Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Modificări la Legea de funcționare a Poliției: „Sunt armonizate cu legislația europeană”

Modificări la Legea de funcționare a Poliției: „Sunt armonizate cu legislația europeană”

Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, apreciază modificările la Legea de funcționare a Poliției, propuse de Carmen Dan, ministrul de interne, pentru a crește nivelul de siguranță a polițistului. Șeful poliției spune că acestea sunt doar o raliere la normele europene și că sunt binevenite. Modificările ar urma să consolideze statutul polițistului atunci când se confruntă cu agresivitate sau necooperare din partea cetățenilor.

Conform șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, în această zonă a țării, polițiștii de la rutieră și de la ordine publică sunt cei mai expuși la posibile agresiuni din partea cetățenilor. În același timp însă, Ivancea recunoaște că în județul Sibiu au loc doar în jur de patru cazuri de ultraj cu violență fizică exercitată asupra forțelor de ordine.

„Toate aceste propuneri de modificare a legii sunt armonizate la legea europeană. Acest proiect de lege prezintă și faptul că toate aceste măsuri sunt cuprinse practic și în alte legislații europene. Nu este nimic nou, doar că aceste măsuri polițienești urmează a fi introduse în legea de organizare și funcționare a poliției, așa cum este în toate statele europene cu tradiții vechi în democrație – Austria, Germania, Franța, Belgia și inclusiv țările nordice. Au fost și la Sibiu de-a lungul timpului câteva cazuri de ultraj, mă refer aici la cele cu acte de violență, fără cele prin intrebuințarea de injurii și amenințări, o medie de patru ultraje pe an. Sigur, față de anul trecut a crescut un pic numărul, de la două la cinci”, arată Tiberiu Ivancea.

Ultimul și cel mai mediatizat caz, conform șefului poliției, a fost cel de la Slimnic, în care un polițist a fost agresat de un pădurar, fiindu-i ruptă uniforma și fiind deposedat de armă.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu spun că factorul cel mai des întâlnit, declanșator de acte violente asupra polițiștilor, este consumul de alcool. Cetățenii care sunt prinși sau chestionați în timp ce se află sub influența alcoolului, sunt mai predispuși la a deveni agresivi cu organele de poliție.

„Pe ambele bariere, pe ordine publică și pe rutieră, consumul de alcool creează probleme. La intervențiile de ordine publică spre exemplu, la scandaluri în diferite localuri sau chiar în stradă, întotdeauna prietenii celui care a cauzat problemele vor interveni și vor încerca să împiedice polițistul să își facă meseria”, arată Tiberiu Ivancea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, s-au adoptat si măsuri de consolidare a statutului "iepurilor de tufis" sau pe ăștia-i omiserati?...
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

dar o lege care sa impiedice abuzurile facute de politisti pe cand? statul prin tufisuri si la trecerile de pietoni in loc sa patruleze prin oras? refuzul politistului de a amenda pe cineva care a facut o abatere de la legea circulatiei pe motiv ca neintemeiat desi este vorba clar de reavointa si favorizare a "pilelor si relatiilor"...
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

atunci cand titlul articolului va fi 'Modificari in administratia Politiei, toti sefii IPJ au fost inlocuiti cu persoane competente'
Raspunde

NMC

Acum 6 ani

Ia mai terminati cu ifosele. Respectati regulile de circulatie si nu veti mai patimi. In Slovenia, Ungaria se sta cu aparatul radar pe pasarelele de peste autostrazi, in Germania sunt cu masini neinscriptionate, in Finlanda, Suedia sunt sectoare de drum de vateva zeci de km in care nu poti merge mai repede de 80 km/h, in Austria se sta dupa parapetii de la intrarea pe autostrazi. Deci, despre ce vorbim ? Crede cineva ca daca, in oras, circula cu 70 km/h ajunge mai repede? Fals. Prinzi un semafor, giratoriu, o trecere de pietoni...Ajungi cu maxim cu 3-4 min. Asa ca..."fara stress" si grabeste-te incet!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus