Vineri,
22.09.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Cei mai aprigi 100 dintre „sorosiști“ s-au întâlnit la Sibiu. Cu scopul de a face „un Schengen al grupărilor civice”

Cei mai aprigi 100 dintre „sorosiști“ s-au întâlnit la Sibiu. Cu scopul de a face „un Schengen al grupărilor civice”

Timp de trei zile, într-un spațiu pus la dispoziție de o fundație cu sorginte germană și scop liberal, sub supravegherea altor ”puteri străine” precum cei de la Ambasada Olandei și cu tehnocrații fostului premier Cioloș prin preajmă, la Sibiu s-a desfășurat cea mai mare reuniune a societății civile din România, activă și pe plan politic. „Retreziți“ sub semnul #rezist, cei aproximativ 100 de activiști prezenți au vorbit și plănuit lucruri pentru ”o Românie normală”, ”o justiție consolidată”, ”un parcurs euroatlantic”, dar și despre ”lupta împotriva corupției”. O întâlnire cu rolul de a transforma societatea civilă din România într-uimn actor mult mai sprinten pe scena schimbărilor dictate de politicieni.

Întâlnirea de la Sibiu a avut loc în ultele trei zile ale săptămânii trecute și a avut drept punct de plecare un eveniment petrecut tot în acest oraș: în aprilie, o parte din organizațiile civice care au ieșit în față cu ocazia protestelor generate de Ordonanța 13 au discutat despre crearea unei platforme comune. O lună mai târziu, opt dintre organizațiile civice cu experiența protestelor din stradă semnau ”Contractul România”.

Au mai trecut alte cinci luni, pentru ca la această nouă întâlnire să fie invitate și să accepte această invitație și alte organizații cu preocupări în zona civismului politic. Cum ar fi Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș sau Vedem Just, inițiativă a judecătorului Cristi Dănileț, fost membru al CSM.

Mesajul pozitiv și cele patru obiective

Într-o sală în care media de vârstă nu a trecut de 35 de ani, în fața multor capete plecate deasupra telefoanelor care ”share-uiau” transmisiunea în direct de la eveniment, vorbește Mihai Polițeanu. Este unul din membrii fondatori ai Inițiativei România – organizația care a muncit pentru reuniunea de la Sibiu – și unul din cei care a muncit la platforma ”Contract România”. „Este o realitate că, după 1989, au fost foarte rare momentele de solidaritate civică sau politică, de încredere reciprocă în rândul românilor. Toate organizațiile civice născute marilor astfel de momente au sucombat pentru că nu s-au dus înspre o luptă pozitivă. Au știut împotriva a ce luptă, dar nu au știut și pentru ce luptă“, a explicat Mihai Polițeanu noua orientare civică, de regăsit în ”Contract România”.

Gândit ca o platformă națională deschisă grupurilor civice, protocolul de colaborare care a fost deja semnat de opt organizații civice, enumeră patru obiective. Apărarea independenței justiției și lupta împotriva corupției, alături de apărarea și promovarea libertăților individuale în contextul unui stat laic sunt două dintre aceste obiective, considerate de importanță imediată. Acestor obiective li se mai adaugă crearea și operaționalizarea unei rețele naționale de grupuri civice în toată țara, precum și în diaspora, capabile să reacționeze la teme de interes național, dar și liberalizarea și reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice. „Să creăm un spațiu Schengen al grupurilor civice. În cadrul platformei partenerii sunt egali, aceasta fiind deschisă tuturor organizațiilor mai mult sau mai puțin formale, dar care împărtășesc aceleași valori ca și noi“, a mai arătat Mihai Polițeanu.

onegisti 2

A pune la un loc priceperea fiecăruia în parte

Veniți din toată țara, activiștii prezenți la Sibiu au dovedit deja pricepere și voluntariat în folosul celorlalți în diverse domenii. Prin urmare, scopul reunirii organizațiilor pentru o mai bună colaborare – dar fără subordonare – este firesc, au considerat majoritatea celor prezenți.

Spre exemplu, judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a venit cu organizația „Voci pentru democrație și justiție – VeDem just“. „Încercăm să oferim expertiză pe plan juridic. Noi suntem cei care am interpretat Ordonanța 13 a Guvernului, am atenționat publicul asupra deficiențelor din Ordonanța 14, am explicat ce este cu răspunderea magistraților, care sunt punctele slabe din legea propusă de ministrul Justiției pentru a modifica cele trei legi de bază care stau la fundamentul Justiției. Încercăm să ne oferim suportul pentru interpretarea corectă a Constituției și a legilor pentru că avem experiență în domeniu“, spune Cristi Dănileț.

onegisti 4

În viziunea lui, coagularea societății civile ar trebui să se limiteze la o colaborare eficientă, fără crearea vreunei supra-structuri. „Prin definiție, societatea civilă e ceva dezorganizat, căci dacă ar fi organizat ar fi o organizație guvernamentală, un partid. Ce am văzut azi aici sunt oameni care au inițiative diverse pe diverse domenii, toate spre un mai bine al României. Și părerea mea este că ar fi mai bine așa, să rămână fiecare pe o oarecare expertiză în domeniu“, mai apreciază Cristi Dănileț.

Inițiativa Timișoara a fost prezentă la Sibiu prin intermediul lui Laurențiu Ștefănescu, cel care în iarna acestui an lucra la noua Proclamație de la Timișoara, cea care în opt puncte sintetiza dorințele sutelor de mii ieșiți în stradă. Inițiativa Timișoara reunește deja alte 12 organizații civice din vestul țării. „Structura pe care am construit-o are cu totul altă formă: este o rețea neuronală, care nu are o formă ierarhică. Acum suntem în curs de a perfecționa modalitățile de a comunica mai ușor și de a putea să avem decizii în timpi mult mai scurți“, declară Ștefănescu referitor la intențiile platformei „Contract România“.

Interesele ascunse n-au șansă

Intențiile bune ale celor care au protestat iarna aceasta în stradă și s-au reunit acum la Sibiu nu au cum să fie deturnate, chiar și de persoane cu o agendă ascunsă. O spune Dragoș Pîslaru, fostul ministru al Muncii în guvernul condus de Dacian Cioloș, alături de care a fondat Platforma România 100. „Ceea ce e important este setul de valori pe care îl punem pe masă. Discutăm de transparență, de onestitate, de colaborare, de a împărtăși această dorință de a împinge țara pe un drum mai bun. Nu poți acapara moralitatea, onestitatea ori profesionalismul. Acapararea agendei se întâmplă doar când bazele sunt șubrede. Asta este virtutea organizării de tipul acesta“, spune Pîslaru.

El consideră că este în avantajul țării coagularea societății civile.„În România există încă multe disfuncționalități în societate, iar una dintre acestea este lipsa de încredere și greutatea de a colabora. Într-o societate modernă pe care o dorim realizată cât mai curând, oamenii se exprimă atât civic, cât și politic pentru a susține lucrurile în care cred. Noi credem cu tărie că activismul individual e critic pentru ca societatea să poată progresa, dar nu un activism anti-ceva, ci unul care să construiască. Fiecare trebuie să înțelegem că avem o responsabilitate de a participa la această societate. Delegarea la alegeri, din patru în patru ani, a unor reprezentanți nu substituie nevoia de a te implica activ și de a-ți asuma rolul în societate“, afirmă Pîslaru.

onegisti 3

Printre ceilalți 100 de activiști, s-au aflat și cei de la Geeks for Democracy, organizație „responsabilă“ de inițiativa recentelor acțiuni prin care sunt aduse mulțumiri miilor de magistrați care au semnat împotriva modificărilor legilor Justiției, în forma pe care o propune actualul Executiv. Cei de la Geeks for Democracy mai au, însă, și alte numeroase proiecte apropiate de jocul politic, după cum a fost programul de instruire a observatorilor de la alegerile parlamentare de anul trecut. „Noi nu suntem parte, deocamdată, a platformei «Contract România». Indiferent dacă vom fi sau nu, noi ajutăm pe toată lumea din societatea civilă. Asta e important, nu e vorba de o structură piramidală, în care să ne strângem câțiva, ca borfașii, și să ne înțelegem pe spatele altora. Nu e vorba de a ne întâlni pentru putere, ci mai degrabă pentru a stimula entuziasmul multora, astfel încât să generăm rezultate vizibile“, vorbește Cătălin Teniță, unul din fondatorii Geeks for Democracy.

Vocea ”străinilor”

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate a fost cea care a susținut organizarea întâlnirii de la Sibiu, pregătită de Inițiativa România. „Nu știu dacă este vreo organizație care s-a implicat în protestele de astă iarnă și care să nu fie aici. Întrebarea care se naște este ce facem de acum încolo? Vreau să fiți conștienți că lumea se uită la voi și sunteți luat în serios și de aceia care nu vor să se schimbe nimic în România, de aceea există și o propagandă împotriva dumneavoastră“, a spus Raimar Wagner, director de proiecte pe România a fundației germane.

Alături de societatea civilă reunită la Sibiu au venit și reprezentanți ai Ambasadei Olandei, cu același mesaj de susținere. „Este important ceea ce faceți pentru că luptați activ pentru libertatea pe care România a câștigat-o foarte greu și care trebuie apărată. Noi credem că România este foarte norocoasă să vă aibă. Interesul României este să fiți uniți și puternici“, a spus Norma Nițescu, din partea Ambasadei Olandei.

Inițiativa ”rămâne deschisă”

Organizatorii întâlnirii de la Sibiu arată că astfel de reuniuni vor mai avea loc, iar inițiativa rămâne deschisă tuturor comunităților care susțin public și fără echivoc libertățile și drepturile individuale, domnia legii și orientarea euroatlantică a României.

Lista organizațiilor prezente la Sibiu Sursa: comunicat Inițiativa România

1. Aradul Civic (membră a rețelei civice naționale Contract România) 2. CIVICA Iași (membră a rețelei civice naționale Contract România) 3. CivicTech Romania 4. Corupția ucide 5. Evoluție În Instituție (#Insist) (membră a rețelei civice naționale Contract România) 6. Geeks for Democracy 7. Inițiativa Craiova (membră a rețelei civice naționale Contract România) 8. Inițiativa România (membră a rețelei civice naționale Contract România) 9. Initiativa Timisoara (federație a 10 ONG-uri din Timișoara: Activ Civic, ACUM, Ariergarda, Asociația ARAS – filiala Timișoara, Asociația Culturală Diogene, Asociația SPICC, LGBTeam, Organizația Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timișoara) (membră a rețelei civice naționale Contract România) 10. Institutul pentru Politici Publice (membră a rețelei civice naționale Contract România) 11. Oradea Civica (membră a rețelei civice naționale Contract România) 12. Platforma România 100 13. Rădăuțiul civic 14. #REZISTENȚA 15. VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

dancp2

Acum 5 ani

sorosistii no muritu numa un pic so hodinitu iar csolos-atai numele,unguresc- este cetatean romano/francez/de jibou de salaj de la carat pungile si plasele lui junker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

prostia nu a murit, traieste prin tine
Raspunde

shoroshicul

Acum 5 ani

Daca arati aceasta poza de grup unui caine, sigur invata sa latre...
Raspunde

A

Acum 5 ani

Ceva mai cringe de atat nu am citit in viata mea. Cantitatea se bullshit care iese din gura ONG-istilor e incredibila si e si mai trist ca exista oameni care pun botul la aceste "initiative" care nu vor face nimic, la fel ca zeul labei in cerc a internetului, Dacian Ciolos, zis si premierul 0.
Raspunde

yoy

Acum 5 ani

hai tu cu niste initiative si iesi in fata
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 5 ani

pai si tu ce aqi facut in viata? ai votat cu pesedeul? ti-o dat suditu trogloditu o plasa cu un kil de faina si o sticla de ulei?? ti-a crescut ajutoru de somaj si nu mai bei pe caiet? pai esti campion pe sate!!
Raspunde

bogdan

Acum 5 ani

cineva a incurcat redditul cu turnusfatului. inapoi la circulaba cu tine
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

Exact, dupa cum spune si cantecul: parole, platforme, platforme! :)
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 5 ani

Bre, mișcarea #rezist, va cere sa nu încetați sa va prostiti-va in continuare!
Raspunde

politrucul

Acum 5 ani

Au venit cu cainii si cu copiii?
Raspunde

Nemilosu

Acum 5 ani

Astia-s toti pe net, sa dea din click si din mouse. Na, ba...loati de-aici, rezistentii lu peste. Va tarati in genunchi in jurul patriarhului Csolosz. Pupati moastele lu Makovei ! Pana nu se opereaza PNL-ul de voi, nu mai pupa vot de la mine.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

No-ape' cum, dac' manci gagoshi de căpătat, insamna ca eshti "societate civilă"?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 5 ani

Felicitări, ma bucur mult, va doresc mult succes.
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 ani

Niște gunoaie umane, gata să se vândă oricui. Slugile străinilor. România - colonie. Obraznici, fără principii, mânați doar de interese proprii. Dacă nu ești de acord cu ei, ești comunist, pesedist, stalinist, etc. Mă mir că lipsesc băutorii de pișat de la MISA.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

...

Acum 5 ani

ce bausi bre?
Raspunde

insula Belina

Acum 5 ani

Care Romanie? Aia furata de baronii alde psde?
Raspunde

alzara1918

Acum 5 ani

Dacă dezastrului Dragnea- Tudose nu suntem în stare să - i opunem decât renaşerea sub Poliţianu - Dănileţ ,atunci chiar că doar moaşele Paraschevei le mai rămân românilor rămaşi în ţara lor ,a "politicienilor " .
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

Hai Badita, propune un Schengen al grupărilor civice fara pantaloni. :)
Raspunde

E-manuel

Acum 5 ani

Ia te uita! Organul de postare al PSD-ului s-a activat aici. De ce oare? :)
Raspunde

politrucul

Acum 5 ani

Organ esti tu, dar stii de care... de ex ... nici macar de pr....
Raspunde

Cocosel

Acum 5 ani

S-a înființat #partidul #sasalaului măi dragă Iohannis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus