Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
22°C

Latura nevăzută a unei acțiuni anti-braconaj. Telefonul: Zbrr! „Salut, vezi că azi vin oltenii! Posibil pe Racovița”

Latura nevăzută a unei acțiuni anti-braconaj. Telefonul: Zbrr! „Salut, vezi că azi vin oltenii! Posibil pe Racovița”

Conducerea Filialei Pescarilor Sibiu a desfășurat zilele trecute o acțiune ani-braconaj pe râul Olt. Nimic deosebit până aici, astfel de acțiuni au loc săptămânal sau la câteva zile. Acțiunea a durat însă aproape zece ore și a presupus ca angajații filialei să petreacă toată noaptea pândind prin frig, în temperaturi de aproape 0 grade Celsius, târându-se prin nămol și fugind pe miriște. Totul pentru peste un kilometru de plasă ilegală.

Ing. Alexandru Mareș a povestit cum a decurs întreaga noapte pe pagina de facebook a filialei:

”Ora 8 dimineața mă găsește la birou. Încerc să organizez activitățile și totodată să mă gândesc la niște acțiuni de combatere a braconajului. În timpul unei zile programul și prioritățile se schimbă de multe ori. Sunt zile în care telefonul sună cu diverse reclamații dar și cu informații despre acțiuni ilicite. Încerc să le pun pe toate în sertărașe și să le folosesc când e cazul să încheg puzzle-ul braconajului.

Programul de lucru se termină pentru mine dar colegii mei abia îl încep, în teren. Pentru mine e timpul liber de om obișnuit.

Este ora 21:00. Mă retrag spre casă și spre dormitor dar știu că programul o poate lua razna în orice moment la un simplu telefon. În ultima vreme informațiile că braconierii de peste munte "ne calcă" sunt tot mai dese și diverse. Dacă lumea sună înseamnă că are încredere, deci nu trebuie să îi dezamăgesc și să mă bag liniștit sub plapuma.

Telefonul: Zbrr!. „Salut, vezi că azi vin oltenii. Posibil pe Racovița”. Detalii nu am foarte multe. Știu cum acționează și încerc să îi contracarez. Sun colegii și stabilim detalii (din motive obiective nu pot da amănunte). Unul din ei se deplasează din zona unde este când, hop, o mașină din cele cunoscute. Telefonul sună iar, se primește informația: " Lasă-l în pace că e săgeata". Noi plecăm , ochii ne rămân.

Telefonul sună și sună și sună și informațiile curg, legăturile se fac. Dar nu toate se potrivesc.

Mașina rămâne o bucată în loc, după care în zonă începe o forfotă cu alte mașini, dintre care unele se opresc la ea, altele fac doar raliu. Noi deja suntem departe pe poziții viitoare.

În tot acest timp sunt îmbrăcat, echipat, cu armă la brâu și în mașină spre Bradu. Ajung în locul meu și aștept. Întunericul s-a lăsat demult și doar luna mai luminează luciul apei. Binoclul scanează fiecare metru de apă. Frigul se întețește.

Telefonul sună, încerc să răspund ascuns în așa fel încât lumina lui să nu mă dea de gol. Colegul mă camuflează mai bine.

Al patrulea post de supraveghere mă sună: Avem barcă pe apă. Informațiile cu ce are de făcut pleacă în viteză spre el. Au experiență și știu ce au de făcut de cele mai multe ori.

Rămân pe loc la postul meu și aștept.

Ora 2:30 telefonul mă anunță că în zona "fierbinte" a mai apărut o mașină pe dig și farurile s-au stins. Un om mă înlocuiește și plec spre zona fierbinte cu alt coleg. Sub acoperirea nopții ajungem aproape de mașina parcată pe dig. Ne luăm măsurile de siguranță, ne apropiem, ușa se deschide când aprindem lanternele. "Nu sunt la furat, sunt cu prietena mea". Domnișoara ne arată chipul după care pleacă cu mașina. Ne retragem iar după 15 minute suntem anunțați că barcă a intrat pe apă. Alarma se da, ne adunăm, urmează să iasă. Discutăm, facem strategii, fiecare stă la un loc bine stabilit.

Ne apropiem incredibil de mult de locul unde presupunem și știm că ies. 3 ieșiri sunt închise și ne putem muta dispozitivul după cum îi observăm.

Se face ora 4, barca e tot pe apă. Apoi 20 minute nu mai știm de ea nimic și suntem în stand-by. Barca reapare în vizorul binoclului . Ne gândim că stau și așteaptă utilajul cu care urmează să care sculele și marfa.

La ora 5:30 barca vine spre noi. Alarmă!!! Va ajunge în maxim 10 minute la primul punct de control.

Liniște deplină. Nu se aude nici măcar un vâslit.

Așteptăm.

Se face aproape ora 7 și lumina își face apariția. Pe lac nicio barcă dar o zărește un coleg pe mal mai sus de noi într-un desiș. Ceva nu e ok. Nu se potrivește și ne băgăm cu barcă noastră. Dăm drumul la ancoră și după 100 metri se agață. O găsim și ne apucăm de scos după ce anunțăm poliția. E aproape fără pește, probabil au verificat-o și au decis să o lase mai mult că să aibă marfă mai multă.

Rezultatul? Aproximativ 1 km de plasa scos, peștii eliberați și urmează distrugerea plasei.

În oraș e forfotă mare, lumea a început o nouă zi de muncă, noi abia ne-am încheiat-o dar gândurile despre o nouă acțiune încheiată mi se învârt în minte și încerc să deslușesc cât mai mult: dacă ne-au simțit, dacă au vrut captura mai mare, dacă și iar daca.

Diseară telefonul poate sună iar...”

23415469_1888251431489680_8438954276293629750_o 23415649_1888251808156309_2917800991342236536_o

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Paraipan

Acum 3 ani

E clar ca "Operatiunea Monstrul" e filmul preferat al acestui tip.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 3 ani

iar va lua-ti de oltenii de parca decat de cand a venit ei an sibiu o duce-ti m-ai prost..ceam gasit aicea an sibiu nu am crezut ca vom vedea vreodata,valcea este las vegas pe langa strazile voastre de pamant si cladirile vechi care stau sa cada
Raspunde

yoy

Acum 3 ani

mars bre la munca se gasesc destule potrivite pentru un analfabet functional ca tine. du-te in las vegasul tau daca aici nu-ti convine
Raspunde

...

Acum 3 ani

pai cine te tine aici. mars "an" valcea
Raspunde

TEPES

Acum 3 ani

Ce telenovela de prosti. Prind astia numai ce nu da spaga. Ia vedeti ce vile au astia care mint ca urmaresc braconierii. Niste mafioti care au vile si masini scumpe MINT CU NERUSINARE. Puscariabili.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus