Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Pădurile din jurul Sibiului, primele în care accesul ”enduriștilor” este limitat. Amenzi mai mari pentru cei care produc zgomot intenționat

Pădurile din jurul Sibiului, primele în care accesul ”enduriștilor” este limitat. Amenzi mai mari pentru cei care produc zgomot intenționat

Primăria Rășinari este prima din județul Sibiu care a decis să adopte un regulament care să limiteze accesul pasionaților de sporturi enduro. Cei care se vor abate de la traseele care pot fi urmate de ”enduriști” vor fi amendați cu până la 300 de lei. Iar pentru cei care produc intenționat disconfort, amenzile vor fi de până la 500 de lei.

Numeroasele sesizări primite de administrația din Rășinari cu privire la stricăciunile produse de pasionații de motoare de teren sunt cele care au dus la crearea unui regulament și pentru acest domeniu, arată primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan. „În momentul de față, oricine vrea să practice enduro vine la noi și se duce pe unde îl taie capul. Ori, așa ceva nu este în regulă, nu poți trece peste proprietăți private, nu poți deranja crescătorii de animale. Mai mult, pe unde nu sunt drumuri pot apărea și apar șanțuri, care în urma ploilor se transformă în ravene și se tot măresc. Vin adesea numeroși oameni care se plâng de faptul că terenurile lor sunt adesea distruse“, spune Bogdan.

Regulamentul propus de Primăria Rășinari interzice accesul în cele 10.000 de ha de pădure pe care comuna, cu excepția celor care practică activitățile sportive, de recreere sau turism, dar care nu presupun utilizarea de mijloace de deplasare care utilizează carburanți fosili. Pentru aceste mijloace de deplasare, administrația comunei aflată lângă municipiul Sibiu a inclus în noul regulament o anexă cu hărțile traseelor care mai pot fi urmate de pasionații de motociclete enduro, ATV-uri sau alte mijloace de deplasare din această categorie. ”Vom crea o serie de hărți pe care le vom împărți pensiunilor și ghizilor din zona noastră. Vom crea și un QR-code, prin intermediul cărora pot fi accesate traseele pe unde poate fi practicat enduro. Din loc în loc vom pune și pancarte cu informări referitoare la acest regulament“, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari. Cei care încalcă prevederile regulamentului vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 50 și 500 de lei, cu posibilitatea chiar a triplării acestor valori.

Oricine poate sesiza o neregulă

Cei care vor aplica amenzile sunt reprezentanții Primăriei Rășinari, dar neregulile pot fi sesizate de oricine. „Observarea încălcării prevederilor prezentului regulament se poate face de către participanții la trafic care notifică Autoritatea Publică Locală, prin orice mijloace: telefon, e-mail, fax, adăugând și eventuale dovezi (filmări, fotografii etc)“, se arată în regulamentul pregătit de Primăria Rășinari, Primarul Bucur Bogdan crede că, la început, va fi mai dificil de aplicat regulamentul. „Va fi complicat, dar eu cred că soluția va fi să colaborăm cu motocicliștii, cu asociațiile lor“, arată primarul. Pentru acei motocicliști care nu poartă numere de înmatriculare, primarul se gândește la instituirea unui sistem de verificare ”la intrarea în sat”.

Amenzile pot fi triplate

Amenzile sunt cuprinse între 50 și 300 de lei pentru cei care sunt surprinși conducând pe drumurile unde accesul le este interzis. Dar cuantumul amenzilor poate crește până la 500 de lei pentru cei care și deranjează în jurul lor. „La întâlnirea cu alți participanți la trafic (bicicliști, turiști ce se deplasează pedestru și alții asemenea) conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza și zgomotul. Deasemenea se vor evita manevrele care să conducă la panicarea celorlalți participanți la trafic. Aceste prevederi sunt aplicabile și în cazul întâlnirii cu autovehicule și atelaje“, este articolul din regulament pentru a cărui încălcare pot fi aplicate amenzi și de 500 de lei.

Prin regulamentul pregătit de administrația din Rășinari este instituit și „Registrul îndrumătorilor de turism de aventură”, de care se ocupă o asociație de profil – ProAdventure Transilvania. Înscrierea în acest registru nu este contra-cost, dar trebuie justificată și prin depunerea unui permis de conducere corespunzător categoriei pentru care face îndrumare. În cazul în care și acești ghizi sunt surprinși încălcând prevederile noului regulament amenzile pentru ei vor fi triple.

Situația pasionaților de enduro a devenit un subiect inclusiv pentru instituțiile publice din județul Sibiu de mai mulți ani, având în vedere mai multe sesizări pe acest subiect. În vara acestui an, un grup de pasionați de drumeții de munte atrăgea atenția că un traseu din jurul Sibiului a fost distrus în mai puțin de doi ani de pasionații de enduro. Ca reacție la aceste sesizări, reprezentanți ai pasionaților acestui sport au arătat că cel mai simplu mod de a evita neplăcerile este amplasarea de panouri care să indice zonele în care este sau nu permis accesul.

Citește și

Motocicliștii, liberi prin munți. „Au distrus în doi ani traseul dintre Cisnădioara și Vârful Măgura“

Reacție la articolul „Motocicliștii, liberi în munți…“: „s-au rezolvat toate problemele noastre, astfel încât enduro a rămas ultima pe listă?“

Foto: Red Bull Romaniacs

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 4 ani

A-ti interzis si distractia asta pana la urma cred ca v-a trebui sa umblam pe varfurii ca sa nu ai trezim pe morti de sibienii.parca vad ca an curand o sa pune-ti politai prin giratori ca sa nu m-ai putem face un drift pai la ce ne m-ai luam masini piternice daca le inteezice-ti comunistilor?
Raspunde

BON

Acum 4 ani

"Ionuţ VI" mai întâi învaţă să scrii şi numai după fă enduro prin munţi şi drifturi pe şosele.
Raspunde

AZR- 1918

Acum 4 ani

Nu ț- iau înțeles Ironia !
Raspunde

Sibian viu

Acum 4 ani

Bre incultule, dupa ce ca esti praf la gramatica limbii pe care o vorbesti (din pacate), mai exact ai avut intr-un simplu text aprox 12 greseli gramaticale (cele majore, ca virgulele le ignor), te bagi tu in treaba altora. Nu mai bine iti vezi tu de ale tale? Si apoi, moarta-i mata, nu sibienii. Mars la tine la oltenia, sa fiti voi intre voi, ca pe aici ne descurcam noi cum putem. Imbecilule.
Raspunde

Nino

Acum 4 ani

La cât de analfabet este Ionuț al sase-lea, nici nu poti sa astepti sa inteleaga demersul primăriei. La noi se organizează astfel de activități inclusiv cu participanți din alte tari, pentru că la ei sunt foarte strict reglementate. Chiar am cunoscut un austriac care mi-a spus că vine în Ro pentru enduro organizat de localnici. "La voi se poate merge pe oriunde fără să fie interzis" mi-a spus austriacul cand ă aflat că sunt din Ro. Iar cei ce organizează astfel de "concedii " castiga bani frumosi pe disconfortul ce ne este creat. În rest, numai de bine.
Raspunde

...

Acum 4 ani

este ionut din valcea nu al 6-lea
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 4 ani

asta era solutia pentru rezolvarea problemelor padurilor din Romania, ce imbecili, astea-s problemele adevarate ale Romaniei.. pasionatii de enduro si impozitarea oualor din cotetul taranului..
Raspunde

fara enduro pe munte si in paduri

Acum 4 ani

surprinzator din partea primariei Rasinari. BRAVO D-LE PRIMAR. Enduristii trebuie interzisi in paduri si trebuie sa aiba doar zone strict limitate unde sa se destrabaleze si sa faca galagie. in toate tarile civilizare este asa. Doar la noi e vestul salbatic si raiul pe pamant pt enduristi.
Raspunde

vasile

Acum 4 ani

Amenzi foarte Mici!!! La cati bani costa un motor enduro adevarat 300 roni e fix pix!!! Trebuia sa puna minim 1000roni-3000 roni!!! Asa sigur nu mai calcau stramb. Firmele care organizeaza acest tip de turism ar fi trebuit amendate cau 10000mii-20000 roni . Daca ar fi pe trasee interzise - constient au intrat acolo nu ca sar firatacit turistii motorizati.Domnul primar a incercat sa impace CAPRA/CU VARZA.Adica sa arate ca a facut ceva de gura lumii!!!!A incercat sa impace si enduristii cu aceste amenzi mici!!------------------------------------------Oricum - sunt curios cine o sa-i prinda !!! Patrula calare? Sau Poate face si o brigada de vanatori de enduristi!II dorim succes in continuare.
Raspunde

AZR- 1918

Acum 4 ani

Bogdane , îți înțeleg disperarea dar adresează - te parlamentarilor de Sibiu , Bv, Vl ,AB ,HD ,etc ,dacă nu cumva au emigrat odată cu acvila țipătoare !
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Ne trezim cam tarziu , dar e bine ! Europa a interzis de mult circulatia acestor motociclete ! In rest , amenzi foarte mici !
Raspunde

ardelean

Acum 4 ani

Ion are dreptate. ne trezim cam tarziu Important insa este sa luam atitudine fata de jaful la care sunt supuse padurile romanesti! Felicitari,Ion! Cat despre comentariile rautacioase,, atacuri la persoana, fara obiect si inadecvate, asta arata cat sunt de necopti unii care tot scriu pe aici. Gabytzaa stie de ce...
Raspunde

altul

Acum 4 ani

Felicitari primariei Rasinari! In sfarsit vin cu ceva demn de lauda! Mergi sa te plimbi cu familia, dai de pacalicii astia care au grija sa tureze la maxim, sa produca poluare, zgomot, sa distruca puieti etc Toti frustratii s-au facut motociclisti, iar cei mai frustrati s-au facut de-astia de enduro! Unii sunt chiori de-a binelea, dar se dau cu motoare!
Raspunde

motociclist

Acum 4 ani

pune-ti un sticker pe masina cu ultima propozitie sa stim cui sa rupem oglinda. Din cate vad tu esti ala frustrat
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 4 ani

Pun pariu ca ești tot pe creste de munte, asfaltist ipocrit
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 4 ani

Bre, sa-i hăituim pe pârțari si mama lor!
Raspunde

...

Acum 4 ani

foarte bine ca i-au interzis, ca nu mai stii cand sunt aia cu motoarele sau cand taie unii cu drujbele. pai ce-i asta?
Raspunde

Stelian

Acum 4 ani

Mai bine ar taia tichet de 20-30E, pt.ca ei oricum deranjeaza si deterioreaza. Iar cine nu are 2000-3000E. Atunci da, inseamna ca ne-am ocupat. Acum e ca si cand, am bifat-o si pe asta si nu suparam pe nimeni. Cand amenzile pot ajunge ...wou si la 300lei, inseamna ca nu ai rezolvat nimic. Se stie ca fanii acestui sport nu sunt asistati sociali.
Raspunde

bun asa

Acum 4 ani

Bravo primarului! M-a incantat si marsul perpedes la Bucuresti a primarului din Copsa....Iata ca mai sunt si unii dispusi sa faca ceva pentru comunitate! Cand nu mai avem enduro pe centru Sibiului, totusi....?
Raspunde

Cl. anul politic

Acum 4 ani

La Păltiniș, chiar în centrul stațiunii, există un centru de închiriere de ATV-uri.
Raspunde

B

Acum 4 ani

De laudat initiativa, bine ar fi sa o adopte si celelalte comune preferate de cocalarii enduristi, mai daunatori ai naturii si faunei. Cu toate astea, trebuie gandita si o solutie realista la urmatoarea intrebare: cum ii prindeti/opriti sa ii amendati?
Raspunde

...

Acum 4 ani

nu le interzici accesul in zonele cu lupi si ursi. si uite asa dai rezolvat doua probleme: prima, ca le asiguri zone de "distractie" enduristilor, si, a doua, ca nu mai coboara ursii in sibiu din lipsa de hrana.
Raspunde

Țepeș , Vlad Tepes

Acum 4 ani

Cele mai multe plângeri pentru ca tăiați pădurile “la ras” si ca sunteți la vânătoare cand nu este voie sunt din partea enduristilor , nu dOmnilor primari ? Asta-i motivul interzicerii abaterilor de la traseu ? Ia sa mergem pe la gatere sa vedem puțin lemnele fără acte ! Alo ANAF ?
Raspunde

...

Acum 4 ani

pai tocmai de-aia sa nu mai circule enduristii: faceti liniste sa auzim drujbele. mergem cu rucsacul in spate si filmam cu dronele.
Raspunde

dorin

Acum 4 ani

In sfirsit cineva a facut ce trebuia. Sper sa se si aplice amenzi
Raspunde

Base

Acum 4 ani

Mai oameni buni, chiar acceptam toate tiganiile "copiate" de la alte tari "civilizate". Va deranjam cu motoarele? Nu va deranjeaza cate masini coboara din padure cu lemne, motorul de drujba din padure, din curte de la vecin sau cand urla vecinu ca o bate pe nevasta-sa? Eu zic sa va ganditi bine inainte de a a acuza. Noi tot vom veni, cu amenda sau fara!
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 4 ani

Se vrea sa se dea liber la defrisare
Raspunde

Ionut Vl

Acum 4 ani

apoi , voi ca sibieni cinstiti ce sunteti, mergeti si va dati cu motoru, faceti rost de amenzi si astfel cotizati la bugetul local. de fapt amenzile astea sunt un soi de "donatie" de la sibieni pentru sibieni. noi amarasteni de la valcea mergem cu pasatu prin giratori.. si maxim ne mai urcam pe ele din cand incand. Voi bogati, aveti sansa sa rupeti munti pt 500
Raspunde

Bloggerul atipic

Acum 4 ani

Sa le taie naibii de paduri! Produc numai pagube! Nu putem organiza nimic, curse, plimbari, aquapark ca ne sar hipsterii si uratele care protejeaza marmote si arici! Hai mai lasatima-ti cu prostii de-astea! Suntem in anul 2017, ce sa faci cu paduri? Prin subarini am auzit ca si-o mai dau unii baieti la ochiul maro, dar in rest se pot taia!
Raspunde

Barbu Ion.

Acum 4 ani

De prins ii prindem usor asta nu-i o problema.
Raspunde

munteanu

Acum 4 ani

s-au imbogatit anumite persoane de pe urma acestei "pasiuni" ...cu organizari de enduro...audc strainii sa strice padurile ...
Raspunde

danciu

Acum 4 ani

Da de ce nu interziceti si ciocarlia ca face galagie cand canta si se gainateaza pe unde merg iubitorii de mers pe jos orin padure. De ce sa i lasi pe cretinii astia cu motoare sa se plimbe prin padure? ca se supara padurea si pleaca cand vin ei si trec cu rotile lor pe cararea neteda ca n palma si o zbarcesc.
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Felicitari Primariei Rasinari! Accesul cu motociclete (si biciclete !) ar trebui strict interzis pe TOATE POTECILE TURISTICE si in toate zonele impadurite din tara. Pentru aceste sporturi - enduro si ciclism - se pot stabili trasee in zone bine delimitate, ne interesante din punct de vedere forestier, agricol, faunistic, turistic, etc.
Raspunde

Nel

Acum 3 ani

Cred ca acest „fenomen” enduro deranjeaza multe persoane. Noi cei care practicam enduro ajungem in diferite zone din padure unde nu ar trebui sa ajungem si vedem cum se taie padurea. Daca se interzice enduro atunci nimeni nu-i va mai deranja (Filma de exemplu cu camera GOPro de pe casca) in afacerea lor cu lemnul. A trecut taiatul cu drujba, si-au facut drumuri pentru utilaje taie cat incape si nu ii vede nineni fiindca nu ajungem decat noi la aceste zone defrisate. Noi am facut cele mai multe plangeri (poze si filmari cu defriseri ilegale, hoti de lemne particulari, mini hidrocentrale, tafuri, tractoare etc..) in potriva acestor oameni De fenomenul acesta cine si cand se va ocupa???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus