10.500 de lei, brut, (7.363 de lei, net) este cel mai mare salariu de bază al unui funcționar public din Primăria Sibiu, începând de luna aceasta. La capătul opus, cel mai mic salariu va fi cel oferit unui muncitor necalificat – 1.595 de lei, brut (1.165 de lei, net). Noile salarii au fost crescute în urma intrării în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege care permite aleșilor locali să voteze – între anumite limite – salariile pe care să le încaseze funcționarii și personalul contractual. Creșterile substanțiale nu au putut fi aplicate, însă, și la CJ Sibiu, unde conducerea instituției arată că o majorare semnificativă poate afecta bugetul de investiții al județului.
Cel mai mare salariu din Primăria Sibiu, cel de 10.500 de lei, este acordat secretarului municipiului și administratorului public (acesta din urmă fiind personal contractual). Spre comparație, secretarul județului are un salariu brut de 8.700 de lei. Funcția de director general în cadrul administrației Sibiului este recompensată cu 7.555 de lei (gradul I), în timp ce la județ acest salariu este de 6.498 de lei. Arhitectul șef al Sibiului va avea un salariu de bază tot de 7.555 de lei (gradul I), în timp ce arhitectul șef al județului are un salariu de bază de 5.948 de lei. Aceste exemple sunt rezultatul aplicării noii legislații, care – în primul rând – aduce la același nivel salariile celor din funcții similare, dar din direcții sau servicii diferite. Potrivit primarului Sibiului, Astrid Fodor, aceste diferențe erau semnificative. „Eu o să vă dau câteva exemple pentru a vă arăta în ce situații de anomalie ne afla Primăria Sibiu, din cauza actelor normative care au apărut succesiv, fără a fi corelate una cu altele. De exemplu, pentru poziția de consilier superior, gradația maximă, care este egală cu inspectorul superior de la Direcția Fiscală. La Direcția Fiscală, în luna iunie, angajații de pe aceste posturi plecau acasă cu 3.250 de lei în mână. La Primăria municipiului Sibiu, un consilier superior cu aceeași gradație pleca acasă cu 2.340 de lei în mână, deci cu 910 lei mai puțin. La Serviciul Evidența populației, tot un consilier superior cu gradația maximă primea 2.070 de lei net, deci cu 1.080 de lei mai puțin, iar la Poliția locală, cu 1.710 lei, adică cu 1.540 de lei mai puțin. Acestea sunt funcții de execuție. Dacă vorbim de cele de conducere, directorul Direcției fiscale avea un salariu net de 4.310 lei, un director din Primăria Sibiu avea 3.670 de lei, un director de la Evidența Populației – 3.000 de lei, iar directorul unui serviciu public, personal contractual, avea un salariu de 2.430 de lei, net. Deci niște situații inexplicabile, care nu puteau continua în acest fel“, a vorbit Astrid Fodor, în fața consilierilor locali, reuniți în ședința de joi, în cadrul căreia au fost aprobate noile salarii.
”Eu sunt cu conștiința împăcată”
Potrivit primarului Astrid Fodor, salariile din Primăria Sibiu au fost nu doar aduse la același nivel, ci au fost și majorate, mai puțin la Direcția fiscală. Aceste creșteri salariale nu vor avea însă un impact asupra bugetului de dezvoltare al orașului, spune Astrid Fodor. „Noi am făcut o serie întreagă de proiecții, pentru a vedea la ceea ce se poate ajunge. Pentru că noi a trebuit să putem prevedea și ceea ce se va întâmpla în 2018 și 2019. Legislația în vigoare prevede creșterea unor salarii cu 25% de la 1 ianuarie, iar în această categorie intră angajații Teatrului Radu Stanca, cei ai Casei de cultură, ai Teatrului Gong și asistenții personali, care acum nu beneficiază de majorări salariale. De asemenea, legile în vigoare prevăd în mod obligatoriu acordarea voucherelor de vacanță începând cu 1 noiembrie 2018, acordarea indemnizației de hrană pentru tot personalul, la nivelul a două salarii brute minime pe economie. Mai sunt majorări prevăzute pentru polițiști, mai este fondul de premiere, deci o serie întreagă de drepturi care sunt incluse în bugetul salariilor. De aceea noi ne-am asigurat că creșterea destul de substanțială a fondului de salarii nu va afecta mersul înainte al orașului, nu ne va periclita punerea în aplicare a proiectelor din Strategia de dezvoltare a orașului, nu va periclita funcționarea în bune condiții a orașului“, a mai spus Astrid Fodor.
„Eu sunt cu conștiința împăcată că am făcut tot ceea ce este posibil pentru a asigura niște salarii decente angajaților din primărie și serviciile publice și, totodată, să continuăm să ne dezvoltăm sustenabil orașul“, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.Consilierul local Hermann Gerold a apreciat drept „un lucru deosebit“ faptul că Sibiul poate suporta măririle de salarii prevăzute de noua hotărâre. În același timp, consilierul care a condus Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” a făcut și un apel la angajații administrației locale. „Orice mărire de salariu, orice schimbare în bine poate fi un prilej de a reflecta asupra propriei activități și poate, drept urmare, se poate lucra eficient sau și mai eficient, publicul poate fi tratat amabil sau și mai amabil și așa mai departe. Eu mă bucur că acest proiect va duce la o situație mult schimbată în bine“, s-a adresat Gerold către funcționarii prezenți la ședința Consiliului local.
La județ e mai complicat
Tot joi s-au reunit în ședință și consilierii județeni, pentru a adopta noile salarii ale funcționarilor publici și al personalului contractual din cadrul CJ Sibiu și instituțiile subordonate. Doar că, la Consiliul Județean, acest proiect a fost tratat diferit. „Pentru a face o analiză riguroasă și serioasă cu privire la cât de mult afectează bugetul județului această Lege a salarizării și cât de mult poate fi suportată o majorare salarială pentru angajații din CJ și instituțiile din subordine am ales să aplicăm această lege în doi pași. În primul pas am adoptat hotărârea de astăzi, prin care salariile oferite celor cu aceleași funcții și același grad profesional le-am aliniat la nivelul maxim în plată. Asta înseamnă că, de exemplu, dacă pentru funcția de consilier superior în instituțiile din subordine și Consiliul Județean exista o salarizare diferită, acum i-am adus pe toți la salariul maxim în plată la acest moment. Deci nu a pierdut nimeni“, arată Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
La începutul acestui an, Daniela Cîmpean a arătat că majorările salariale impuse în cursul lunii februarie de autoritățile centrale au însemnat un efort financiar suplimentat de aproximativ 30 de milioane de lei, bani care au trebuit alocați din bugetul județean, fiind afectat în special bugetul de dezvoltare. Iar acum, arată Daniela Cîmpean, eventuala majorare a salariilor în cel de-al doilea pas trebuie să aibă în vedere și prevederile legislative care se aplică de anul viitor. „Legea salarizării presupune nu numai o analiză a impactului bugetar pe acest an, pe 2017. Noi, pentru acest an, adoptăm o grilă de salarizare pentru 310 angajați, din cei 2.333 pentru care CJ suportă salariile. Pentru primii am făcut acest prim pas, iar pentru ceilalți, în cursul lunii viitoare, vom adopta o hotărâre de Consiliu cu o majorare care ne este efectiv permisă cu bugetul și cu datele bugetare pe care le avem acum. Nu ne putem raporta doar la impactul pe care majorările de salarii îl au anul acesta, ci și la impactul pe care aplicarea acestei legislații îl are asupra bugetului anul viitorׅ“, mai arată Daniela Cîmpean.
„Este o reacție naturală ca fiecare om să își dorească un salariu mai mare. Însă noi, ca decidenți, trebuie să ne gândim că dincolo de instituție, dincolo de salariații Consiliului județean și ai instituțiilor din subordine, trebuie să avem în vedere și interesul celor 450.000 de oameni care ne-au trimis la CJ și care știu că atribuția acestei instituții este să aducă dezvoltare în județ“, Daniela CîmpeanPreședinta CJ Sibiu respinge ipoteza unor eventuale disponibilizări, dar insistă pe faptul că bugetul de salarii nu va trebui să afecteze bugetul de dezvoltare al județului. „Invit toate partidele politice din CJ și inclusiv liderii sindicali la discuții, pentru a analiza care sunt cele mai optime soluții și pentru a identifica sursele de majorări salariale fără a afecta bugetul de dezvoltare. Vrem să aplicăm o majorare fără să afectăm bugetul de dezvoltare“, mai arată Daniela Cîmpean.
Noile salarii din Primăria Sibiu:
Noile salarii din Consilul Județean Sibiu:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: CJ Sibiu , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Teatrului Gong , Consiliul Județean , Colegiul Național Pedagogic , Daniela Cîmpean , Teatrului Radu Stanca , Evidența Populației , Direcţia Fiscală , Consilul Județean Sibiu , creșteri salariale , La Primăria Sibiu , Pentru Sibiu , salarii. primarie , noile salarii , La Direcția Fiscală , La Serviciul Evidența , Hermann Gerold
Vizualizari: 42088
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Pintilie
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Xxx
Acum 6 ore
Nobody
Acum 7 ore
Claudiu