Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

TSTV Octavian Saiu: ”S-a demonstrat că marile festivaluri nu se pot întâmpla decât în orașe mici și niciodată într-o capitală”

TSTV Octavian Saiu: ”S-a demonstrat că marile festivaluri nu se pot întâmpla decât în orașe mici și niciodată într-o capitală”

Criticul de teatru Octavian Saiu a găsit un răspuns la întrebarea ”de ce Festivalul de Teatru de la Sibiu s-a impus în dauna altor evenimente de acest gen din lume?” Saiu susține că festivalul de aici a reușit să găsească un raport aproape de perfecțiune în ce privește calitate, cantitate, nișă și deschidere către publicul larg. ”În Sibiu, e un raport între calitate și cantitate care funcționează exemplar. În festivalurile lumii, care cultivă perspectiva panoramică, ansamblul, numărul foarte mare de evenimente și de trupe, apare de fiecare dată această dilemă a calității care se diluează. La festivalurile care sunt foarte elitiste și își propun un program numai cu nume foarte mari, numai cu spectacole de un anumit nivel, și care încearcă să încurajeze valoare cu orice preț, apare fenomenul opus, un anume tip de elitism, o anumită distanță față de publicul larg, față de categoria spectatorului obișnuit. Față de omul care se duce la teatru ca să se bucure, nu neapărat ca să-și pună întrebări filozofice, nu ca să descopere noi direcții estetice și nu ca să se întâlnească în mod recurent cu obsesiile unui creator. Ei bine, la Sibiu, unde pe stradă se poate întâmpla un miracol al întâlnirii cu un spectacol cât se poate de accesibil, de viu de relaxant, și în același timp în sală, puțin mai târziu, să aibă loc întâlnirea cu universul unui Pippo Delbono, care e foarte închis în el și în același timp extrem, extrem de complicat în țesătura de simboluri pe care o propune atunci vorbim de această întrepătrundere de un anume tip de teatru popular, și un teatru care propune o serie de problematici contemporane, o serie de subiecte extrem de complexe”, a spus Octavian Saiu în cadrul unei ediții speciale a Turnul Sfatului TV.

În opinia criticului de teatru, un astfel de festival nu va putea funcționa niciodată la București, de exemplu. ”S-a demonstrat de-a lungul istoriei că marile festivaluri nu se pot întâmpla decât în orașe mici și niciodată într-o capitală. Într-o capitală, unde ritmul delirant al oamenilor presupune alergătură continuă și dispersia energiilor un festival care încearcă să concentreze spiritul uman se diluează inevitabil. Într-un oraș mic energia unui astfel de eveniment e palpabilă, e vie, e prezentă în toate colțurile lui. E acest raport pe care orașele mici îl îngăduie între comunitate și universalitate”, a mai spus Saiu.

”Sibiul păstrează acest echilibru, atât de rar, aproape imposibil de găsit în lume, între calitatea înaltă reprezentată de unele din cele mai senzaționale nume din spațiul culturii de astăzi și totodată această deschidere față de publicul obișnuit care vină să guste cu experiență vie, directă și cât se poate de captivantă în plan estetic”.
Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:

https://youtu.be/LNOP-oaercg

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Schwartz R.

Acum 4 ani

”Sibiul păstrează acest echilibru, atât de rar, aproape imposibil de găsit în lume ..." , aoleo individul asta o ia pe urmele mitomaniei si grandomaniei lui Chiriac . Il inteleg , pt. ca e platit ( sau mituit ) regeste la FITS , ca dealtfel toti cronicarii prezenti care formeaza un cor de imnuri de slava al acestui festival . Ca in vremurile apuse , nu exista nici o voce critica cu adevarat ... Chiriac ca fost secretar UTC stie sa instruiasca scribii din presa ca sa nu miste nimeni in front , si sa i se ridice osanale . Vai , vai ...
Raspunde

Mitica

Acum 4 ani

@Scwartz R. Chiriac chiar este mare, nu e doar un increzut ce se crede mare fara a fi, adica un grandoman. In domeniul managementului teatral e cel mai mare din Romania si printre cei mai mari din lume.
Raspunde

Thom

Acum 4 ani

Baiatul e putin prostut, sa nu zic prostalau ! Doar un exemplu: banuiesc ca Rio de Janeiro e vreun orasel de 50 000 de are ditamai carnavalul. Bai baiete, comparat cu Rio, si bucale e o comuna ! Rio are peste 6 milioane si zona metro peste 12 milioane, plus e un centru turistic de talie mondiala. Si New York City e un orasel, de are atatea parade, concerte si festivaluri de mare anvergura. Alta e ''treaba'', nu ca e mic sau nu. Trezirea !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Bhai tzaca, habar n-am daca stii ce vorbești dar, pe "noi" oerii sighieni ne-ai jignit făcându-ne cătunul metropola, ptiu pușchea pe limba, invers am vrut sa spun!
Raspunde

Teatru la Kilogram

Acum 4 ani

Nu-ti trebuie pregatire de specialitate ca sa-ti dai seama ca Chiriac exagereaza in aprecierea calitatii spectacolelor cat si-a artistilor. Aglomereaza numere ieftine de spectacole pentru copii iar pe langa acestea, in sali, invita trupe de teatru arhinecunoscute cu spectacole abstracte, de obicei de pe la scolile de teatru unde studentii presteaza gratis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus