Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
10°C

Ține Sibiul curat! Cinci miliarde de motive pentru colectarea separată a deșeurilor din plastic (P)

30 Septembrie 2017 13:54

Ține Sibiul curat! Cinci miliarde de motive pentru colectarea separată a deșeurilor din plastic (P)

În fiecare an, în România sunt utilizate 5.000.000.000 de noi pungi din plastic. Din acestea, doar aproximativ 1% sunt reciclate. În condițiile în care o astfel de pungă se degradează în aproximativ 450 de ani, ADI Eco Sibiu îndeamnă sibienii să țină cont de regulile sistemului de colectare selectivă a deșeurilor sistem implementat din luna noiembrie a anului 2016.

În cadrul campaniei ”Ține Sibiul curat!”, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu arată că importanța reciclării plasticului nu este una doar de ordin economic, prin faptul că deșeurile reciclate sunt vândute, iar fondurile astfel obținute sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor reciclării selective. Sortarea separată a deșeurilor din plastic ajută extrem de mult la păstrarea unui mediu ambiant cât mai curat, având în vedere că multe din deșeurile din plastic nu se degradează niciodată. Iar cele degradabile au nevoie de sute sau chiar mii de ani pentru a reintra în circuitul natural. În toată această perioadă, aceste deșeuri dăunează mediului înconjurător. 

Tip de deșeu Perioadă de degradare
Pungile de plastic 450 de ani
Paharele de plastic (unica folosinta) 1 milion de ani
Cutiile de lapte (tetrapack) 5 ani
Polistiren Niciodată
Sticla Niciodată
Motive pentru reciclarea plasticului

În condițiile în care aproape 90% din deșeurile produse într-o lună de un sibian pot fi reciclate, reprezentanții ADI Eco Sibiu aduc în discuție numeroasele motive pentru care sibienii sunt îndemnați să recicleze în mod selectiv și deșeurile din plastic. Potrivit statisticilor, acest tip de deșeuri ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi. Totodată, înainte ca produsele din plastic să devină deșeuri, este nevoie de o cantitate impresionantă de energie pentru a fi create. Astfel, aceleași statistici indică faptul că, anual, aproximativ 4% din consumul total de energie este alocat doar producției de plastic. Reciclarea acestui tip de produse duce la economisirea unor cantități importante de petrol, gaze naturale și apă, utilizate în procesul de producție.

Ca termen de comparație, merită amintit că reciclarea unei singure sticle de plastic economisește suficientă energie pentru alimentarea unui bec de 60W timp de șase ore. Tot ca punct de reper, prin reciclarea unei tone de sticle de plastic este evitată poluarea aerului cu 1,5 tone de emisii de carbon (echivalente arderii a peste 450 de litri de combustibil).

Deșeurile de plastic sunt reciclate în recipientele de culoare galbenă, destinate și deșeurilor din metal.

Tipurile de plastic și numerele lor

1 plastic pet

1. PET – (PETE) – Polietilenă tereftalată. Acest tip de plastic este cel mai usor plastic de reciclat. Este un plastic uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie. În această categorie intră flacoanele inscripționate PET incolore sau colorate pentru apă, bere, băuturi alcoolice, sucuri, ulei vegetal, flacoane de muştar sau de ketchup, borcane de plastic. Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale. Plasticul obținut prin reciclarea pungilor de plastic, este folosit adesea în combinație cu fibre de celuloză pentru fabricarea lemului compozit (lemn plastifiat).

2 plastic hdpe

 

2. HDPE – Polietilenă de înaltă densitate. Este un material ușor reciclabil. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (tipul 4).

Însemnul plasticului de tip HDPE îl găsiți inscripţionat pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, folie groasă, saci, cutii pentru margarină, flacoane pentru şampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenţi de rufe, bidoane pentru detergenţi de vase, lădiţe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă. Rezistent la coroziune.

 

3 plastic pvc

 

3. PVC – Clorură de polivinil. Însemnul plasticului de tip PVC îl găsiți inscripţionat pe profile de ferestre (termopan), folie, tubulatură pentru apă, izolaţii de cabluri electrice, mobilier uşor, jucării. PVC-ul este ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat, dar este o ameninţare majoră pentru mediu. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.

 

 

4 plastic ldpe

 

4. LDPE – Polietilenă de joasă densitate. Este utilizat în special pentru diferite ambalaje, pungi (sacoşe), pungi pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru miere, pentru muştar), caserole, tăvi pentru alimente incolore, transparente. De reținut că pungile fabricate din polietilenă de joasa densitate (LDPE) nu foșnesc, spre deosebire de cele fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), care foșnesc la atingere.

 

5 plastic pp

 

5. PP – Polipropilenă. Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă.

Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.

 

Tipurile 3, 4 și 5 intră în categoria plasticelor care se reciclează mai rar, din cauza nivelului scăzut de reciclabilitate.

 

6 plastic ps

 

6. PS – Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare. Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

 

 

7 plastic altele

 

7. OTHER – altele (policarbonat, ABS). Acest tip de plastic este cel mai dificil de reciclat. În această categorie intră orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat anterior și este făcut dintr-o combinație a materialelor menționate mai sus sau din formule de plastic rar folosite. De evitat dacă este posibil sau pot fi returnate producătorilor pentru ca utilizatorii individuali să nu se simtă responsabili pentru încărcarea gropilor de gunoi. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus