruschete din felii de pâine de 35 de cm, cu două gusturi) sau piadina romagnola (un fel de lipie în care uleiul de măsline dă tonul și o umplutură cu carne, ierburi și brânză). „Raportul preț-calitate este mai bun decât la un restaurant“, remarcă Andrei Bosînceanu.

street food 2

Totul e la vedere

„Camionetta“ este o altă mică afacere din domeniu, creată de un bucureștean. Legată de o mașină de teren, o bucătărie mobilă produce mai multe feluri de pizza, al căror punct forte sunt ingredientele aduse în întregime din Italia, cu excepția verdețurilor. „Am fost prin toată țara, lumea este clar interesată de așa ceva. Chiar dacă, în Oradea, de exemplu, se uitau la numărul mașinii noastre și când vedeau că suntem de București căutau ceva mai local“, își amintește Mihai. Cu bucătăria mobilă nu a participat decât la festivaluri. „N-avem legislație pentru așa ceva. Deși lumea vrea și caută diversitatea“, susține Mihai.

Diversitate încearcă să ofere și Marius Dumascu, tot din București. Într-un microbuz botezat Duma’s van, el a amenajat Mex Tex, o bucătărie mobilă, din care ies preparate mexicane, cu ceva iz de „american barbecue“: burrito de vită, quesadilla de pui, cartofi mexicanu sau chiar burriton vegan. „Sunt rețete proprii, foarte sănătoase. Și lucrăm la vedere, oricine poate vedea ce facem. În restaurante nu orice își permite să meargă, fie din lipsă de bani, fie de timp. Pe când, street-food-ul e o experiență mult mai accesibilă și poți vorbi direct cu bucătarul, îți poți personaliza mâncarea“, spune Marius. La fel, a umblat cu afacerea sa prin toată țara, experiențele din Constanța fiindu-i cele mai pozitive. „În București, ca în toată țara, dacă vrei autorizație de funcționare pe domeniul public nu primește decât pentru a vinde ziare sau flori. Noroc cu festivalurile, unde se reunesc mâncăruri din mai multe culturi și lumea prinde gustul“, explică Marius.

„Am vrea, dar nu prea găsim“

Toți cei de mai sus pot fi găsiți zilele acestea în mijlocul Sibiului, unde se organizează Street Food Festival. Evenimentul este organizat cu sprijin financiar din partea administrației locale, care se pregătește pentru anul 2019, când Sibiu va avea titlul de Regiune gastronomică europeană. Din prima zi, festivalul a devenit una din țintele localnicilor și turiștilor. „E ceva nou și relativ accesibil. Din păcate, nu am prea văzut prin țară așa ceva, deși pare chiar interesant. Am vrea mai mult, dar nu prea găsim“, spun Bianca și Alexandru, veniți din Făgăraș și, respectiv, Brașov. La una din bucătăriile cu preparate dulci stă Matei. „Am călătorit destul de mult inclusiv prin Asia. Iar pe mine asta m-a încântat acolo, diversitatea mâncărurilor de pe stradă. Din păcate, suntem în urmă și la capitolul acesta, noi, ca nație“, este de părere Matei.

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă vrei un job mai bun pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Harley Burger, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

40 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

(-)

Acum 7 ani

Pai si ce,pana acum PiataTransilvania ce-a fost? Tot un fel de "food" da' la coada oii...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

bine

Acum 7 ani

o tiganie mai mare nici nu am vazut pana acum in piata huet. vine lumea la slujba si 3 tigani beau bere langa intrare. doamna primar de toata jena cu acest festival de prajeli. FDGR daca o tine tot asa nu-l vad bine.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Nu te mai du la slujba cu tiganii daca nu iti place.
Raspunde

A

Acum 7 ani

Festivalul asta e foarte bine primit in Cluj, Iasi, Timisoara, Oradea si Brasov. Doar ca nu e amplasat fix in centrul orasului, dar cum nu avem loc, e bine si asa rau.
Raspunde

Ciorapel

Acum 7 ani

Batranu' sas baga mai mult prafuri in produsele lui. Sasu' nu prea mai e sas. Citeste cineva ce contin produsele?
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Foarte tare festivalu, si foarte tare ideea de a fii primu oras prietenos cu street food. Abea astept sa fie la ordinea zilei sa vezi aceste dubite colorate prin oras, in loc sa mergi pana in selimbar sa dai banii la ceva mec sau kfc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 7 ani

Gata? Sibiul nu mai are alte probleme? S-a rezolvat tot? Astea sun propuneri si proiecte din acelea de a prostii prostimea care pune botul imediat cand vine vorba de stomac si arunca cu voturi fara sa se gandeasca. Cand apar problemele si devin evidentiate prin presa, mai apare cate o propunere din asta si iara se uita de probleme pana la urmatorul ciclu electoral. (doar asa ca o nota de subsol: evenimeltele sunt cel mai usor mod de a spala banii publici, de aia s-au aprobat proiectele cu usa inchisa)
Raspunde

John

Acum 7 ani

Politrucule,prostalau e doar fiu' lu ma-ta!!!:)))
Raspunde

politrucul

Acum 7 ani

Bah "lordul" văd X-a tânjești sa-l detroneze pe baciu vasalie.Bravo tie, întotdeauna am apreciat tenacitatea!
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Asta mai lipseste, jermaneala in rulote, preturi de restaurant de lux la mancare servita in conditii mizere. Ce se intampla cu acest asa-zis festival este la limita bunului simt. In tari dezvoltate se numeste specula. Pentru ca nu se poate explica cum o clatita normala poate costa 15 lei, adica pretul la cateva kilograme de faina sau a 30 de oua. Asta se numeste specula sub umbrela primariei
Raspunde

cine,ce?

Acum 7 ani

Prost e ala care da, nu ala care cere.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

poti sa stai acasa si sa manci tocana in valoare de 30 de lei pana te spargi :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

din ploiesti

Acum 7 ani

Lasati-o mai moale...in sibiu m-am ales cu o toxiinfectie alimentara...de la un restaurant cu produse ,,de la tara,,...de atunci nu vreau sa mai aud de acest oras....valea prahovei - brasov este cea mai sigura zona...
Raspunde

cine,ce?

Acum 7 ani

poate ai uitat sa te speli pe maini.... stiu ca pe la voi nu prea se obisnuieste chestia asta inainte de a manca
Raspunde

Un turist

Acum 7 ani

O mizerie de oras , o mizerie de festival , stati acasa ...va sfatuiesc eu
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

poti sa stai acasa in "Belgravistan", promitem ca nu o sa o luam personal :)
Raspunde

Balena rosie

Acum 7 ani

Evenimente organizate in centru pt poporul din suburbie. Organizezi o bauta si o ragaiala in curtea unei scoli si biserici. Borala publica organizata.
Raspunde

cine,ce?

Acum 7 ani

io te cred ca esti curat si pur din punct de vedere spiritual, dar daca nu folosesti sapun, si nu schimbi apa din cand in cand, o sa faci auci auci la burtica.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horsti Klein

Acum 7 ani

si aici iei diselike-uri la greu in bot,boule!!!
Raspunde

olteanu

Acum 7 ani

Jeg de oras....in afara de piata aia centrala ,,va mananca cainii,,..pentru cei care vor sa vina la ,,pomul ladat / sibiu,, va sfatuiesc sa stati acasa ..au o strada si o piata si se dau oras cultral mai stiu eu de care...in rest ,mizeria ,, este la ea acasa...
Raspunde

ardelean

Acum 7 ani

tu de ce nu te duci la tine inapoi de unde ai venit?? Aici e mizeriee, caini peste tot...mai ceva ca in mahala.......eu il locul tau as lua prima barca spre valcea........sau poate nu vrei sa o iei pentru ca acolo mananci eventual barca ca daca nu mori de foame?? Ar trebuie cei de la continental si takata sa deschida o sectie si la voi...macar sa stati in curatenie acolo.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

pai normal ca e murdar orasu, daca ai venit tu din fundu gradinii sa arunci gunoiul pe unde apuci!!
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

daaaa, are dreptate! va rog ascultati-l! nu aveti ce vedea aici, va rugam nu mai migrati aici :))))) stati acolo sau migrati spre alte locatii, Bucuresti, Craiova, Istambul, etc...o pierdere de vreme si de bani sa va mutati aici! Serios!
Raspunde

Guru

Acum 7 ani

O tampenie. S-a umplut tara de masterșefi..
Raspunde

Alex H

Acum 7 ani

Nu se vrea pentru ca sunt interese. Patronii de localuri se opun cu tot sufletul si isi folosesc toate parghiile de la primarie ca sa opreasca acest fenomen. Lasa ca e buna super mamma care s-a intins mai ceva ca Trans Agape. Preturile piperate de la Street Food vin probabil din taxa de participare + 15 % din vanzari care se cere fiecarei rulote. In conditii normale, raportul calitate - diversitate- pret este net superior locatiilor fixe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus