Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Procurorul general, actor la Astra Film. ”Pe urmele aurului transilvan”

Procurorul general, actor la Astra Film. ”Pe urmele aurului transilvan”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost în această la Sibiu, actor și spectator în cadrul Festivalului Astra Film. El a fost prezent la proiecția filmului în care este actor principal, documentarul “Pe urmele aurului transilvan”.

Augustin Lazăr își joacă propriul rol, cel al procurorului care a reușit să dea de urma a 11 brățări dacice și să le ateste ca fiind originale. Un dosar care i-a marcat cariera și despre care a povestit, pe larg, în film. Augustin Lazăr a început ancheta în dosarul Aurul dacilor în anul 2001, când încă nu avea nicio dovadă concretă a existenței miticelor brățări. La acest caz aveau să contribuie, sub coordonarea sa, peste 200 de oameni. Ancheta s-a desfășurat în nouă țări și, în urma acesteia, 11 brățări certificate de specialiști ca fiind dacice au reintrat în patrimoniul național al României. Povestea acestui caz complicat este relatată în filmul în care Augustin Lazăr își joacă propriul rol. La Sibiu a ajuns și o persoană foarte importantă care l-a ajutat pe procuror în cadrul anchetei. E vorba de o sibiancă stabilită în Germania, cea care a semnalat autorităților primele brățări dacice pe piața de antichități din Germania.

Regizorul documentarului spune că principala sa sursă de informații a fost chiar procurorul Augustin Lazăr, pe atunci șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. ”Eu aveam anumite idei înainte, crezând că, vai, voi lucra cu un procuror, va fi ceva foarte… cum să spun, total ne-vesel, ca să mă exprim așa – și vreau să spun că am avut o surpriză foarte plăcută. Adică am lucrat chiar ca cu un membru al echipei și dânsul este cumva responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat”, spune regizorul Andrei Teodorescu.

Augustin Lazăr a ajuns procurorul general al României, dar recunoaște că celebrul caz al Aurului dacic i-a marcat cariera. A reușit recuperarea a doar 11 brățări, din cele 24 despre existența cărora anchetatorii susțin că au dovezi. ”Ele vor fi recuperate fără nicio îndoială. Au trăsături particulare, după care pot fi identificate. Nimeni nu le poate păstra, din momentul în care au apărut undeva, la suprafață. Ele vor fi și peste 5 ani, 10 ani, 20 de ani, în momentul în care apare o astfel de piesă, se va ști că face parte din acel tezaur și va fi revendicată de statul român”, a declarat Augustin Lazăr.

Astra Film festival programează peste 2.000 de filme, din 73 de țări, care rulează în șapte săli de spectacole. Sibiul este gazda festivalului, care se va încheia în 22 octombrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 6 ani

si totusi porcul de nastase a fost inchis doar pentru niste termopane, desi a fost direct implicat si posesor al unor bratari dacice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus