Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Proiect pentru educația parentală la Sibiu. „Pe toți ne interesează viitorul copiilor noștri”

Proiect pentru educația parentală la Sibiu. „Pe toți ne interesează viitorul copiilor noștri”

Educația nu trebuie să îi implice doar pe cei mici. Acesta ar trebui să-i implice și pe părinți, fiind necesar un parteneriat între copii, părinți și școală. De curând, a intrat în vigoare Promovarea Strategiei Naționale de Educaţie Parentală, organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil în colaborare cu DGASPC Sibiu, Fundaţia „Un copil o speranţă" Sibiu si SOS Satele Copiilor, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea politicilor naționale în domeniul educației prin promovarea unei strategii naționale de educație parentală ca și cadru legal general. Beneficiarii proiectului sunt 80 de cadre didactice din învățământul școlar și primar, 500 de decidenți și persoane-cheie implicate în crearea și promovarea unui cadru legislativ adecvat, precum și 75 de asociații. Pe lângă asta, 30 de profesioniști elvețieni vor oferi asistență tehnică atât celor 400 de părinți implicați, precum și cadrelor didactice.

„Sunt atât de mulți părinți care nu știu atât de multe lucruri”

În cadrul unei întâlniri, organizate la Consiliul Județean, s-au întâlnit mai mulți reprezentanți ai unor instituții implicate în proiect care au vorbit despre importanța educației parentale.

„Părinții trebuie să fie implicați în activitățile copilului și să fie receptiv la nevoile acestuia. Consider că trebuie să existe un parteneriat stabil între familie și școală”, a spus inspectorul șef ISJ Sibiu, Claudia Mery Simtion.

Președinta UCOS a menționat, încă de la început că sunt mulți părinți care nu pot fi condamnați pentru că nu știu să-și crească copiii din moment ce nici ei nu au fost crescuți la rândul lor într-un mediu prielnic.

„Sunt atât de mulți părinți care nu știu atât de multe lucruri de educație încât trebuie să luăm atitudine. În ce fel? Cred că se poate lua această atitudine întorcându-ne, poate, la un sistem de demult, sistemul în care în primul an de viață erai învățat, cum să-l hrănești și cum să-i diversifici alimentația copilului. Suntem în momentul în care lucrurile s-au schimbat foarte mult. Societatea nu mai este aceeași, nevoile copiilor nu mai sunt aceleași. Suntem într-un timp în care avem două alternative opuse. O parte dintre copii au prea mult și aceasta le strică educația, iar o altă parte, din contră ,sunt neglijați, și la fel, nu beneficiază de ceea ce înseamnă educația. Trebuie să ne unim forțele. Pe toți ne interesează viitorul copiilor noștri și până la urmă, viitorul țării noastre. Părinții trebuie să știe că cea mai importantă perioadă din viața copiilor este prima lună, să știe să se joace, când trebuie să-i citească prima poveste”, spune Elena Miruna Tudorache, președinta UCOS.

„O societate nu poate merge mai departe fără căldura căminului”

La eveniment, a fost invitat și preotul Constantin Necula, care a vorbit despre legătura dintre familie și credință. El crede că societatea actuală uită care este de faptul fundamentul adevărat al vieții. „Ce am remarcat în ultimii ani, este modificarea fundamentală a mentalității pastorale a preoților, noi fiind din Evul Mediu ne prindem mai greu la noile modificări de cultură, deși, după cum remarcați, recuperăm părinții, în ciuda faptului că scuipăm familia și școala, recuperăm familia și școala. O societate nu poate merge mai departe fără căldura căminului și lumina școlii. Noi am înstrăinat tot, deoarece trăim într-o societate care obligă la înstrăinare. Nu mai avem respect unul față de ceilalți pentru că avem tot felul de șerpișori, locuim spate în spate, iar o altfel de educație se referă la educația omului, în general și parental în special. Ne-am pierdut educația socială. Ne tapetăm pereții cu diplome, suntem absolvenți de multe cursuri, suntem multi-tasking, dar suntem tot mai departe de idealul uman”, spune Constantin Necula.

Totodată, el este de părere că ar trebui creată o platformă de sprijin între toate clasele sociale pentru a avea cele mai bine rezultate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

dap

Acum 6 ani

ce a vrut sa zica popo asta? nimeni nu pricepe nimic, dar zice cuv precum multitasking si e considerat cool mergeti, mai, jurnalistii si pozati-i pe toti popii care stau la sibiu si merg 2 ore la parohii ca nu le place sa traiasca cu gloata, sa-si bage copiii intre sarantoci
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus