Luni,
30.11.2020
Ceata
Acum
-1°C

Execuție bugetară: în primele nouă luni ale anului, Sibiul a investit 17% din cât a planificat

24 Octombrie 2017 17:58

Execuție bugetară: în primele nouă luni ale anului, Sibiul a investit 17% din cât a planificat

Din cele aproape 193 de milioane de lei alocate din bugetul Sibiului pentru investiții în primele nouă luni ale acestui an, administrația locală a bifat un procent de realizare de 17,04%. Echivalent a aproape 33 de milioane de lei. Statisticile indică rezultate mai bune pe partea de întreținere a orașului, unde Primăria a reușit să realizeze două treimi din ceea ce și-a planificat pentru primele nouă luni ale anului. Sibienii, în schimb, au alimentat bugetul local cu taxe și impozite cu o cincime mai mari decât se aștepta Primăria.

Din cele peste 354 de milioane de lei bugetate pentru cheltuielile de funcționare ale Sibiului, în primele nouă luni ale acestui an au fost realizate cheltuieli de 236 de milioane de lei (echivalent unui grad de realizare de 66,77%). Gradul de realizare al investițiilor nu a putut fi mai mare din cauză că bugetul local al orașului a fost adoptat abia în martie, după ce a fost adoptat cel de stat, în cursul lunii februarie. Totodată, reprezentanții Primăriei spun că orașul are cheltuieli de funcționare mai mici și ”ca urmare a neînceperii lucrărilor și serviciilor pentru gospodărirea municipiului, siguranța circulației etc, a căror realizare și decontare nu s-au realizat până la finele trimestrului III”, după cum se arată într-un raport al Direcției economice din cadrul Primăriei Sibiu. Potrivit acestui raport, cheltuielile de funcționare au un grad mai mic de realizare și datorită reducerii costurilor cu utilitățile, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Și tot comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut se poate observa o creștere de peste 27% a cheltuielilor de funcționare (în primele nouă luni ale anului trecut au fost înregistrate cheltuieli de 185 de milioane de lei la capitolul funcționare, față de 236 de milioane anul acesta). Creșterea se datorează și creșterii salariilor din administrația locală.

Investițiile rămân tot jos

Gradul de realizare al investițiilor după primele nouă luni ale anului a mai crescut cu două procente față de cel din execuția bugetară realizată la jumătatea acestui an. În date concrete, din cele 192,8 milioane de lei alocate bugetului de dezvoltare, investițiile realizate au însumat 32,8 milioane de lei. ”Cheltuielile secțiunii de dezvoltare s-au realizat doar în proporție de 17,04% datorită derulării procedurilor de achiziții publice urmare a aprobării destul de târzii a bugetului local, precum și a volumului lucrărilor executate în această perioadă“, explică reprezentanții Direcției Economice. Aceștia remarcă faptul că, spre diferență de anul trecut, investițiile sunt în ușoară creștere, una de aproximativ 60.000 de euro: de la 32,59 de milioane de lei în primele nouă luni din 2016 la 32,86 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2017.

Banii de la BERD, departe de previzionări

În decembrie 2015, Sibiul a accesat 67,5 milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru modernizarea străzilor de pământ. Conform planificărilor, până la sfârșitul acestui an ar fi trebuit realizate trageri de 60,5 milioane de lei din acest credit. „Până la 30.09.2017 s-au efectuat trei trageri din împrumutul de la BERD, în sumă totală de 7.252.900 de lei”, se arată în raportul Direcției Economice.

Sibienii au fost harnici la taxe

Una din surprizele execuției bugetare o reprezintă, însă, sumele colectate din taxele și impozitele pe proprietate. În acest caz, Primăria anunță că până la finele lunii septembrie 2017 a încasat cu 21,88% mai mult decât era preconizat.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Bogdan

Acum 3 ani

Doar mie mi se pare absolut incredibil ce se intampla. Sa ai o gramada de probleme in oras, o gramada de bani in buzunar si sa nu reusesti sa ii cheltuiesti pentru a rezolva problemele. Incompetenta, rea credinta, incapacitate, despre ce vorbim aici?
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Incompetenta in ce-am mai mare parte. Habar nu au ce sa faca
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, hai nu ma-nebuni! Nu-mi spune ca tanti Fodor, pune in aplicare programul PSD de "creșterea bunăstării" norodului!?...
Raspunde

DNA

Acum 3 ani

@BOGDAN sigur toate la un loc
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

incompetenta si reaua vointa a echipei fantastice bunica ,junele rezvan,jurista cimpan si blonda de botsheni turcan lista poate continua si ca altii..........................................................
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Nu stiu ce aveti cu BaBa,e cea mai competenta persoana din Univers! Daca oamenii aflati in subordine nu asculta de ea ce poate sa faca.
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Mai stiti cand in campanie Johannis ii spunea lui Ponta ca sta ca prostu’ cu banii in buzunar si nu-i in stare sa-i cheltuiasca? Si mai avem pretentii de la baba fodor
Raspunde

Dudu

Acum 3 ani

Ii pot foarte usor cheltui marindu-si inca o data salariile.
Raspunde

ion

Acum 3 ani

pana nu demult salarile erau mici in primarii.cine a ramas sa munceasca ? incompetenti .cauzele sunt multiple si de la sine intelese .acum salarile sau marit ,bugetul este satisfacator, dar cine l administreaza .?astia care de mici au fost naivi si au invatat de la parinti ca locul de munca trebuie grijit .ei niciodata nu au avut bani si nu stiu cum sa procedeze cinstit .
Raspunde

bani albi pentru zile negre

Acum 3 ani

cine stie cand apare o situatie de forta majora si trebuie actiona masiv si obiectiv discretionar ;)
Raspunde

Khostel

Acum 3 ani

Cum nu ii e rusine ****.... cu banii la banca nu ajungem nicaieri. Ne taxeaza masinile pe care dupa aceea ni le rupem in gropi si alte celea. Intrarea pe Calea Cisnadiei e dezastru :( Au cumparat tone de cosuri de gunoi care sunt pline cu mucegai in fosta unitate militara din padurea dumbrava.... Groaznic :( Unde ii putem scrie la ****? ****
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 3 ani

intrarea pe Cisnadiei dinspe judetul vlot nu e treaba Sibiului
Raspunde

catre d-na Fodor

Acum 3 ani

Doamna draga du-te in pensie odata !! Lasa-ne pana nu e prea tarziu! Ai stat destul degeaba, e al doilea an acolo si nu faci nimic, decat intalniri si discutii. Abia se misca ceva pe ici pe colo in orasul asta, se mai peticeste cate ceva. Dar nu exista nici o idee, nici un plan , nici o centura, nici un studiu indraznet, nimic! Sibienii se sufoca in trafic zilnic si banii raman necheltuiti !
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 3 ani

Prpun sa nu mai platim taxe pina nu cheltuie marafetii deja incasati;spre exmplu,pina se asfalteaza toate strazile de pamint din Capitala Culturala.
Raspunde

...

Acum 3 ani

pai si daca au atatia bani, de ce mai trebuie imprumuturi pentru autobuze, de exemplu? cred ca si lucrarile pentru reteaua de apa-canal, tot cu imprumuturi se face. platim ca prostii dobanzi si stam cu banii in conturi. da-ti demisia tanti fodor! esti catastrofa!
Raspunde

lex_al

Acum 3 ani

,,sibianul'' a spus-o pe aia buna...stai ca ,,..'' cu banii in buzunar. faci credit si nu esti in stare sa cheltui banii. nu ai pe ce? vrei ideii? suna-ma :))) pai ce spui de niste spatii verzi intre blocuri, niste parcari supraetajate pt locatari, strazile de pamint asfaltate (esti constienta ca in terezian sunt destule strazi de pamint)...ce zici? vrei lacul lui binder amenajat...pai tocmai ai un pod care cade peste cibin...podul de piatra sa darimat ,a venit apa si la luat, vom face altul pe riu mai in jos...dar n-avem bani ca stau intr-un cont. suna bine? cum ar suna din bugetul ala local sa cumparati voi ,,independenta '' si sa faceti cel mai frumos parc cu locuri de joaca, eventual o scoala, o gradinita dar nu blocuri si alte chestii inutile. sa dati inapoi cetateanului din surplusul de taxe care va luat prin surprindere si anume o mai buna calitate a vietii. va lipseste curajul de a lua decizii ,,think big'' nu va mai multumiti cu cirpeli si maruntisuri. legati sibiul intre el, ca sunt doar insulite de cartiere la periferie. in rest o zi buna si spor la treaba
Raspunde

...

Acum 3 ani

cladirea de la independenta de pe ocnei, care se dagradeaza, poate fi data jos si facuta parcare etajata in locul ala. pozitia e destul de buna, mai ales ca in timpul verii, parcarea din piata mica e mai mereu ocupata din cauza multelor activitati "cultural-artistice". dar, cum zici: nema curaj. din '89 incoace, in afara de fits, tiff, etc, nimic concret nu s-a intamplat in orasul sibiu. brasovul a extins zona metropolitana pana la codlea, se pregatesc puternic de aeroport si autostrada si noi batem pasul pe loc din cauza incompetentei conducerii.
Raspunde

Gigi

Acum 3 ani

Nu va mai mirati....Asta-i nivelul. Atat poate. Necazul mare e, ca va iesi tot ea la urmatoarele alegeri...sau oricine va fi pe buletin de la babalacii din FDGR.
Raspunde

Vasile

Acum 3 ani

in sfarsit, consens in comentarii. Administratia e varza
Raspunde

JOHN

Acum 3 ani

EXISTA SI ADMINISTRATOR PUBLIC CARE ALE CAM ACELIASI ATRIBUTII CA SI PRIMARUL LA FEL SI SALARIUL
Raspunde

...

Acum 3 ani

da, exista, una ajunsa pe baza relatiilor lu' tac-su. pana acum n-am auzit sa faca ceva. cand a luat "concursul" cica era tare in dosare cu fonduri europene...se vede ca e pusa degeaba acolo. de fapt, ce fel de om trebuie sa fii ca sa ai sef pe fodor?
Raspunde

MC.D

Acum 3 ani

Sistemul este de vina...de la proiect pana la finalizare este cale lunga...lucrurile treneaza mult in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) ori din cauza metodologiei impuse (si legiuitorul stie asta facand de multe ori ca banii alocati sa se intoarca la bugetul central) ori din cauza proiectelor prost intocmite (specialistii din administratie au plecat la salarii mai bune si au ramas invataceii)...este greu sa intocmesti proiecte de milioane de euro cu oameni care sunt platiti cu 400-500€ lunar...astfel investitii care ar trebui terminate in 6-12 luni se deruleaza de-a lungul a 2-3 ani fara sanse de a mai fi terminate, sau cu costuri marite care necesita alte operatiuni...
Raspunde

MC.D

Acum 3 ani

...da stiu, veti spune ca sunt orase care au reusit sa absoarba in procente mult mai mari banii alocati pentru investitii...acolo este intr-adevar vorba si de profsionalismul celor din administratie ( Oradea, Cluj, Brasov, ...etc)...sau de fonduri europene accesate inainte de firimiturile repartizate anual de la centru...
Raspunde

...

Acum 3 ani

si ce vrei sa spui ca in sibiu aia care se ocupa de administratie au 4-500 de euro pe luna si in oradea, bv, cj au mai mult? nu cred...
Raspunde

Vecina

Acum 3 ani

Conducerea orașului Sibiu la ora actuala e incompetenta si depașită de situație .In 2 ani nu sa realizat nici o investitie care sa a-și merite banii si care sa ridice nivelul de trai al cetățenilor orașului Sibiu.Poate ar fi bine sa se facă un sondaj si sa fie intrebati romanii de ce părăsesc țara si atunci o sa știți de unde ar trebui sa începeți proiectele si de ce anume duc lipsa romani.
Raspunde

dssa

Acum 3 ani

Mai fac inca vreo 10 "festivale" ziganesti si romice si balciuri ieftine si gata bani'' Ca infrastructura praf.. parcari praf.. spitale praf... scolii praf.. si lista poate continua. Pacat de oras!!
Raspunde

ilie rotariu

Acum 3 ani

Am fost de curand la Oradea. Ne-a depasit ca standard de viata comunitara. Cred ca situatia este mult mai grava. Daca imi amintesc bine (poate cineva ma corecteaza) acum 2 ani nu s-a cheltuit un sfert din buget, anul trecut cam jumatate, si anul acesta?? Stie cineva ce spune legea privind executia bugetara? Fie primaria isi schimba consilierii si discuta cu oamenii, fie locuitorii discuta cu primaria!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus