Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
2°C

Dezbatere: „Mai în glumă, mai în serios, Vâlcea reprezintă o șansă pentru Sibiu”

Dezbatere: „Mai în glumă, mai în serios, Vâlcea reprezintă o șansă pentru Sibiu”

Zona metropolitană și atragerea studenților sunt două dintre principalele domenii în care ar trebui investit în următorii ani pentru a ajuta la dezvoltarea orașului Sibiu. Sau cel puțin asta arată studiul „Orașe Magnet: Ce pot face orașele românești pentru a fi mai atractive pentru oameni”, realizat de Banca Mondială. Doi dintre autorii studiului au prezentat, la Sibiu, marți seara, rezultatele pe care le-au obținut pentru Sibiu.

La sediul Fundației Comunității Sibiu, aproximativ 30 de oameni au participat la o dezbatere care i-a avut protagoniști pe Marius Cristea și Marcel Ionescu-Heroiu, doi dintre autorii studiului. Chiar dacă Sibiul nu se află în topul orașelor „magnet”, acesta poate deveni, dacă administrația locală va ține cont de câteva aspecte. Studiul poate fi consultat aici. 

Sibiul, pe locul 10 la numărul de oameni atrași

În deschiderea dezbaterii, Ciprian Ciocan a pus în discuție problema resursei umane care există la Sibiu. „Peste tot pe unde mergem, oamenii se plâng de lipsa resursei umane. În primul rând, vedem asta la oamenii din companii cu care lucrăm, pe de altă parte vedem asta zi de zi la ONG și cred că problema aceasta apare și la nivelul administrației locale. Este o problemă puțin mai dificil de abordat pentru că nu ține de o anumită instituție și, de cele mai multe ori trece neabordată pentru că nimeni nu vrea să și-o asume”, spune Ciprian Ciocan, președinte al Fundației Comunitare.

Marcel Ionescu-Heroiu a prezentat pe scurt în ce a constat studiul lor și concluziile la care au ajuns, accentuând faptul că o zonă puternică are nevoie de un oraș puternic. Altfel spus, dezvoltarea județului are nevoie de un oraș Sibiu prosper. „Un oraș care atrage oameni are un cumul de factori, suficiente locuri de muncă și bine plătite, o calitate a vieții ridicate, educație de calitate, servicii de sănătate de specialitate și așa mai departe. Ne-am uitat la trei paliere: numărul de migranți atrași între 2001 și 2011, anii de avânt economic, iar Sibiul este pe locul 10, iar zona Timiș pe locul unu, Cluj pe doi”, spune Marcel Ionescu-Heroiu. Conform studiului, la nivel național, Sibiul este pe locul 10 la numărul de oameni pe care îi atrage și pe locul opt la potențialul pe care îl are orașul Totodată, se află pe locul cinci în preferințele românilor care ar vrea să se mute aici.

„Râmnicu-Vâlcea este principala sursă de populație”

Aproximativ 3000 de oameni se mută anual la Sibiu. Însă, cam în aceeași proporție sunt cei care se mută de aici. „Cei mai mulți vin din sud și nu cred că este o surpriză, noua Vâlcea, cum se mai numește. Râmnicu-Vâlcea este principala sursă de populație, aproximativ 100 de oameni de acolo se mută aici. 40% din sibieni vin din altă parte. Majoritatea vin din afara orașului și s-au mutat din zone de lângă Sibiu. Vin cam de la 30-40 de km pe toate direcțiile, inclusiv din partea de nord a județului Vâlcea. Zona de atracție este relativ mică dacă ne-am uita la alte județe. Sibiul, încă, atrage forță de muncă din județ, din orășelele mici de pe lângă, precum și din Vâlcea, Alba și Brașov. E foarte interesant că, în ultimii ani, zona de Făgăraș și Victoria vine mai degrabă către Sibiu decât spre Brașov”, spune Marius Cristea.

Totodată, sunt sibieni care aleg să se mute în localitățile din jurul Sibiului. Cu toate acestea, însă, nu renunță de tot la a mai veni în oraș, ci majoritatea își aduc aici copiii la școală și au serviciul aici. „Ce înseamnă asta? Fluxul de trafic. De asta avem acum aglomerării la ieșirea din oraș. De exemplu, Calea Cisnădiei a devenit un fel de șosea din București. Aici se vede un efect negativ al administrației, că nu a ținut pasul cu dezvoltarea”, punctează Marius.

„Studenții de la <<Lucian Blaga>> vin din Râmnicu Vâlcea”

Un lucru foarte important pentru dezvoltarea Sibiului este atragerea unui număr cât mai mare de studenți. Față de 2007, studenții care aleg să vină la studii aici s-a înjumătățit. „Peste tot în țară este principalul vector de a a trage noi talente în oraș. Foarte mulți absolvenți vor să facă facultate, se duc spre orașe mai mari, își găsesc un job și se stabilesc acolo. Studenții de la <<Lucian Blaga>> vin din Râmnicu Vâlcea. Faptul că orașul este la intersecția mai multor centre universitare mari îl dezavantajează. Partea bună este că totuși, Sibiul rămâne cu un număr de studenți comparabil cu centre universitare care în percepția publicului sunt mai bine poziționate cum ar fi Craiova sau Constanța. Mai în glumă, mai în serios, Vâlcea reprezintă o șansă pentru Sibiu. Sunt mulți oameni care vin de acolo, mai sunt și de prin județul Alba”, mai spune Marius.

Calitatea vieții este principalul factor care atrage oamenii să aleagă Sibiul. „În percepția lor, este un oraș frumos și chiar dacă la nivel economic nu este la un nivel fantastic, arată bine, are alte standarde. Sibiul stă mai bine decât Bucureștiul și Brașovul la acest lucru și se apropie de Cluj”, arată Marius. Un alt lucru pe care cei doi invitați l-au menționat este zona metropolitană a orașului. Dacă aceasta nu se va dezvolta, în concepția lor, Sibiul se va transforma într-un oraș închis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

31 comentarii

Sb

Acum 5 ani

Sa vezi comentarii acum... :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 5 ani

An sfarsit cineva spune adevarul ca sibiul an ciuda mandriei si orgoliului sibieniilor are nevoie dea altii oamenii care sa le faca treburile si sa ai dezvolte din pacate aici vin oameni decat din valcea,an rest aleg alte orase civilizate.felicitari celor care au spus acest adevar!!!
Raspunde

Un sibian

Acum 5 ani

cine sa ne mature pe jos, sa lucreze la banda in fabrici, sa stea noaptea vanzatori la nonstop, daca nu ar veni valcenii cu beamveu??
Raspunde

Silviu

Acum 5 ani

Nu stiu unde ai învățat limba romana dar, cu siguranță, la școală ai primit cu greu notă de trecere. Nu, sibienii nu au nevoie de alții sa le facă treaba. Sibienii muncesc, sa știi. Fiecare își face treaba. Daca vin alții in Sibiu sa lucreze, vin sa lucreze pentru ei, pentru un salariu, la fabricile deschise aici, pentru ca la ei acasă nu au de lucru. După mine, supra dezvoltarea si supra aglomerarea orasului nu este un câștig. Mie îmi place orașul așa liniștit cum este. Nu vreau sa se transforme intr-un alt Cluj sau Brasov sau, doamne fereste, București. Sibiul e Sibiu. Daca le place si altora sunt bine-veniti. Daca nu, sunt liberi sa se mute in oricare alt oraș.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brian Loman

Acum 5 ani

Învață limba română.
Raspunde

alzara1918

Acum 5 ani

Desigur e preferabil să fii oraş de imigraţie decât de emigraţie . Firesc ar fi fost să - i cească populaţia prin spor natural sau din hinterlandul sibian . Dacă ar fi fost terminată autostrada spre Sud multe firme occidentale s- ar fi locat acoloşi nu aveam astfel de transferuri de populaţie În situaţia dată administraţia locală ( îndeosebi judeţeană ) trebiua să elaboreze un plan urbanistic pentru asigurarea accesului de la domiciliu la locul de muncă / şcoală . Afară de "beneficii " nu au făcut nimic .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silvian Somfalean

Acum 5 ani

Poate cu schimbarea populatiei vom reusi si noi sa avem o administratia romaneasca adevarata, dedicata poporului nostru sfant, si nu strainilor care prin biruri si taxe isi sporesc averea sorosista corporatista! Eu si romanii mei adevarati ii primim cu bratele deschise pe toti cei care doresc ca Romania sa redevina a romanilor! Romani adevarati, unitiva-ti!!!
Raspunde

MD

Acum 5 ani

Doamna, mai schimbați postul TV. Măcar din curiozitate
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Da, pentru Absurdistan e chiar OK. Într-o lume normală, calitatea primează și nu cantitatea (numărul celor "atrași").
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Firmele mari nu merg in sud nu din cauza infrastructurii proaste ,care oricum este mai buna decat in Ardeal datorita PSD,ci din cauza oamenilor puturosi si guralivi care refuza munca in orice conditii.Un exemplu ar fi dificultatea CON-A de a gasi muncitori pentru stadionul din Craiova,desi somajul in zona este unul foarte ridicat.
Raspunde

Jon Zapada

Acum 5 ani

The Oltanians are coming! Otravate the fountains and burn the recolts!!!
Raspunde

Ionica

Acum 5 ani

Mi se pare un cretinism evident sa dezechilibrezi demografic tara. Să dezvolți o zona și sa o suprapopulezi, cu toate efectele secundare și să depopulezi alte zone prin distrugere economică? Sau e o acoperire perfecta pt a ascunde planul de segregare al țării?
Raspunde

profu

Acum 5 ani

Care dezvoltare? Sibiul s-a transformat intr-un oras aglomerat, galagios si murdar. Este suficient dezvoltat. Nu avem nevoie de mai mult. Sa deschida fabrici in sud daca au curaj si daca au cu cine.
Raspunde

Sibianu Resemnat

Acum 5 ani

"Calitatea vieții este principalul factor care atrage oamenii să aleagă Sibiul." Serios, adica sunt oameni care considera ca Sibiul este pe calea cea buna? Un oras sufocat de masini, prost administrat, cu servicii din ce in ce mai proaste inseamna "Calitatea vietii"? "Calitatea vietii" nu inseamna crestere economica, dezvoltare, joburi, fabrici malluri. Calitatea vietii inseamna sa iesi cu placere din casa, sa te plimbi pe trotuare libere de masini, sa ai parte de spatii veri, sa ai unde sa iesi la o piesa de teatru, la un concert, un eveniment unde oamenii merg de palcere nu sa fie vazuti. Dar "Calitatea vietii" la Sibiu inseamna sa stergi praful de pe zecile de masini parcate aiurea peste tot, aceleasi balciuri cu aceleasi chiciuri si personaje obscure. Ne laudam ca am fost Capitala Culturala Europeana, am fost, si ca avem primar sas si presedintele tarii. Dar in realitate suntem niste muste care locuiesc pe un cacat mare cu mot, decorat cu o fundita roz, dar suntem mandri... "Calitatea vietii"...
Raspunde

x

Acum 5 ani

Viata este mai buna ca in multe alte orase din tara. Intr adevar evolutia haotica nu ne face mai cu mot! Si eu eram mai demult sa pun etichete. Intre timp consider ca toti care au venit din sud au avut o mare contributie la dezvoltarea orasului! De aceea, mult respect!
Raspunde

Ionut Vl

Acum 5 ani

Cancer la totii sibieni.... si cancer mie scriitorul
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 5 ani

Pentru Ardeleanu Ioan..... Să știi domnule dragă ca țigani (romii), regii și împărații își au originea tot în partea de sud a țării mai exact Târgu Cărbunești. Și ei la origini sunt indieni, dar din sudul României....... Dacă era asa rău la Sibiu plecau de mult, nu își montau corturile și rămâneau aici pe vecie sa tragă în jos dezvoltarea și implementarea bunului simț.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

in momentul cand oltenii vin la Sibiu isi recunosc neputinta...ar putea sa aiba si ei fabrici in zona...dar nu le au din neputinta si nepricepere...a lor la vot si a celor pe care I-au votat!!! cam asta ar trebui sa se inteaga ... categoric ar fi mai bine sa stea in VL, DJ, GJ si OT...nu prea aduc nimic bun cu ei!!!
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, dar tu cat de "putincios" crezi ca esti, din momentul in care te-ai băgat sluga la stăpân strain?...
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Aduc totusi si ceva cat de cat bun: rosii, ardei, etc ...
Raspunde

ionel

Acum 5 ani

vine forta de munca, cat de cat educata pe la ULBS (corect, profesori f slabi pregatiti, extrem de slabi pregatitit, indolenti, miserupisti); unii dintre ei se dau pe brazda... dat sangele apa nu se face!
Raspunde

calu

Acum 5 ani

Am dat anunt de angajare si 80-90 % din CV-uri erau "din afara" Sibiului. Post: inginer mecanic. Si sibieni pleaca in alte orase sau alte tari, iar fara venetici, economia Sibiului ar sucomba sau ar ramame la acelasi nivel de dezvoltare. Noi romanii care suntem mai destepti decat nemtii sau americanii nu intelegem asta. Vedeti programe gen loteria vizelor, primirea imigrantilor etc. Ca nu atragem intotdeauna calitatea pe care o vrem a omului e alta problema....
Raspunde

m

Acum 5 ani

Valcea, Alba,Brasov? Sunt multi si din HD,MS (mai rămân si pt Sibiu dupa ce grosul pleacă la Timisoara si Cluj), Olt, Teleorman si din Moldova. Mi-as dori sa se dezvolte si oltenia si sa trebuiasca sa aduca fabricile străini. Olteni sunt destui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus