Când afară sunt mai bine de 32 de grade la umbră, iar la întâlnirile pe care le ai programate nu vrei să ajungi lac de sudoare, varianta deplasării prin oraș cu bicicleta pare exclusă de la bun început. Doar pare, pentru că cei care vor să „păcălească“ năduful, vântul din față ori rampele au drept alternativă o bicicletă hibrid. Sau, generic spus, una electrică. Am testat timp de aproape o zi modul în care te poți plimba prin Sibiu cu o astfel de bicicletă, care sunt avantajele și dezavantajele acesteia, în condițiile infrastructurii din oraș.
Modelul testat de noi este o bicicletă produsă de germanii de la Ghost – Hybride Kato 2, modelul din 2017. Bicicleta are o singură foaie (pinion) pe față și opt pe spate, cadru de aluminiu și echipare Shimano (schimbătoare, frâne, propulsia electrică etc). Cântărește aproximativ 20 de kilograme, deci depășește sensibil greutatea unei biciclete normale: același model Ghost Kato 2, dar fără propulsie electrică, are o greutate de aproximativ 15 kilograme. Cu toate acestea, greutatea suplimentară nu poate reprezenta o problemă decât pentru cei care au de cărat bicicleta în spate, pe scări. În rest, la drum întins (fie drept, fie în rampă) kilogramele în plus sunt compensate de motor. Acest propulsor electric este situat la pedalier și devine activ atunci când pedalezi. Altfel spus, dacă nu pedalezi motorul nu funcționează.
Totodată, motorul electric ajută la deplasare doar până când atingi viteza de 25 de km/h. Când depășești această viteză, singura forță ce va mai ajuta la deplasare este cea a picioarelor tale.
În fine, ca un ultim detaliu, bicicleta hibrid oferită nouă pentru teste de către sibienii de la Explorer Sport are presetate mai multe moduri de funcționare (Eco, Normal, Medium și High). În funcție de modul ales, distanța care poate fi parcursă cu bateria încărcată inițial la 100% este cuprinsă între 60 și 100 de km. Ca o primă concluzie, bicicleta este una cu dotări ”de bază”, dar datorită mărcilor care o echipează face parte dintr-o gamă mult superioară ”no name-urilor”.
Am ales cât mai mult soare
Modelul testat de noi este unul atât pentru șosea, cât și pentru off-road, chiar dacă la o primă vedere nu îți prea vine să „rupi“ bicicleta respectivă prin noroaie și bălării. Noi nu am făcut-o, dar am prins o ploaie generoasă care ne-a convins că propulsorul electric funcționează la aceeași parametri și când de deasupra pare că se rup norii. Însă testarea bicicletei a început pe o căldură specifică lunii iulie, cea de la prânzul zilei de marți. Pentru a porni și controla modul hibrid de funcționare al bicicletei trebuie să apeși, evident, un buton, situat pe afișajul electronic de pe ghidon, display cu o dimensiune comparabilă a celor clasice pentru bicicletele normale. Meniul afișajului (deci inclusiv setarea modului de funcționare – Eco, Normal, Mediu sau High) este controlat de alte două butoane amplasate pe același modul din stânga ghidonului, acolo unde în mod normal ar fi trebuit amplasat schimbătorul de viteze pentru pinioanele de pe față. Pornirea motorului, dar și schimbarea modului de funcționare poate fi făcută și în mers.
Prima impresie: e prea ușor. Practic, e de ajuns să apeși ușor pedala că și simți cum propulsorul electric intră în funcțiune. Indiferent de viteza în care te afli, pornirea de pe loc este infinit mai ușoară decât cu o bicicletă normală, ceea ce reprezintă un mare avantaj la semafoare, atunci când devansezi mașinile staționate pentru a fi primul din coloană. Sunetul produs de motor este sesizabil, dar deloc deranjant. Seamănă cu zumzăitul fin scos de bicicletele pentru întreținere corporală (cele de calitate, nu cele din ofertele ”tele-shoppingurilor”), iar la viteze mai ridicate, când vântul își șuieră trecerea, sunetul este insesizabil.
A doua impresie: este mult prea ușor. Această senzație am descoperit-o când am urcat rampa înspre Piața Mică, pe strada Ocnei. Am urcat fluierând la propriu pe lângă cele mai bine de zece mașini care pufăiau în soarele încins așteptând să se mai elibereze câte un loc de parcare în piață. De altfel, după cum aveam să descopăr și în orele care au urmat, bicicleta hibridă își dovedește toată valoarea la urcare. Este suficient să învârți o zecime din cursa pedalierului pentru a simți cum forța transmisă în lanț vine de la motoraș, nu de la picioarele tale. Dacă nu îți propui să urci cu peste 25 de km/h, efortul depus este minim. Acum, pentru a fi cât mai clar, nu înseamnă că dacă apeși pe pedale cu forța unei găini va fi suficient și nici că poți porni lejer de pe loc în rampă, cu schimbătorul setat pe cel mai mic pinion. Efort tot trebuie depus, dar probabil că undeva sub 10% din cel necesar cu o bicicletă normală. La fel, schimbătorul de viteze tot va trebui să îl folosiți pentru a schimba pinionul în funcție de condițiile de drum. Doar că totul este mult mai ușor.
Să urci, să filmezi și să mai și claxonezi. Fără să transpiri
Inițial am testat bicicleta hibrid pe traseul parcarea Hornbach – Grădina Zoologică, via parcul Sub Arini. În condițiile în care cam jumătate din cei 8,45 de km ai traseului vântul a bătut cu putere din față, traseul l-am parcurs în 23 de minute, cu aproape zece minute mai puțin decât cu bicicleta normală. Pe traseu am simțit mai pregnant și momentul în care depășeam 25 de km/h, sub forma unei ușoare frâne. Senzația devine însă un fel de senzor al momentului în care depășești limita de viteză a propulsorului electric. Al cărui avantaj în trafic este resimțit la schimbarea direcției de mers: poți păstra viteza constantă (sub 25 de km/h) și să și semnalizezi în același timp, chiar dacă ești în rampă. Exemplul cel mai elocvent al avantajului unui motor l-am simțit pe aleea de biciclete din Sub Arini, la trecerea pe sub strada Argeșului, unde la urcare am putut să și filmez să și claxonez fără vreo senzație de disconfort. A pedala controlând ghidonul cu o singură mână este infinit mai ușor decât cu o bicicletă normală.
Conform datelor de pe GPS, cei 8,54 de km dintre parcarea Hornbach și Zoo am parcurs-o în 23 de minute și șase secunde, cu o viteză medie de 22,2 km/h. Așa se explică faptul că, la Zoo – în ciuda căldurii ridicate de afară – am ajuns fără a transpira abundent (n-aș fi făcut-o deloc, probabil, dacă nu aș fi avut și rucsacul în spate. Traseul de întoarcere, cu punct de oprire în Piața Mare tot via Sub Arini, l-am parcurs în 14 minute și jumătate, cu aproximativ patru minute mai puțin decât cu bicicleta proprie, viteza medie fiind de 22,6 km/h.
Te face mai leneș
Dacă vrei să folosești bicicleta și pentru a te menține în formă solicitându-și mușchii, probabil că formatul hibrid nu este cea mai potrivită soluție. În toate celelalte deplasări prin oraș am fost tentat de fiecare dată să nu mai depășesc cei 25 de km/h, peste care propulsorul electric nu m-ar fi ajutat. Pe un traseu de aproximativ cinci kilometri, am folosit bicicleta și fără a fi pornit motorul electric, comportamentul fiind același ca și al unei biciclete normale.
În cursul așa-zisului test-drive, am folosit bicicleta hibridă pe trasee cu o lungime cumulată de aproximativ 35 de km. Când am preluat bicicleta, bateria indica un nivel de încărcare de aproximativ 80%, iar până la finalul zilei, acest procent a scăzut la 55%.
Reîncărcarea bateriei am făcut-o la redacție, de la o priză normală, iar timpul necesar până ca bateria să ajungă din nou la 100% a fost de sub o oră.
Principalul dezavantaj
Modelul testat de noi este pus în vânzare de cei de la Explorer Sport cu suma de 9.896 de lei, cu tot cu TVA, în prezent fiind în derulare o promoție în care prețul este scăzut la 8.411 lei. Probabil că tocmai prețul este cel mai mare dezavantaj al acestei biciclete, deși la o simplă căutare pe internet pot fi găsite biciclete electrice la preț mai mic, dar cu o echipare realizată de mărci mai puțin recunoscute. Cu toate acestea, pentru cei care își permit și năzuiesc la o deplasare lejeră prin oraș și în interes de serviciu, bicicleta hibrid pare varianta ideală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Grădina Zoologică , Piata Mare , Parcul Sub Arini , Piața Mică , Hybrid Symphony , Explorer Sport , Schunn Service , Dream Personal Logistik Gmb , Pentru Sibiu , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Ghost Kato , Hybride Kato , bicicleta hibrid , test-drive
Vizualizari: 5130
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Bike
Acum 2 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 2 ore
Acolo Duța
Acum 3 ore
Gheorghe Ion