Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Mesaje promoționale false pe WhatsApp și Facebook Messenger.  Sondaje false "de la" Emag, Kaufland sau companii aeriene

Mesaje promoționale false pe WhatsApp și Facebook Messenger.  Sondaje false

În aceste zile, utilizatori ai aplicațiilor de mesagerie Facebook Messenger sau WhatsApp primesc mesaje promoționale false. Acestea sunt concepute cu scopul de a determina victima să divulge o serie de date personale sau bancare, prin completarea așa-ziselor informații necesare pentru obținerea premiului. CERT-RO vă îndeamnă să evitați interacțiunea în cazul unor mesaje de acest fel și să nu faceți clic pe link-urile primite.

Recent, CERT-RO ( Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetica) a fost alertată de către diferiți utilizatori din România despre existența mai multor campanii de tip SCAM (înșelătorii), care se propagă asemănător, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie extrem de populare, cum ar fi WhatsApp sau Facebook Messenger. De această dată, atacatorii speculează mirajul câștigurilor rapide, fără risc.

Potrivit Centrului național de răspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT), utilizatorii primesc inițial un mesaj de la o persoană din agenda de contacte, ceea ce oferă un anumit grad de încredere cu privire la legitimitatea sursei. Mesajul în sine este formulat ca un concurs ce se desfășoară online.

Atrași de posibilitatea unor câștiguri imediate, utilizatorii apasă pe link-ul din mesaj și sunt redirectați de obicei către o pagină care arată ca un chestionar online. Aici utilizatorii sunt încurajați să răspundă la câteva întrebări.

În acest moment există două tipuri de campanii scam care s-au răspândit printre utilizatorii din România: cele care oferă cupoane/vouchere cu anumite sume de bani ce pot fi folosite la cumpărături în magazin (Kaufland, Emag) sau altele, care oferă posibilitatea câștigării a două bilete de avion (Tarom, KLM, Lufthansa).

inselaciune

Companiile atrag deja atenția clienților să nu cadă în capcana furnizării de date. Sursele pentru astfel de concursuri pot fi doar cele oficiale (site-ul companiei sau conturile de social media).

Emag a publicat pe pagina de facebook următorul mesaj, altături de fotografia de mai jos:

ATENȚIE! Am primit sesizări din partea voastră cu privire la o aplicație care s-a răspândit rapid și care pretinde că desfășoară o campanie cu vouchere eMAG. Nu are nicio legătură cu eMAG, așa că vă recomandăm să NU dați click pe niciun link și nici să NU vă trimiteți datele personale. Mulțumim!

emag campanie falsa

În funcție de campanie, atacatorii își propun obiective diferite:

Colectează cât mai multe date despre utilizator (nume, prenume, adresa de e-mail, adresa de domiciliu etc.). Ulterior, aceste date pot fi vândute mai departe pentru răspândirea altor campanii de acest tip, sau chiar pentru unele legitime. Încearcă să obțină bani de la aceștia, determinându-i să se aboneze la diferite servicii pentru care se plătește o taxă lunară. De obicei, dezabonarea ulterioară de la aceste servicii este un proces extrem de complicat. Posibilitatea de a răspândi malware, prin convingerea utilizatorilor să instaleze diferite programe/aplicații malițioase. Propagarea mesajului mai departe, către alți utilizatori, prin partajarea link-ului pe conturile de social media (Facebook, Twitter) sau prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

CERT-RO vă recomandă să:

Fiţi suspicios dacă primiţi un SMS sau un apel telefonic de la o companie care vă solicită informaţii personale. Puteţi verifica dacă mesajul/apelul este legitim prin apelarea directă a companiei la numărul lor oficial. Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dvs., asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS. Puteţi verifica întotdeauna acest lucru la începutul adresei URL. Ex: https://cert.ro Nu faceţi niciodată clic pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie (exemplu@gmail.com, exemplu@domeniu.edu etc.) Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică. Dacă este disponibilă, instalaţi o soluție antivirus. Astfel, în multe dintre cazuri vă va alerta cu privire la activităţi suspicioase.

foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 5 ani

''Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie...'' Adica sa nu mai citesc articolele dl Dobre sau s-o fac cu grija,pe propria-mi raspundere?
Raspunde

gheorghe anisoara

Acum 5 ani

ce se intimpla daca deja am trimis datele personale
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus