Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Politica venitului minim garantat. De la ”mă vor vota pentru că am avut grijă de ei”, la ”băieți, la muncă, nu la întins mâna!”

Politica venitului minim garantat. De la ”mă vor vota pentru că am avut grijă de ei”, la ”băieți, la muncă, nu la întins mâna!”

3.381 de sibieni primesc în fiecare lună de la stat o sumă de bani dacă pot dovedi că nu au nici un venit. Se numește venit minim garantat și se acordă acelor categorii de oameni care din varii motive nu au un venit care să le permită supraviețuirea. În total, se plătesc lunar în județ 1.001.451 de lei. În medie, 296 lei de persoană. Acest venit diferă, însă, în funcție de numărul de persoane ai familiei aflată în dificultate.

Harta sărăciei

La nivel național, aproape 250.000 de români primesc ajutor social, iar raportat la numărul total de locuitori din evidențele Ministerului Muncii, rezultă că 1,17% din toată populația primește acest venit minim garantat. Pe primele locuri în țară la numărul de asistați social este județul Teleorman. Aici, 2,9% din toată populația primește acest ajutor. 11.175 de oameni, la o populație de circa 381.000 de locuitori. Urmează apoi județele Buzău, unde 2,5% din populație primește venitul minim garantat. Adică 12.090 de persoane din circa 465.000 de locuitori, cât numără tot județul, Vaslui, unde 2,5% din populația județului, de circa 452.000 de persoane, primește acest ajutor, adică 11.328 de oameni și Mehedinți unde 2,5% din populația județului primește venitul minim garantat. Adică 7.277 de oameni din cei 283.000, cât numără tot județul.

Județele unde sunt cei mai puțini beneficiari ai venitului minim garantat sunt Timiș (0,2% din populație), Cluj (0,5%), Constanța (0,6%) și Arad (0,6%). Sibiul, cu 1% din totalul populație, se află undeva la mijloc. Aici sunt localități unde nu există nicio persoană care primește venit minim garantat (Cristian), unde sunt trei – Șelimbăr, șase – Rîu Sadului sau peste 200 – Laslea.

”Nu vă băgați în treburi naziste”

Ioan Onea este primarul care are cei mai mulți oameni înscriși la venitul minim garantat din județ. Sunt 232 de persoane în această localitate care beneficiază în total de 85.351 lei pe lună. Dialogul cu primarul Onea este halucinant. ”Nu-s cei mai mulți, hai să fim serioși. Povești! Cine v-a pus să sunați aici?”, începe brusc edilul. Iar apoi trece imediat la atac. ”Puteți să notați: cei care au gândiri fasciste și naziste întreabă ce caută unii de trăiesc pe pământ. Vă dați seama ce întrebați? M-ați întrebat acum de ce trăiesc unii oameni pe pământ. Oamenii trăiesc pe pământ pentru că i-a creat Dumnezeu și El a lăsat loc pentru toată lumea. Dacă faceți politică, vedeți-vă de politică și nu vă băgați în treburi naziste. Nu sunt oamenii mei, sunt oamenii comunei și nu sunt cei mai mulți, sunt alții care au cu mult mai mulți și așa mai departe. Cui v-a dat statistica să-i spuneți că are gândire fascistă și pe mine să mă lase în pace. Pentru că nu au servicii, domnule, ce vreți să facă? Îi angajează cineva?”, întreabă primarul.

Se plânge apoi că distanța dintre comună și Mediaș e foarte mare, iar oamenii cheltuie o parte din acest venit de la stat pe autobuze sau ”ocazii”. ”De ce nu mergeți la domnul director de la AJOFM să-l întrebați de ce-i plimbă pe oamenii din Laslea și Mălâncrav până la Mediaș să pună o viză? 25 de kilometri merg să se împingă acolo ca vitele. Mergeți acolo să faceți poză în fiecare zi, să vedeți cum se împing și sparg ușa pentru că le cer oamenilor de pe toate satele să meargă să le pună o viză. Noi la primărie avem personal calificat, atestat de ei, conform legii din România și nu-i bună viza primărie, mergeți la Mediaș. La câți le-a oferit un loc de muncă dacă-i plimbă ca pe vite? Până anul trecut viza s-a dat la Laslea, s-a avut încredere, acum nu se mai poate. După asta să mergeți dumneavoastră, nu după altele, de ce există oameni pe pământ. Pentru că nu au alternativă, sunt săraci și stau pe sate. Sunt la 30 de kilometri de Mediaș și ca să iasă de aici până la Mediaș au de mâncat o pâine”, spune primarul. Iar pe final, o apucă din nou pe căi tulburi. ”Asta să scrieți, dar scrieți de Onea. Onea e de vină că sunt socialiști. Nu e Onea de vină. De aia m-au votat și mă vor vota pentru că am avut grijă de ei, ca nu cumva ca bănuții ăia să-i cheltuiască pe alte prostii. Să-și crească familiile și copiii. Avem atâtea cazuri de hepatită în județ. De unde a venit hepatita asta, de la Onea? Nu e adevărat”, a conchis primarul satisfăcut că și-a făcut discursul.

”Încercăm să-i școlarizăm”

A doua comună din județ ca număr de cetățeni încadrați cu venit minim garantat este Târnava. Aici sunt 189 de persoane care primesc lunar 67.340 de lei. Deși și primarul de aici, la fel ca în Laslea este PSD, lucrurile se văd cu totul altfel. Primarul Norbert Jacint Pleiner susține că a depus un proiect pe fonduri europene pentru alfabetizarea celor care acum nu știu nici măcar să se semneze. Singurii de altfel care rămân fără loc de muncă. ”O parte din populație este de etnie romă. Asta e explicația. Sunt fără școală, fără alte posibilități. Și nu avem ce face, pentru că dacă se încadrează în prevederile Legii 416 suntem obligați să le întocmim dosarul de ajutor social, nu-l putem respinge că tu ești alb și altu-i negru. Dacă au toate documentele, întocmim dosarul și îi punem în plată”, spune primarul. Pleiner spune că marea problemă e cauzată de lipsa studiilor și caută o soluție. ”Sunt foarte mulți care nu au studii. Vă dați seama că nu angajează nimeni pe cineva care nu știe să-și scrie numele. Mai merg ei la muncă cu ziua, dar e periodic, merg la cules de struguri, sunt munci sezoniere. Iarna, vă dați seama că nici în construcții, nici în alte părți nu-și mai găsesc de lucru. Vara, numărul dosarelor mai scade, iarna crește la loc. Sunt și cei care nu vor să muncească, dar legea nu ne permite să facem nimic. Legea nu prevede ca, de exemplu, cel care refuză trei locuri de muncă să nu mai beneficieze de ajutor. (…) Avem un proiect depus pe incluziune socială care să ofere a doua șansă prin care să încercăm să-i școlarizăm să-i aducem la un nivel minim de studiu. A fost depus pe măsura 411, în parteneriat cu Centrul European pentru Integrarea Romilor. Școlarizându-i sper să avem șansa să-i angajăm undeva”, susține primarul.

”Le-am spus «băieți, la muncă, nu la întins mâna!»”

Comunele Cristian, Șelimbăr, Boița, Rîu Sadului sunt cazurile fericite din județ unde toți oamenii au un venit decent. Sau majoritatea covârșitoare. În Cristian nu există nici un caz care să se încadreze la venit minim garantat. ”Nicio persoană nu mai avem pe venitul minim garantat de un an jumătate. Când toată lumea suferă de forță de muncă, să meargă oamenii să lucreze. Erau și aici, dar le-am spus: «băieți, la muncă, nu la întins mâna!» Nu e normal așa? Nu e păcat, când vine mașina aici în comună, te ia, te duce, te aduce acasă îți dă o grămadă de bani, îți dă bonuri, de toate și tu să nu te duci la lucru? Noi n-avem oameni care să nu lucreze. Mai avem beutori, vreo trei-patru, dar și ei s-au apucat și lucrează cu ziua. Câștigă. Nu-s de ăia răi”, spune primarul Ioan Seuchea. La Boița nu sunt decât opt cazuri care se încadrează la venitul minim garantat. ”Tot timpul am avut puțini, dar sunt și alți factori. Comuna e pur românească și prin asta se înțelege absolut totul. Nu e departe de Sibiu, e de lucru, numai să vrei”, spune primarul Nicolae Mohor. La Rîu Sadului sunt șase persoane. ”Avem doi amărâți pe care i-am folosit la salubritate și bătrâni. Nu am avut niciodată mulți. Mai curăță șanțurile, dar nu prea ai ce, nu poți pune o femeie bătrână la lucru”, spune primarul Florian Vasile Tara.

Cine ia venit minim garantat

În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR - al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori: - 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; - 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; - 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; - 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; - 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; - câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declarație pe proprie răspundere, precum și în baza unor acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate, care se înregistrează la primăria localității în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau reședința beneficiarul.

 

UAT (Primarie)                                        Titulari             Suma platita

AGNITA                                                       24           5138

ALMA                                                          15           4314

ALTINA                                                     127         43065

APOLDU DE JOS                                 7             1113

ARPASU DE JOS                               19           3150

ATEL                                                         25           8069

AVRIG                                                    22           5736

AXENTE SEVER                               23           5608

BAZNA                                                86            29175

BIERTAN                                           22           6542

BIRGHIS                                            22           5928

BLAJEL                                           37           9790

BOITA                                              8              1249

BRADENI                                       93           28119

BRATEIU                                            135         42590

BRUIU                                               17           4015

CARTA                                            12           2871

CARTISOARA                              18           4682

CHIRPAR                                           55           15946

CISNADIE                                      25           6436

COPSA MICA                              79           26534

CRISTIAN                                    1              142

DARLOS                                          19           6256

DUMBRAVENI                            98           36428

GURA RAULUI                          23           5636

HOGHILAG                               147         49222

IACOBENI                                   124         34506

JINA                                                152         28422

LASLEA                                       232         85351

LOAMNES                                  17           3799

LUDOS                                       14           3119

MARPOD                                    54           16064

MEDIAS                                         45           13101

MERGHINDEAL                           80           26128

MICASASA                                    21           5355

MIERCUREA SIBIULUI       81           21421

MIHAILENI                                44           17754

MOSNA                                      114         34523

NOCRICH                                   132         45274

OCNA SIBIULUI                    15           4312

ORLAT                                       11           2985

PAUCA                                        8              1362

POIANA SIBIULUI               37           7151

PORUMBACU DE JOS      73           13207

RACOVITA                                   9              1619

RASINARI                                   39           9307

RAU SADULUI                          6              1080

ROSIA                                           122         35819

SADU                                             8              1373

SALISTE                                        65           20991

SEICA MARE                              110         32657

SEICA MICA                                58           16323

SELIMBAR                                      3              856

SIBIU                                               154         38313

SLIMNIC                                        28           7979

SURA MARE                              30           10180

SURA MICA                                 24           5617

TALMACIU                                 15           3091

TARNAVA                               189         67340

TILISCA                                    24           6603

TURNU ROSU                       10           2230

VALEA VIILOR                       16           4976

VURPAR                                      57           13509

Total                                          3380       1001451

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Sandu Bellu

Acum 4 ani

Da Sibiul cati are? Eu zic ca multi. In locul lui Frau, cand vin zapezile, le-as pune la fiecare o lopata in mana si le-as aloca 10 m de strada. Pariu ca nu mai trebuie alta deszapezire de la primarie pana la cimitir?
Raspunde

Un sibian

Acum 4 ani

citeste ma articolul, ca scrie acolo!!
Raspunde

Bzzzz

Acum 4 ani

De ce sa te trezesti dimineata si sa te duci la servici cand poti sa stai acasa linistit? Statul te plateste sa stai, ba mai mult te chiar indeamna sa stai ca doar nu stai pe banii statului deaoarece "banii statului nu sunt banii statului", sunt banii nostri. Statul nu are banii lui, statul are banii nostri iar cand ai banii altuia te doar la plua cum ii administrezi/furi/strici. Statul "rroman" nu mai produce nici un ban deoarece toate intreprinderile de stat/resurse naturale/institutii/etc le-au falimentat, vandut abuziv sau neprofitabil, asa ca din plua bani. Statul si ajutatii social stau linistiti in fiecare luna pt ca sunt niste fraieri care merg la lucru in fiecare zi. Fraierii au grija sa cotizeze pt bunastare a JMJMecherilor (cu doi de "jm"). Imi cer scuze pt formularea "melteana" a textului dar nu pot folosi alta formulare ca sa descriu astfel de caractere, Este o vorba in popor "cine-i harnic si munceste are tot ce vrea, cine-i lenes si chiuleste are tot asa." Mentionez ca eu fac parte din gruparea "FRAIERILOR".
Raspunde

Shadow

Acum 4 ani

Nu există județul Timișoara!
Raspunde

Li Tai

Acum 4 ani

„De aia m-au votat și mă vor vota pentru că am avut grijă de ei,...” Si le-am dat (inainte de alegeri) de baut si chiar si sa manance (sau sa-si faca ceva de mancare) cu cate un kg de faina si un litru de ulei ba chiar i-am stimulat sa mentina curatenia si le-am dat unora si mop si chiar si galeata rosie chiar daca nu am inventat eu socialismul. Apoi sasilor, le-am spus clar: Daca nu ma votati sunteti NAZISTI si la fel toti cei care muncesc si nu vor sa-mi fie supusi, AMIN. Acuma, dupa ce sunt la al nu stiu cate mandate si stau sigur si trufas pe scaun, pardon fotoliu de Burgmeister, le dau in continuare tuturor...foarte multa mooooie. Oricum stiu ca ma votati din nou. Hi,hi.hi,hi!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus