Luni,
26.07.2021
Partial Noros
Acum
29°C

Antrenorul care cultivă pasiunea pentru sport în grădinițe. „Sunt copii care nu știu să alerge”

Antrenorul care cultivă pasiunea pentru sport în grădinițe. „Sunt copii care nu știu să alerge”

Și-a descoperit pasiunea pentru sport din greșeală și asta i-a schimbat stilul de viață. Acum petrece ore bune în sala de sport și nu se vede făcând altceva. De 10 ani, Dani Mărginean face Taekwondo și de aproape șase ani îi inițiază pe cei mici în tainele acestui sport. Mai mult decât atât, încearcă să promoveze importanța mișcării încă de la cele mai mici vârste, având opționale de educație fizică la cinci grădinițe din Sibiu.

Are 27 de ani, este sibian și a absolvit două facultăți. În primă fază s-a înscris la Științe Politice, dar în anul II și-a descoperit înclinația spre sport. Un prieten, care practica deja taekwondo, l-a chemat și pe el să vadă despre ce e vorba. Din curiozitate, s-a dus și s-a dovedit a fi chiar priceput. Astfel, înscrierea la Facultatea de Sport a venit de la sine.

dani marginean

Sunt copii „care nu știu să arunce cu mingea”

În mai puțin de doi ani de la primul antrenament de taekwondo la care a participat, tânărul și-a luat frâiele în mână și a devenit la rândul lui antrenor. De la sfârșitul anului 2011, antrenează grupe de începători alcătuite din copii de la 4 la 7 ani.

dani marginean sport

foto arhiva personală/facebook

Dintr-un simplu practicant a ajuns să-i învețe și pe ceilalți, iar acest lucru îi bucură foarte mult deoarece spune el, practicarea unui sport, este foarte importantă încă de la cele mai fragede vârste. Încă de la vârsta de patru ani, un copil poate să practice un sport. „Sunt copii de 9-10 ani care vin la cursuri și îi vezi imediat cum intră în sală că nu au făcut sport. Îți dai seama după comportament: sunt mai retrași, le e frică să interacționeze, iar mai apoi îi vezi la partea practică. Au probleme de coordonare. Ei vor să facă o mișcare, dar nu îi ascultă corpul. E important să facă mișcare. Și doar să iasă afară, să alerge, să se joace cu mingea. Cum făceam noi când eram mici. Acum, sunt copii care nu știu să alerge și sunt mulți care nu știu să arunce cu mingea”, spune Dani Mărginean.

Ține opționale la grădiniță

El ține lecții de taekwondo în cadrul Puma Club împreună cu cei mai mici. În funcție de vârsta acestora, sunt împărțiți în două grupe. Astfel, avem grupa copiilor între 4 și 6 ani și a celor între 7 și 11 ani. Chiar dacă acest sport este practicat în preponderență de băieți, de la cursuri nu lipsesc nici fetițele.

dani marginean 5

„Multe au venit după ce le-au dus părinții la balet și nu le-a plăcut și au zis că vor să încerce și acest sport. O parte din părinți își doresc pentru fetele lor să știe să se apere. Pe lângă asta, de la o anumită vârstă, vin copiii singuri, să învețe să se apere. Aici nu înveți să te bați, ci cum să reacționezi, dacă e cazul. În termeni simpli, taekwondo este o artă marțială care folosește tehnici de picior, 80 spre 90%. Totodată, îți dezvoltă mobilitatea și forța în picioare. E un sport complet și se poate face performanță”, povestește tânărul. Cursurile au loc de două sau trei ori pe săptămână în funcție de vârsta celor mici, iar antrenamentul durează o oră. Abonamentul lunar este 100 de lei pentru grupa mică și 120 pentru cea mare.

dani marginean sport copii

Pe lângă aceasta, Dani merge săptămânal în cinci grădinițe din Sibiu. Acolo, împreună cu cei mici, la acordul comun al părinților și educatoarelor desfășoară un opțional de educație fizică și mișcare. Astfel, copiii își dezvoltă capacitățile motrice în timp ce se joacă. „Acum e bine că sunt multe alternative. Când eram eu copil, în afară de înot și fotbal nu prea aveai nicio alternativă. Acum sunt cursurile de limbă, de la engleza la chineză, înot, tenis, câte și mai câte”.

dani marginean Taekwon-do_2015©Silvana Armat (144)

În timpul programului „Școala Altfel”, el merge în școlile și grădinițele din oraș și ține cursuri de Taekwondo cu cei de acolo. Pe lângă asta, Dani este și instructor de schi, iar pe viitor își dorește să predea și cursuri de înot. Nici varianta de a fi antrenor de fitness nu o exclude din viitorul apropiat.

dani marginean gradinita sport

dani marginean sport gradinita (2)

foto arhiva personală/facebook

dani marginean (2)

Comentarii

1 comentarii

Un oarecare

Acum 4 ani

BARAVO MARGI!!!!! Forta PUMA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus