Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
9°C

Șapte condamnați sibieni, liberați din cauza „condițiilor necorespunzătoare“ din pușcării. Și Carabulea cere același lucru

03 Noiembrie 2017 13:04

Șapte condamnați sibieni, liberați din cauza „condițiilor necorespunzătoare“ din pușcării. Și Carabulea cere același lucru

În prima zi de la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, prin care deținuții pot cere liberarea mai rapidă din cauza condițiilor necorespunzătoare din penitenciare, șapte locuitori ai județului Sibiu au ieșit din pușcăriile de pe teritoriul acestei țări. Și magnatul sibian Ilie Carabulea face apel acum la prevederile legii referitoare la recursul compensatoriu.

Din cei șapte sibieni puși în libertate în ziua de 19 octombrie 2017 - prima zi în care s-au aplicat prevederile Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu – unul a fost condamnat pentru omor deosebit de grav la 16 ani și jumătate de închisoare cu executare. Alți cinci sibieni din primul lot care a părăsit închisorile patriei ispășeau pedepse cuprinse între opt luni și patru ani și jumătate de închisoare, pedepse date pentru furt calificat. În fine, cel de-al șaptelea sibian care a cerut să fie pus în libertate din cauza condițiilor necorespunzătoare era condamnat la un an și jumătate pentru neexecutarea sancțiunilor penale, se mai arată în răspunsul transmis de Administrația națională a penitenciarelor la solicitarea Turnul Sfatului.

Legea 169/2017, promovată de actuala coaliție de guvernare, prevede că pentru fiecare 30 de zile de închisoare executate în condiții necorespunzătoare, deținuții au un beneficiu constând în șase zile de închisoare care se vor considera efectiv executate. Printre ”condițiile necorespunzătoare” pe care deținuții le pot invoca pentru a beneficia de reducerea pedepsei este prevăzută cazarea în spații care oferă mai puțin de patru mp pentru fiecare deținut, lipsa activităților în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient, lipsa temperaturii adecvate a camerei ori existența mucegaiului sau a igrasiei în pereții celulelor.

Și Carabulea cere liberarea

Cel mai recent procesul prin care Ilie Carabulea cere să fie pus în libertate a primit un nou termen, după ce la înfățișarea programată joi, 2 noiembrie, Carabulea nu a avut avocat care să îl reprezinte. La termenul programat pe 7 noiembrie la Judecătoria Avrig, Carabulea cere liberarea condiționată apelând și la prevederile Legii 169/2017, care i-ar mai aduce astfel câteva zile de închisoare considerate executate. Carabulea a fost încarcerat, pentru a doua oară, în Penitenciarul Aiud în ziua de 28 iunie 2017, ca urmare a sentinței definitive din dosarul Carpatica Asig – ASF, dosar în care Ilie Carabulea a primit o pedeapsă de cinci ani, cu executare. O treime din această pedeapsă a fost redusă, având în vedere că Ilie Carabulea are peste 60 de ani (anul acesta a împlinit 70 de ani). De asemenea, din restul de 40 de luni de executat au fost scăzut și cele 18 luni și 15 zile, petrecute în arest (la Poliție și la domiciliu) pe parcursul derulării urmăririi penale și a procesului.

La sfârșitul lui septembrie, Judecătoria Aiud a admis liberarea condiționată a lui Carabulea, ca urmare a cererii făcute de acesta, dar Tribunalul Alba a desființat sentința și a decis că omul de afaceri sibian va mai avea dreptul să ceară din nou liberarea în martie 2018. Potrivit cotidianului ”Adevărul”, la cererea din septembrie, Carabulea a spus că este bolnav și trebuie operat din cauza unei hernii de disc. ”Mă voi conforma tuturor măsurile pe care le va impune instanţa de judecată. Sunt foarte bolnav. Am fost dus cu targa la spital. Am nevoie de operaţie de hernie de disc şi de un tratament adecvat. Mi-am însuşit greşelile pe care le-am făcut. Am conştientizat aceste greşeli”, a spus Carabulea în sala de judecată, citat de ”Adevărul”. De cealaltă parte, reprezentanții DNA, însă, au cerut judecătorului să îi respingă cererea motivând că magnatul sibian nu a participat la activitățile educative și nici nu a muncit în penitenciar.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Silvian Somfalean

Acum 3 ani

Este o lege buna, antisorosista, menita sa aduca langa neamul nostru sfant aceste personalitati care sa ajute la revenirea la valorile romanesti traditionale care ne-au facut cunoscuti in lume.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tatiana Corjeanu

Acum 3 ani

Au gresit si ei o data! Sunt romanii nostri si trebuie sa fim uniti impotriva strainilor care ne fura tara! Multumim PSD! Romania va iubeste!
Raspunde

Alesb

Acum 3 ani

Tatiano, îți doresc sa te prindă unul din criminalii si violatorii eliberați de guvernul de nenorociți și sa-ți facă felul ... iar dupa sa vii sa ne scrii impresiile la toți ...
Raspunde

vasile

Acum 3 ani

Comentariile de mai sus sunt la misto, nu , pentru ca nu pot sa cred ca cineva se bucura cand aude ca un condamnat pentru omor deosebit de grav este eliberat pentru conditii necorespunzatoare
Raspunde

Murit Anquinur

Acum 3 ani

Dar daca era bunicul tau, care te abuza cand erai mic, pe tine si pe surioara ta draguta, ai fi vrut sa il vezi in inchisorile inumane de la noi? Sau nu l-au prins?
Raspunde

DECEBAL

Acum 3 ani

CARABULEA ...noul primar al Sibiului !!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciocanul Fermecat

Acum 3 ani

Slaninuta de Sibiu face curul auriu!
Raspunde

DECEBAL

Acum 3 ani

hahahahaa :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus