Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Lotul Sibiu-Boița din autostrada până la Pitești. „Nu ne-au întrebat nimic”

Lotul Sibiu-Boița din autostrada până la Pitești. „Nu ne-au întrebat nimic”

Tărăgănat și controversat, traseul autostrăzii Sibiu-Pitești pare, în sfârșit, aproape definitiv. Primarii de pe lotul Sibiu-Boița au primit hărțile de traseu. S-au văzut în fața faptului împlinit. În unele locuri, autostrada ajunge chiar la 30-40 de metri de casele oamenilor.

În Șelimbăr, proiectul prevede construirea drumului prin mijlocul parcului industrial. Între Caucho și complexul ecvestru va apărea o șosea de mare viteză. Și mai rău este de cei care s-au apucat de construit în Cartierul Tineretului al Șelimbărului. Oamenii se vor trezi, acum, cu autostrada la poartă. “Pe cei care construiesc aici îi cunosc, sunt niște tineri care lucrează de 10 ani în Spania. Planul prevede construcția autostrăzii la 30-40 de metri de poarta lor. Nouă nu ne-a spus nimeni ‘Nu mai dați autorizații aici, că venim cu autostrada’. Acum, oamenii sigur că sunt nemulțumiți”, spune primarul din Șelimbăr, Marius Grecu.

Autostrada urmează să facă joncțiunea cu centura Sibiului chiar în zona Cartierului Tineretului. Va fi construită pe câmp, paralel cu drumul național, pe partea dreptă de mers spre Tălmaciu, dar va avea nevoie de o curbă largă, astfel încât să fie lipită de centură. Din liziera pădurii, va intra în parcul industrial, apoi în Cartierul Tineretului, la 30-40 de metri de ultima locuință deja existentă.

plan autostrada sibiu boita (2)

Primarul comunei spune că nimeni nu i-a întrebat pe cei din administrația locală dacă au obiecții cu privire la traseu, care trece direct peste câmpurile oamenilor. „Ar fi trebuit să intre într-o dezbatere publică reală, nu doar pe hârtie. Pe traseul și în timpul lucrărilor, probabil că vor fi afectate terenurile care sunt cultivate și vor fi, fără doar și poate, încălcate proprietăți cu mașinile de transport, cu toate activitățile care implică construcția autostrăzii”, se teme Marius Grecu.

Unele acte sunt neclare

Peste 80 de oameni din Boița vor trebui expropriați. Localnicii sunt resemnați. „Oricum ne ia pământurile, ori că vor, ori că nu vor. Așa că... Și o să ne dea prețul la metrul pătrat cât dorește statul, că no, asta-i legea. Noi n-am putut să ne închidem terenul cu gard, că am zis că dacă vine cu autostrada, îl închidem degeaba. La noi or făcut deja un semn, o cruce cu alb”, spune Saveta, o localnică din Boița.

La Boița, în capătul dinspre Sibiu al Văii Oltului, drumul rapid ar urma să facă joncțiunea cu o altă autostradă aflată, deocamdată, doar pe hârtie. „Aici va fi nodul de două autostrăzi, care va uni autostrada Sibiu-Pitești cu o nouă autostradă, care va fi propusă pentru viitorul apropiat (n.r. – râde ironic) și se va numi Sibiu-Făgăraș”, spune primarul din Boița, Nicolae Mohor.

Primarul localității spune că, încă, unele acte sunt neclare. Spre exemplu, nimeni nu i-a explicat cum vor fi scoși din intravilanul localității, kilometrii de autostradă. “La noi, așa e și cu drumul național. S-a construit, dar terenul, la total, al comunei, apare cu tot cu suprafața respectivă”, spune primarul. Totuși, de autostradă se vorbește de mai bine de 10 ani în comună, așa că omenii speră ca măcar acum să înceapă construcția. „Am primit o adresă de la Compania Națională de Autostrăzi, prin care am identificat proprietarii pe unde va veni traseul. I-am identificat și vor urma să aibă o întâlnire cu Compania Națională. Pentru interesul național, cred că toată lumea o să fie de acord”, este de părere Nicolae Mohor.

Lotul dintre Sibiu și Boița este prevăzut în bugetul de anul acesta al CNAIR. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că licitația pentru acest lot va fi lansată în luna iunie.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

17 comentarii

bine

Acum 6 ani

dar de ce trebuie intrebati? se expropiaza nu le convine pretul la judecata!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Savafoot

Acum 6 ani

Alupigus vere!
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

Gandire de Primar de Selimbar...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eugen

Acum 6 ani

Ce nevoia ar fi de o autostrada sb. boitza? Atata vreme cat nu sunt in stare sa faca si tronsoanele din zona montana, despre care e tacere totala si sperante zero, deranj degeaba.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

nu mai bine mergi cu 130 km/h constant decat sa te tarai cu maxim 90km/h pe un drum cu 2 benzi si sa treci prin orase cu 30-50 km/h??
Raspunde

Eugen

Acum 6 ani

Propun sa-i schimbe numele din autostrada si sa-i zica Centura ocolitoare Talmaciu.
Raspunde

Doc

Acum 6 ani

Sunt sigur că dl primar Grecu era convins că traseul autostrăzii va merge în zig-zag peste drumul național, ocolind in extremis și cartierul și parcul industrial construite fix în calea lui. Mare nedreptate, dom'le.
Raspunde

Alzara-1918

Acum 6 ani

Ca şi în lunca Mureşului ,autostrada mai scoate din circuitul alimentar cele mai fertile terenuri : lunca Cibinului . Într- o zi vom realiza ireparabilul : solul fertil e rodul a sute de ani; unde sunt pedologii ? Ecologiştii iau granturi pe postere şi atât !
Raspunde

Bobo

Acum 6 ani

corect dom'le. sa o faca subterana pe toata ca disturba solul fertil.
Raspunde

Doru

Acum 6 ani

Scuze penibilie din partea primarului. Cata lipsa de imaginatie trebuie sa ai sa nu-ti dai seama ca pe acolo va trece autostrada. Pana la urma vina mai mare o poarta cei care au inceput sa-si faca locuinte acolo. Cand sapau fundatia si se uitau in zare, nu vedeau o centura care merge spe ei?
Raspunde

Marius

Acum 6 ani

Am impresia ca unii au luat țeapă. ...aveau impresia ca autostrada va merge paralel cu drumul național. ..prin spatele service dacia. ..așa ca de ăsta e așa deranj la primăria Selimbar...
Raspunde

Diablo, regele infernului

Acum 6 ani

Aștia-s cretini, centura sibiului e gata de 6 ani, nu or văzut în ce direcție se îndreaptă? Constructorii erau conștienți că pe acolo va fi autostrada, cei care au cumpărat apartamente puteau să se uite din timp unde își iau. Stă țara noastră fără autostrăzi că toți nătâmbii se plâng de propria prostie, că e ușor să arunci vina pe alții și să comentezi în loc să îți pui capul la contribuție.
Raspunde

Ciprian Nedelcu

Acum 6 ani

Halal cartier al "Tineretului" in care fiecare a construit cum l-a taiat capul sau cum "a vrut muschii lui", chiar si cu coltul casei in malul Sevisului. oamenii "civilizati" de acolo care si-au facut "canalizare" direct in Sevis si care isi arunca gunoaiele dupa calea ferata. Si pana se tot plange Grecu, mai bine ar pune panouri fonoizolante la autostrada deja existenta. Peste tot in Europa ori sunt panouri anti-zgomot, ori limita de viteza intre orele 22-5, dar noi suntem in Europa doar cand ne avantajeaza...
Raspunde

Horatiu

Acum 6 ani

Numai prostii vorbesc cei din Selimbar. Sa mai citeasca legea 255/2010 privind expropierile pentru cauze de utilitate publica si sa ne arate in lege unde scrie ca trebuie sa il ingreb pe X sau Y daca am voie sa ma duc cu drumul pe unde le convine lor. Statul poate expropria pe unde vor. Asa sa discutam doar de dragul vorbei nu are rost.
Raspunde

XxX

Acum 6 ani

De mai traia Ceausescu de mult Valea Oltului era inundata , Boita , Turnu Rosu erau sub apa si se circula pe vechiul drum a lui Mihai Viteazu pe care a venit in Ardeal la 1600 , undeva mai sus cu vreo 30-40 metri de actualul DN7 pe creasta dealurilor.
Raspunde

gaius

Acum 6 ani

Am cumparat in zona teren cu 2,50€/mp....cat voi primi despagubire din partea statului ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus