Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Liceenii se pot înscrie la ateliere „De-a arhitectura” despre mediul construit

Liceenii se pot înscrie la ateliere „De-a arhitectura” despre mediul construit

Liceenii sibieni pot participa la o serie de ateliere prin care pot învăța cum să aprecieze orașul și patrimoniul, precum și care sunt metodele potrivite de a construi sau reamenaja un spațiu astfel încât să nu-și piardă din valoare. Asociația De-a Arhitectura lansează un nou proiect, „Urban Up” la care pot participa 1000 de liceeni, din șapte orașe.

În al cincilea an de activitate, Asociaţia De-a Arhitectura lansează un nou proiect, Urban Up!, prin care își diversifică portofoliul cu încă o grupă de vârstă, cea a liceenilor. Acesta a fost selectat în urma unui concurs în domeniul proiectelor educaționale.

Urban Up! Mediu construit pentru liceeni - conduce 1000 de liceeni din șapte orașe din România să înțeleagă și să își iubească orașele, să fie mai atenți la calitatea mediului construit, la valorile de patrimoniu, la felul în care locuim împreună spațiile orașelor. Liceenii sunt așteptați la 50 de ateliere susţinute de profesionişti ai mediului construit (arhitecţi, urbanişti, antropologi şi ingineri) începând cu luna septembrie 2017.

„Scopul proiectului Urban Up! este de a trezi interesul şi a focaliza atenţia liceenilor asupra orașului și de a oferi metode de lucru testate deja care pot fi ulterior folosite de cadre didactice, de organizații non-guvernamentale, de autorități publice locale, pentru ca mediul construit să fie obiect de studiu și reflecție și pentru ca perspectiva liceenilor asupra mediului construit să conteze. La finalul proiectului, rezultatele vizibile ale participării la ateliere vor fi prezentate actorilor locali relevanți din fiecare oraș, dar și online, pe pagina proiectului, pentru a servi drept referință, în viitor, pentru activități legate de oraș derulate în licee sau în afara lor”, spun organizatorii.

Atelierele din Sibiu vor avea loc în 23 și 30 septembrie și în 7, 14, 21 și 28 octombrie la sediul Ordinului Arhitecților din România filiala Sibiu-Vâlcea din strada Mitropoliei nr. 17. Liceenii interesați sunt rugați să se înscrie aici.

Atelierele gratuite organizate la final de săptămână se vor desfăşura în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu și Timișoara. Ele vor fi susţinute pe baza unor scenarii educaţionale scrise de specialişti din reţeaua De-a arhitectura, selectate (în luna mai) de un juriu competent: Geta Costescu – psiholog specializat în pedagogie pentru adolescenți, Elena Ștefan – inspectorat școlar al municipiului București, Șerban Iosifescu – președinte ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mihai Iacob – cercetător la ISE (Institutul de Științe ale Educației) şi arh. Mina Sava – președinte Asociaţia De-a Arhitectura.

Cele nouă scenarii educaţionale câştigătoare au fost adaptate contextului specific din fiecare oraș unde se vor organiza atelierele pentru liceeni chiar de către cei care vor servi drept facilitatori, în cadrul unui program de formare a formatorilor ce a avut loc în luna iunie, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (UAR).

Mai multe informații găsiți pe pagina proiectului.

Foto: arhivă  

Comentarii

5 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Bah baietz, trimite-tz-o si pe Primarele care este sa participe la "ateliere" poate astfel va afla si ea cum poate hi conservat patrimoniu' orashului...
Raspunde

Parinte

Acum 3 ani

Copilul meu a participat la acest atelier la sc Regina Maria. Cel mai util proiect scolar pe care l-au facut. Felicitari d-soarei Iulia care i-a indrumat pe copiii. Copiii au adorat-o! Succes cu proiectul
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 3 ani

Tema concursului face toti banii!Haios e ca Primaria si Ordinul Arhitectilor joaca ''De-a Arhitectura'' de ani buni da' n-am fost anuntati pina azi.Cind se lanseaza jocurile ''De-a Reparatul Corect al Strazilor'' si ''De-a Montat Caminele la Cota''?
Raspunde

Off

Acum 3 ani

E un proiect educational., facut cu voluntari. Nu e un proiect politic sau al opozitiei. Sunteti rautacios, in detrimentul copiiilor.
Raspunde

Iulia

Acum 3 ani

Multumesc Părintelui pentru comentariul care mi-a ajuns direct la inimă! A fost o plăcere să lucrez cu toți copiii, an de an. Sper ca și liceenii să aprecieze acest proiect. Pentru PaceFacatorul de la Varsovia, proiectul De-a Arhitectura este un proiect de educație de arhitectură și mediu construit pentru copii și tineri. Nu am auzit pe nimeni până acum să fie nemulțumit de acest proiect. În Sibiu se întâmplă de 5 ani în școlile de stat. Arhitecții care merg la fiecare oră să secundeze profesorul sunt voluntari. Adică se duc din timpul lor, gratuit, singurul lor interes fiind să-i învețe pe copii lucruri frumoase despre arhitectură și să-i învețe să protejeze mediul înconjurător: construit și neconstruit. Haideți să nu amestecăm lucrurile. Mulțumesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus