Alina Maria Binder, viitoarea soție a nepotului regelui Mihai, Nicholas de Roumanie, se declară îndrăgostită de Sibiu. Asta și pentru că o parte din copilărie și-a petrecut-o la Alțâna, la bunica ei. Chiar dacă anii au trecut, amintirile cu locurile dragi ei sunt cât se poate de vii și se întoarce în fiecare an la rudele ei, care o așteaptă cu prăjitura ei preferată hencleș.
Alțâna și dragostea sașilor
Bunica ei din Alțâna avea nouă frați și tot atâtea povești noi. „Copilăria în aceste locuri din Alțâna era magică. Îmi aduc aminte că, de fiecare dată, când mă întâlneam cu frații bunicii mele, aceștia îmi povesteau întâmplări de când erau copii. Erau povesti aproape ireale, pe care le ascultăm pe nerăsuflate. Erau povești despre oameni care în vremurile acelea știau a citi semnele naturii, cunoșteau puterea tămăduitoare a plantelor și trăiau în deplină armonie cu tot ceea ce însemnă viața. Timpul a trecut, eu am crescut, iar ei au îmbătrânit. Poveștile pe care mi le-au spus nu au îmbătrânit însă niciodată așa cum nici amintirea lor nu s-a estompat”, povestește Alina Maria. Își amintește cu drag de nunta la care a participat în sat pe când avea doar trei ani. Era o nuntă săsească și, atunci, a avut ocazia să vadă lacrimile de bucurie ale oamenilor care nu se mai văzuseră de mult. „Satul era plin de viață, curtea bisericii fortificate devenise neîncăpătoare pentru bucuria nuntașilor. Sașii au respectat cu sfințenie tradițiile, acestea rămânând întipărite în memoria mea”, spune ea. Cu o doză de nostalgie vorbește despre cât de mult s-a schimbat satul de atunci. Acum, în marea majoritate a anului, acesta este liniștit, nu se mai aud râsete de copii și nici bătrânii nu mai sunt cum erau odată. „Vara însă, când sașii se întorc acasă să-și petreacă vacanțele, satul pare că se redeșteaptă dintr-un somn adânc. Se aud din nou voci de prin curți și pe stradă, bătrânii își îmbrățișează nepoții și satul se bucura să aibă în paza trei generații de oameni adunați în jurul vatrei strămoșești. Indiferent pe unde îi poarta viața, sașii se reîntorc mereu acolo unde au copilărit”.
„Povești frumoase și prăjitura copilăriei”
În fiecare vară, Alina Maria încearcă să ajungă înapoi în sat. Își vizitează mătușa, care o așteaptă mereu cu hencleș, însă tot casa bunicii ei îi este cea mai dragă. Timpul petrecut aici îi amintește de anii fericiți ai copilăriei, când se juca cu fratele ei pe dealurile din sat și cum urmărea zumzetul albinelor. „Cel mai delicios și așteptat moment era vizita la mătușa mea, care de fiecare dată ne așteaptă cu prăjitura preferată -hencles. Gândul la această prăjitură, ne ținea pe mine și pe fratele meu într-o continuă așteptare, sperând în fiecare dimineață că va fi una dintre zilele de vizită. De fiecare dată când mă reîntorc acolo, mătușa mea mă așteaptă cu povești frumoase, prăjitura copilăriei și o energie inepuizabilă. În casă și în sufletul ei păstrează și respecta cu sfințenie tradiția săsească. Îmi mai amintesc de asemenea de timpul petrecut în grădină, printre stupii de albine. Îmi plăcea să le ascult zumzetul și să le urmăresc ritualul zilnic. Învățasem că albinele sunt foarte organizate și fiecare dintre ele are o sarcină bine stabilită”, povestește tânăra.
Sibiul, „o punte între copilărie și maturitate”
Niciodată nu trece prin Alțâna fără a vizita și Sibiul. Este unul dintre orașele ei de suflet și îi amintește de „acasă”. Aici, influența sașilor se simte foarte tare, iar lucrul acesta îi place foarte mult. „Sibiu a fost și va rămâne pentru mine un oraș de suflet. De fiecare dată când îl vizitez mă duce cu gândul în trecut,la viața sașilor din cetate și la obiceiurile acestora. Îmi place să mă plimb pe lângă monumente pe care le admirăm și atunci când eram copil: Piața Mare, Turnul cu ceas, Palatul Brukenthal. Între timp au apărut construcții noi și clădiri moderne, dar cu toate acestea Sibiul a reușit să își păstreze farmecul de oraș medieval, oraș cetate. Sibiul este pentru mine o punte între copilărie și maturitate. Mai mult decât atât, este o dovadă vie a istoriei și culturii săsești. De fiecare dată când vin aici simt că mă reconectez cu familia mea extinsă și îmi da energie și forța vitală. Ador să mă plimb pe străzile Sibiului în fiecare anotimp. Iarna, de exemplu, nu ratez în niciun an târgul de Crăciun unde mă simt minunat”, mărturisește Alina Maria Binder.
Totodată, amintește și de cea mai mare întâlnire a sașilor ce a avut loc în această vară, plasând Sibiul, în opinia ei drept „unul dintre cele mai bine păstrate locații istorice din țară”. Recent, împreună cu logodnicul său Nicholas de Roumanie, Alina Maria a fost la Sibiu la Astra Film Festival. Aici, au vizionat filmele Sibiu 825 și The Man Who Knew 75 Languages.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Piata Mare , Relații Internaționale , Palatul Brukenthal din Avrig , Alina Maria Binder , Primăria Alţâna , alina binder , Integrare Europeană , Pentru Sibiu , The Man Who Knew , Principesa Margareta , Alina Binder Principele Nicola , Susanna Schöpp , logodnica
Vizualizari: 18291
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
QWERTY
Acum 7 ore
A
Acum 7 ore
Sibian
Acum 8 ore
Un sibian vero
Acum 8 ore
Rob