Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Plan schimbat de la București: gunoaiele sibienilor trebuie cărate în Alba. Cheltuieli suplimentare de la 1,7 mil. de euro în sus

Plan schimbat de la București: gunoaiele sibienilor trebuie cărate în Alba. Cheltuieli suplimentare de la 1,7 mil. de euro în sus

Deșeurile reziduale colectate în județul Sibiu nu vor mai putea fi depozitate la groapa ecologică de la Cristian. Cele aproximativ 5.000 de tone de deșeu rezidual colectat lunar din municipiul Sibiu și localitățile învecinate va trebui transportat mai întâi la 100 de km distanță, până la Galda de Jos (județul Alba). Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi cărat înapoi, pentru că așa scrie în noul Plan național de gestionare a deșeurilor. Autoritățile sibiene sunt revoltate și arată că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual, cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite prin taxa de salubrizare.

Întregul sistem de colectare și transport a gunoaielor reziduale generate de sibieni în fiecare zi își va schimba complet traseele prin prisma noului Plan național de gestionare a deșeurilor, elaborat la cererea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Planul definitivat în aprilie este aproape de a fi propus spre adoptare în forma finală, care este catalogată drept o „prostie imensă“ de către autoritățile locale responsabile de gestiunea deșeurilor. Cel mai criticat punct este cel referitor la faptul că, de la adoptarea planului, deșeurile reziduale (cele care nu sunt reciclabile sau biodegradabile) nu mai pot fi depuse în groapa de la Cristian. Potrivit noului plan prezentat săptămâna trecută autorităților locale, miile de tone de deșeuri reziduale colectate pe parcursul unei luni vor trebui transportate, mai întâi, la stația de tratare mecano-biologică de la Galda de Jos (județul Alba). După efectuarea tratamentului în urma căruia o parte din deșeuri vor fi transformate în combustibil solid, resturile rămase vor trebui încărcate din nou în gunoiere și aduse înapoi în Sibiu, pentru a fi depozitate la Cristian. Același Plan național prevede că în situația Sibiului se vor afla și alte județe din țară: spre exemplu, gunoaiele din Botoșani vor fi duse la Iași, cele din Satu-Mare, la Maramureș, iar cele din Harghita și Covasna vor fi plimbate până la Brașov. În prezent, în România există doar două stații de TMB funcționale (în Timiș și în Ilfov), în curs de construire sau finalizare fiind alte 16 stații.

Nota de plată suplimentară pentru sibieni: de la 1,7 milioane de euro în sus. Pe an

Din municipiul Sibiu și alte 20 de localități învecinate, de exemplu, lunar sunt colectate aproximativ 5.000 de tone de deșeuri reziduale. De la implementarea Planului prezentat acum de Ministerul Mediului, aceste gunoaie nu vor mai fi depozitate în groapa ecologică situată la trei kilometri de oraș, ci vor fi mai întâi transferate la Galda de Jos, din județul Alba, situată la aproximativ 100 de m distanță, unde tocmai a fost finalizată o stație TMB de mare capacitate. Această modificare va genera costuri suplimentare estimate de autoritățile din Sibiu la 1,7 milioane de euro, pentru acoperirea transportului anual a gunoaielor colectate.

În plus, deoarece deșeurile sunt transportate la o distanță mai mare de 35 de km, vor mai trebui construite și cel puțin două stații de transfer pe traseu, ale căror costuri însă nu pot fi estimate în lipsa unui studiu de fezabilitate. „Nimeni nu elucidează unde vor fi cuprinse aceste costuri, cine le va plăti și cum ni se suprapun peste contractele existente de colectare și transport. A fost un scandal monstruos la București pe tema aceasta, pentru că eu nu voi ceda la o asemenea tâmpenie“, declară Claudia Iordănescu, directoarea Asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, autoritatea responsabilă de colectarea deșeurilor în județ. Claudia Iordănescu arată dacă planul pregătit la nivel național va fi aplicat, cheltuielile suplimentare se vor acoperi, cel mai probabil, prin mărirea taxei de salubrizare.

Și Sibiul avea în plan o stație de tratare

Cum din noiembrie anul trecut, la Sibiu a fost demarată implementarea proiectului de colectare selectivă, printre modificările gândite în ultimele luni la acest proiect a fost și cea de a adăuga un utilaj de TMB a deșeurilor reziduale. Iar combustibilul solid astfel obținut să fie vândut companiilor care produc ciment și care pot folosi astfel de surse de energie în procesul de producție. „Ne-ar costa cel mult cât ar costa transferul deșeurilor la Alba, pe perioada unui an. Și am avea o instalație a noastră. Planul vechi și studiul de fezabilitate realizat de noi prevede posibilitatea ca la nivelul județului Sibiu să fie construită o stație de tratare a deșeurilor. Iar asta este o decizie a autorităților județene. Nicidecum să transporți deșeurile la Alba. Câte norme de mediu trebuie să încalci, ce poluare va genera acest sistem de transfer. Este inadmisibil ce au prevăzut noul plan. Dar noi nu vom ceda, ci vom face tot ceea ce ține de noi pentru a opri acest plan”, mai afirmă Claudia Iordănescu.

Cine a făcut planul?

Turnul Sfatului a solicitat o reacție pe tema gunoaielor ce vor începe a fi plimbate atât conducerii Ministerului Mediului, cât și directorului general Cosmin Teodoru și a directorului de proiect, Mihaela Frăsineanu, cei responsabili de noul Plan referitor la deșeuri. Până la redactarea acestui material nu a fost oferit niciun răspuns.

S-a abținut să comenteze situația și Alina Oberdörfer, expert în „deșeuri ambalaje“, care alături de alți șapte specialiști a elaborat Planul contestat în teritoriu. „Eu sigur că aș putea să explic tehnic, dar consider că cel mai bine este ca pentru o declarație publică să vă adresași Ministerului“, a răspuns Alina Oberdörfer. Alături de un alt specialist care a contribuit la Planul național în discuție, Alina Oberdörfer a contribuit și la planificarea proiectului de colectare selectivă din Sibiu, plan extrem de contestat acum, după începerea implementării acestuia.

„Este praf“

Nu doar autoritățile din Sibiu contestă vehement intențiile de la București. Toți directorii de asociații de dezvoltare intercomunitară contactați de Turnul Sfatului au contestat vehement planul prezentat de autoritățile guvernamentale.

Pentru deșeurile reziduale din Covasna, varianta inițială a Planului prevedea transferul acestora la stația TMB din Harghita. În urma discuțiilor, planul a fost modificat. „În ultima variantă, deșeurile din Covasna și Harghita trebuie duse la incinerare în Brașov, la un incinerator care încă nu există“, se minunează Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna. El arată că în județul său tocmai au fost semnate aproape toate contractele pentru sistemul de management integrat al deșeurilor, care ar deveni funcțional din septembrie. Potrivit noului plan, însă, contractele ar trebui modificate acum, pentru că deșeurile au cu totul alt traseu și cu totul altele sunt cantitățile. „Prin urmare, toate aceste contracte de delegare vor fi atacate în instanță de firmele care le-au câștigat, deoarece cantitățile pe care noi ne-am angajat că le vom depune într-un depozit nu vor mai fi“, mai spune Ambrus József. Autoritățile de resort din Botoșani sunt, de asemenea, în prag de a începe colectarea selectivă deșeurilor, după investiții de câteva zeci de milioane de euro. „Este o nebunie, nici nu se poate pune problema așa. Să transporți deșeul până la Iași, să îi faci o tratare acolo și apoi să îl aduci înapoi este… n-am cuvinte“, spune și Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Botoșani. Care, la fel ca și ceilalți directori de ADI, arată că oricum și ei au în plan construirea unor stații TMB locale.

Descarcă propunerea de Plan național de gestionare a deșeurilor de aici

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Jos Cenzura

Acum 6 ani

Vaca de muls a gunoaielor de valahi = Ardealul. Si dupa 99 de ani tot n-au gatat. #rezistmiticilorvalahirromanistani
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Faina descentralizare
Raspunde

alzara1918

Acum 6 ani

Necazul e la noi ,nu la Bucureşti !
Raspunde

je

Acum 6 ani

Uite cum se intoarce roata...
Raspunde

Filip

Acum 6 ani

Nu înțeleg de ce această măsură ar trebui să se reflecte în taxa plătită de sibieni pentru salubrizare. Din umila mea cunoștiință de cauză (din interior - Sibiul e un oraș mic iar oamenii se cunosc între ei, iar unii cunoscuți cunosc și ei alți oameni), primăria Sibiu are cel mai avantajos contract de salubrizare din istorie! Ghene de colectare, sunt cumpărate pe fonduri europene încă din 2014, centrul de reciclare și platforma, au fost ridicate la fel, din fonduri (deși se poate să fi accesat și un împrumut BERD pentru alte necesitați). Asta în timp ce banii dați operatorului SOMA reprezintă achiziția de mașini noi (și da sunt mașini noi, de data aceasta, nu second) și tot ce trebuie să facă acestea cu gunoiul selectiv este să îl transporte la rampa de colectare selectivă a Sibiului (undeva prin Șura) și să spele ghenele în mașină înainte să le pună la loc (spălare automată din buton). Atât. Iar patronul, se plânge ca la Sibiu, are cel mai mic profit din țară (operând și în alte județe). Fără speculații și vă rog să cercetați, dar în acest moment primăria Sibiu are profit din taxa actuală plătită de noi! Profit care nu merge la salubrizare, ci în veniturile primăriei. (Nu am venit aici să iau apărarea firmei SOMA, ci doar să vă rog să cercetați problematica acualei taxe și o să constatați că e suficient de mare încât primăria să facă PROFIT. Și unul suficient de mare/lună, nu aș fi scris atât dacă vorbeam de 100, hai 1000 de lei).
Raspunde

io de la tara

Acum 6 ani

"Câte norme de mediu trebuie să încalci, ce poluare va genera acest sistem de transfer. Este inadmisibil ce au prevăzut noul plan. Dar noi nu vom ceda, ci vom face tot ceea ce ține de noi pentru a opri acest plan”, mai afirmă Claudia Iordănescu." -ne poate spune doamna asta cate norme de poluare incalca in momentul de fata cei care administreaza groapa de gunoi Cristian? A fost o perioada dupa controlul garzii de mediu cand nu mai venea duhoarea aia oribila de la groapa de gunoi in Zona Industriala Vest, dar in ultima luna s-a revenit la situatia initiala....
Raspunde

ilie

Acum 6 ani

Groapa de gunoi de la Cristian e o rusine pt orasul Sibiu! E o groapa de gunoi ordinara, nu ecologica, fara captatoare de gaz metan si de aia pute. Eu sunt dispus sa platesc mai mult gunoiul numa sa il duca de acolo si cred ca sunt f multi sibieni care lucreaza pe platforma de vest care sunt de acord cu mine.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

afacerea fodor turcan cimpan soma in sus BANII JOS sa duca vinovatii nu cetatenii cinstiti a sibiului care isi platesc taxele si impozitele
Raspunde

just me

Acum 6 ani

He iar voi ziariști scrieti prosti pt voi pt fiecare tona , Cristiana primește 85 de euro taxa de mediu adică 425000 pe luna 5100000euro pe an 85euro e doar taxa de mediu. Acum ar trebui voi ziariști sa fi căutat cat de eficienta este tehnologia de la Galda și abia informați sa scrieți dar na voi scrieți ce vrea Daniela.
Raspunde

Che

Acum 6 ani

Înainte să comentați inutil uitati-va pe net si vedeți ce înseamnă o investiție în mediu ca ,cea făcută de CJ Alba la Galda. Mai oameni buni acolo după sortarea ca la carte a deșeurilor ,nu rămîne mai nimic de îngropat în pământ ..totul se procesează si se vinde : îngrășăminte, plastic, etc..de unde rezultă că se scot si bani ,fff.multi bani nu de îngroapă banii ca la Sibiu. Ia exemplu draga CJ Sibiu si Primărie .
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

planul national e ok. Romanii sunt inca puturosi. Daca ar recicla selectiv sibienii nu ar mai fi 5.000 de tone rezidual anual (enorm la populatia zonei de 200.000 de oameni). Rezidualul nu ar mai fi decat maxim 2.000 de tone anual (asta ca sigur nu toti vor fi selectivi, dar maxar 70% din sibieni de ar fi). Si inca o completare la stire: Primaria Sibiu si ADI ECO au facut FOARTE putin pentru informarea prealabila si pe parcurs a cetatenilor privind colectarea selectiva. Ar trebui sa ia exemplu de la alte judete unde s-au facut mega campanii. Si a treia completare: cele 5.000 de tone de rezidual ce merg in Alba nu se intorc la Cristian decat in mica parte.... Ultima completare: stiati ca in zona din judet gestionata de ADI ECO de la introducerea colectarii selective a crescut nr de tone de deseuri aruncate aiurea in natura?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus