Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

„Conform cu originalul“. Suspiciunile de plagiat ale Emiliei Șercan sunt susținute de lucrarea de diplomă din arhive

„Conform cu originalul“. Suspiciunile de plagiat ale Emiliei Șercan sunt susținute de lucrarea de diplomă din arhive

Nu stau în picioare semnele de întrebare ridicate de Emilia Șercan referitor la veridicitatea lucrării de diplomă ce îi poartă semnătura și care conține pasaje întregi plagiate din alte cărți. Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a furnizat, la cerere, o copie conformă cu originalul a lucrării Emiliei Șercan, despre care jurnalista spunea că nu mai știe ce conține exact.

Paragrafele plagiate de Emilia Șercan în lucrarea sa de diplomă se regăsesc pe cel puțin zece pagini din cele 90 (inclusiv bibliografia) aflate în arhiva Facultății de Jurnalistică din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Facultatea absolvită de Emilia Șercan în 2003 continuă să păstreze în arhivele sale toate lucrările de diplomă, fapt certificat prin copia conformă cu originalul furnizată la cererea Turnul Sfatului. „Lucrările de diplomă ale absolvenților specializări Jurnalism, promoția 2003, care și-au finalizat studiile în cadrul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, fosta Facultate de Jurnalistică (în prezent Facultatea de Științe Socio-Umane) pot fi consultate la locul de depozitare, aflat în sediul de pe strada Brutarilor nr. 3. Consultarea oricărei lucrări se va face la sediul facultății, în prezența secretarei Facultății de Științe Socio-Umane“, se arată în răspunsul semnat de rectorul ULBS, Ioan Bondrea. Răspunsul contrazice scenariile lansate de Emilia Șercan, care – confruntată cu suspiciunile de plagiat – a apreciat inițial că lucrarea ei de diplomă nu mai există, deoarece ar fi trecut termenul de cinci ani în care aceasta ar fi trebuit păstrată.

Emilia Șercan s-a deplasat personal pentru a-și verifica lucrarea la Sibiu, unde a făcut o serie de aprecieri jignitoare la adresa reprezentanților facultății absolvite de ea. Ulterior verificării lucrării sale, Emilia Șercan nu a mai dorit să facă vreo declarație publică, anunțând că are în curs de derulare o investigație proprie. Investigație care să îi lămurească modul în care au ajuns în spațiul public copii ale lucrării sale, suspectate de plagiat.

prima pagina lucrare emilia sercan

Articole reunite într-o carte criticată

Lector al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Emilia Șercan s-a afirmat în ultima perioadă ca un jurnalist freelance angajat în demascarea plagiatelor unor influenți politicieni ai momentului, pornind de la fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea și până la fostul primar al Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu. Articolele despre aceste plagiate au fost reunite într-o carte denumită „Fabrica de doctorate“, volum ce a atras nemulțumirea unora dintre jurnaliștii cu care Emilia Șercan a colaborat într-un fel sau la realizarea articolelor despre plagiate. Sidonia Bogdan, care a lucrat în trecut la „România liberă“ s-a arătat deranjată de unele din aserțiunile Emiliei Șercan referitoare la unele din articolele publicate pe aceeași temă a plagiatelor. „Emilia Șercan aruncă suspiciuni asupra unui articol publicat de mine în «România Liberă» referitor la doctorii lui Oprea, sugerând că aș fi publicat un articol «controlat de servicii», după care revine câteva pagini mai încolo și spune că s-ar fi înselat în privința «jurnaliștilor» de la «România Liberă». Ce vreau să precizez: imediat după publicarea articolului meu, Șercan a discutat mult cu «jurnaliștii Rl», adică cu mine, pe un chat, iar discuțiile respective încă mai există. Foarte interesante, de altfel. Jenant ce face acum“, a apreciat – pe pagina sa de Facebook - Sidonia Bogdan, care a scris – de altfel – destul de mult pe aceleași teme abordate și de Emilia Șercan. Aceasta din urmă a revenit, mai apoi, tot prin intermediul Facebook, pentru a se disculpa, arătând că nu a vrut să o atace pe Sidonia Bogdan. „Acel episod este scris pentru cititorii care nu sunt ziariști, care doar consumă presa și care habar nu au despre dilemele cu care noi trăim, zbuciumul nostru interior, apăsările noastre personale și profesionale“, a replicat Șercan.

Exemple de pasaje plagiate

După cum recent a arătat Turnul Sfatului, în lucrarea sa de diplomă Emilia Șercan a copiat masiv în Capitolul 3 al lucrării sale din „ׅGhidul pentru jurnaliști“, spre exemplu. Astfel, la pagina 38 a lucrării de diplomă se regăsesc pasaje copy-paste din pagina 15-16 din Ghidul juridic, pagina 40 și jumătate din pagina 41 sunt integral copiate din pagina 5 a Ghidului, pagina 43 copiază în proporție de 80% din paginile 14-15 ale Ghidului, pagina 44 este integral copiată din paginile 14-15 ale aceluiași Ghid (la fel si jumătate din pagina 45). În același Capitol 3, jumătate din pagina 52 este copiată din pagina 54 a Ghidului, iar 80% din pagina 54 este copiată din paginile 59 și 60 ale cărții menționate. Capitolul 2 al lucrării de diplomă, denumit „Reglementări naționale în materia libertății de exprimare și a libertății de conștiință“, alături de Capitolul 4 – „Libertatea de exprimare, reglementări internaționale“ conțin o serie largă de observații de ordin juridic, lăsate fără ghilimele sau fără nici un fel de atribuire. În afara acestor exemple, Emilia Șercan a apelat masiv la reformulări și preluări rescrise în restul capitolelor (Capitolul 5 – “Sursele și dreptul la replică”, Capitolul 6 – “Accesul la informații”).

Mircea Toma: „Plagiatul este o chestiune foarte gravă, nu trebuie neglijat“

Lucrarea de diplomă a Emiliei Șercan poartă titlul de „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare“ și conține pasaje întregi, transferate prin metoda copy-paste, ori reformulări ale unor paragrafe preluate din două alte cărți, publicate în 2002. Pasajele copiate nu sunt puse între ghilimele și nici nu le este atribuită vreo sursă, la fel ca și în cazul paragrafelor reformulate. Aceste pasaje sunt amestecate cu altele care par scrise chiar de Emilia Șercan. Cele două cărți-sursă sunt „Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare“, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) și Adrian Tudorică și, respectiv „Ghid juridic pentru jurnaliști“ (ediția a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai.

Mircea Toma, autor al uneia dintre cele două cărți-sursă, consideră că subiectul plagiatului Emiliei Șercan trebuie menținut în discuția publică. „Plagiatul este o chestiune foarte gravă nu trebuie să fie neglijat. Este foarte important să se discute subiectul acesta când avem de-a face cu nume sonore, ca putere a exemplului“, afirmă Mircea Toma. Potrivit lui, contracararea plagiatului ca fenomen în mediul educațional românesc trebuie să înceapă încă din ciclul primar. „Cred discuția despre plagiat trebuie să meargă până la clasele în care învățătoarea cere copiilor să facă un proiect și să folosească materiale pe care și le caută cum pot, în principiu de pe internet. Acea învățătoare – căci vorbim deja de clasele a doua sau a treia – trebuie să fie instruită să îi învețe pe copii ce înseamnă drepturile de proprietate intelectuală. Faptul că sunt cazuri sonore care sunt aduse în dezbatere publică este soluția pentru salvarea celorlalți. Să te gândești, dar oare ce am făcut? Copilul meu care e în clasa a XII-a oare știe de aceste lucruri sau nu își pune problema?“, mai declară Mircea Toma.

Emilia Șercan revine în atenția publică și după apariția sa în emisiunea „Profesioniștii“, când lectorul universitar a părăsit platoul în lacrimi spunând că „în momentul ăsta mă simt ca o impostoare“. Emilia Șercan se referea la în respectiva emisiune la ceea ce a numit „compromis“ și anume transferul ei profesional în grupul de presă Realitatea – Cațavencu, pe un salariu estimat la peste 8.000 de euro. Respectivul grup de presă era patronat în acea vreme de Sorin Ovidiu Vîntu, despre activitatea căruia Emilia Șercan a documentat înainte mai multe anchete.

Foto principală: captură TVR, Emisiunea „Profesioniștii“

 

comparat 54 comparat 52 comparat 45 comparat 44 comparat 43 comparat 41 comparat 40 comparat 38

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Stefanini, Compa, Takata, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

zzz

Acum 6 ani

De cand o lucrare de diploma este menita sa aduca elemente originale? Dl Deleanu, va citesc, de cele mai multe ori cu placere, insa SUNT CONVINS ca lucrarea dumneavoastra de diploma este cel putin la fel de originala precum cea a Emiliei Sercan. Sunteti dispus sa o incarcati pe un server public?
Raspunde

simo

Acum 6 ani

da teza ta de doctorat mai zetule? da anumite articole de-ale tale? vrei sa se faca publice?
Raspunde

giyunter da la ooy

Acum 6 ani

O lucrare de licenta e de fapt un exercitiu si rareori o contributie originala... Pe cand un doctorat...
Raspunde

fost student al profesorului Grad

Acum 6 ani

La o asemenea tema, nici nu poti aduce elemente originale. Reglementatile sun reglementari, nu vii tu cu noutati... Se poate face un studiu comparativ, iar reglementarile prevazute in diverse coduri deontologice sau alte acte normayive pot fi comentate...
Raspunde

...

Acum 6 ani

lucrarea de diploma nu-i acelasi lucru cu lucrarea de doctorat
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

Vezi ca tu esti cel care o confunzi cu "lucrarea" de corijenta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raspandache

Acum 6 ani

Plagiatul e plagiat tembelilor! Deja și-a trimis Sercan armata de postaci retardați!
Raspunde

...

Acum 6 ani

nu se iau in considerare aceleasi criterii....dar de la un retardat ca tine ce sa astepti? ia zi tu, daca ai terminat o facultate (pentru ca in ziua de azi e posibil ca retardatii sa termine facultati), cat ai plagiat la lucrarea ta de diploma?
Raspunde

Cetitor

Acum 6 ani

Pot doar sa spun ca acesta ziaristă a facut un lucru formidabil.....a demolat fabrica de doctorate a lui Gabitza Oprea
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

Daca doamna Emilia Sercan folosea ghilimelele, despre ce mai scria domnul Traian (ce nume basescian!!!!!) Deleanu ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 6 ani

Talido, tu scumpa mea, Ole te iubește tu, si ti pupa ta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile V. Vasile

Acum 6 ani

despre mă-ta?!?
Raspunde

biciclist

Acum 6 ani

@TS: apreciez efortul vostru in aceasta investigatie. Bravo! Plagiatul este clar. Nu conteaza ce tip de lucrare este. In cazul de fata e si mai grav intrucat in meseria de jurnalist citarea corecta este esentiala. Citind acele paragrafe, cineva nu are de unde sa stie ca acolo nu este "vocea" autoarei si ca nu ea a muncit acele texte. Aceasta este inselaciunea, furtul.
Raspunde

gabi

Acum 6 ani

Cred ca daca s-ar analiza toate lucrarile de licenta, rezultatul va arata ca 99,9 % dintre ele sunt facute in aceeasi maniera ca si cea despre care e vorba in articolul de mai sus. Totusi, d-le Deleanu, ati inceput un demers foarte necesar. Pe cand ne veti scrie despre doctoratele "profesorilor" facultatii de jurnalism din Sibiu? Macar doctoratele obtinute in ultimii 10 ani. Stiu ca puteti, important e sa si vreti. Daca nu ... reiese ca scrieti la comanda, ceea ce nu e adevarat, asa-i?
Raspunde

Ella Manu

Acum 6 ani

Bun, si pana la urma-urmei, ce mare minune făcu matracuca? A facut "celebre" niște înscrisuri ale unor neica-nimeni, despre care nu auzi nimic nici Bala de Zmeu...
Raspunde

altul

Acum 6 ani

traian deleanu, ai plagiat americanismul freelance, inlocuind termenul romanesc "independent". Incepe sa va puta limba romana?
Raspunde

vali

Acum 6 ani

Si ce vreti sa demonstrati? orice lucrare are si elemente comune cu altele. Conteaza procentul. Demersul dvs. ptr. plagiat este evident. Doriti sa se perpetueze in continuare aceasta moda a plagiatelor ce inverseaza valorile in societate?
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

si ce daca ? este deja o traditie pentru multi. plagiat neplagiat invatati limba romana
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus