Miercuri,
24.07.2024
Innorat
Acum
18°C

ACTUALIZARE Telefoanele de top achiziționate ”pe abonamentul Primăriei Alțâna” re-scoase la vânzare pe internet

ACTUALIZARE Telefoanele de top achiziționate ”pe abonamentul Primăriei Alțâna” re-scoase la vânzare pe internet

Telefoane de ultimă generație cu prețuri de catalog de peste 3.600 de lei, dar achiziționate la sume mult mai mici în contul Primăriei Alțâna, au fost scoase din nou la vânzare pentru 2.900 de lei bucata. Vânzarea acestor aparate face parte dintr-o „schemă” a celor care au prieteni în rândul dealerilor companiilor de telefonie mobilă.

„Schema” telefoanelor la ofertă, puse din nou în vânzare imediat cum au fost scoase din magazinele companiilor de telefonie mobilă, a fost descoperită întâmplător. În ultima vreme, atât pe rețelele de socializare, cât și pe site-urile de anunțuri au început să fie distribuite mai multe postări cu astfel de oferte. Unele dintre acestea, spre exemplu, anunță că două telefoane iPhone 7 sunt puse în vânzare la prețul de 2.900 de lei. Fotografiile cu aparatele noi, sigilate, sunt însoțite și de imaginile facturilor fiscale care atestă achiziționarea aparatelor dintr-o reprezentanță Orange România. Iar pe factură apare ca beneficiar Primăria Consiliul local Alțâna, adică administrația unei comune de pe Valea Hârtibaciului, din județul Sibiu. Potrivit datelor incluse în factură, cele două aparate au o valoare de catalog de aproximativ 3.694,77 lei, cu tot cu TVA, fiecare, iar din reprezentanța Orange acestea au fost achiziționate cu câte 703,9 lei fiecare, ca urmare a aplicării unei reduceri ”business”.

Primarul: ”e grav”

Ioan Bucșă, primar al comunei Alțâna de mai multe mandate, inițial nu a înțeles despre ce este vorba. „Vorbesc exact de pe telefonul care spuneți că e la vânzare și pe care tocmai l-am luat pe abonament. Eu mă bucur că am telefonul. Dar, stați puțin, cine vinde? Stați puțin că nu înțeleg… Eu nu vând nimic. E ceva grav“, a continuat primarul, întrebat dacă a scos la vânzare telefoanele pe care le-a achiziționat la ofertă și după ce i s-a explicat ce apare în anunțurile în discuție.

factura 1

Zeci de alte telefoane

La numărul de contact pus în dreptul anunțurilor se recomandă a răspunde un anume Cătălin Bunea din Cluj-Napoca. El arată că telefoanele se vând doar direct și nu prin curier și că este dispus să meargă la orice reprezentanță Orange sau iPhone pentru testarea originii sănătoase a aparatelor. După care, neștiind că vorbește cu un ziarist, a explicat schema potrivit prin care ”scoate telefoane la ofertă” și le vinde la preț mai mare. „Eu nu-s de la Primărie. Eu am pe cineva care le scoate pe firmă. Pe ce firmă le-a scos nici nu mă interesează, chiar nu m-am uitat pe factură. Primăria Alțâna scrie? Super șmecherie! Ha-ha! Prietenul meu lucrează la Orange și îmi dă mie telefoanele la un preț. Eu le dau mai departe, la alt preț. Nu le mai dă la nimeni în afară de mine, căci îmi dă foarte multe. Îmi dă mai mult de zece bucăți o dată. Dar va trebui să veniți la Cluj, mergem la Orange testăm, facem tot“, vorbește lejer vânzătorul.

Din ”bugetele neconsumate”

„Turnul Sfatului” a solicitat de mai bine de o lună reprezentanților Orange un punct de vedere legat de această situație și dacă instituțiile sau firmele în numele cărora sunt obținute telefoane la prețuri preferențiale de către alții își pierd din privilegii. Un răspuns nu a venit, dar o angajată care a trecut pe la toate marile companii de telefonie din România a explicat cum funcționează sistemul. „Să zicem că ai zece numere, cu o valoare de 100 de euro pe lună să zicem, orientativ. Se împlinesc cei doi ani de abonament, vine agentul companiei și spune că va schimba oferta pentru prelungirea abonamentului. La renegociere, purtată înaintea termenului de încheiere a abonamentului, de cele mai multe ori se oferă un buget. Din acesta, titularul, instituție publică ori privată, poate alege ce să cumpere. De exemplu, se oferă un buget de 1.000 de euro, din care poate să achiziționeze ce dorește, de la telefoane la laptopuri. Se emite o factură, de multe ori pe zero, după care persoana care le-a achiziționat poate face ce vrea, inclusiv să le vândă”, arată cea care a cunoscut din interior sistemele marilor companii de telefonie mobilă.

Dar în cazul în care aceste bugete nu sunt consumate, dealeri ai companiilor de telefonie mobilă pot specula acest fapt și pot ”extrage” în numele clienților care nu și-au consumat tot bugetul aparate pe care să le pună mai apoi în vânzare.

ACTUALIZARE Reprezentanții Orange au transmis că au luat cunoștință de cele prezentate. „Am iniţiat o anchetă internă pentru investigarea faptelor privind presupusa fraudă. Din primele verificări a rezultat că nu există prejudicii de natură comercială aduse clientului. În momentul finalizării anchetei în curs, vom lua toate măsurile ce se impun“, se arată în răspunsul reprezentanților companiei Orange.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

(-)

Acum 7 ani

Eu votez Ion Rațiu , Președinte!
Raspunde

...

Acum 7 ani

"re-scoase"? d-le deleanu nu te "re-baga" cineva undeva?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus