Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
25°C

Benedek salută ”coaliția” locală pentru Cibin. Dar: ”există deja un proiect de lege”

17 Noiembrie 2017 13:45

Benedek salută ”coaliția” locală pentru Cibin. Dar: ”există deja un proiect de lege”

Uitat de parlamentarii de Sibiu care au semnat împreună un proiect de lege prin care o parte din malurile Cibinului să revină administrației locale pentru accesarea de fonduri europene în vederea construirii unor alei de promenadă și piste de biciclete, deputatul UDMR, Benedek Zacharie, susține că există deja un proiect de lege în acest sens. Mai mult, acesta ar putea ajunge lege până la sfârșitul anului. ”Felicit colegii deputați din Sibiu că au făcut o înțelegere cu administrația locală, astfel încât malurile Cibinului să revină administrației locale. Este o inițiativă foarte bună. Dar trebuie să ținem cont că există un proiect de lege care exact această problemă rezolvă: pe perioada construcției, respectiv pe perioada de garanție, aceste terenuri să poată fi cedate administrațiilor locale. Proiectul a trecut de Senat și de cele trei comisii care trebuiau să-și dea avizul cele de agricultură, mediu și de transport, iar acum va fi în comisia de administrație, care va da raportul final. Dacă și această comisie își va da acordul, atunci până la sfârșitul anului vom avea o lege care să permită unei administrații locale să preia terenul de la Apele Române pe perioada lucrărilor și a garanției acestora”, a declarat deputatul UDMR pentru Turnul Sfatului.

În proiectul de lege 241/2017 se dorește trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române " în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale sau judeţene și a fost depus la începutul lunii martie, cameră decizională fiind Camera Deputaților. În proiect se stipulează faptul că ”la finalizarea lucrărilor, bunurile imobile transmise se revin în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”. Motivul pentru care mai mulți deputați PSD au depus acest proiect de lege vizează exact aceleași motive invocate de parlamentarii sibieni: ”administrațiile locale au solicitat găsirea unor soluții legale, pentru a putea demonstra că dețin sub orice formă terenuri aflate în domeniul public al statului și administrarea Apelor Române, pentru a putea realiza proiecte publice de infrastructură pe ape sau în legătură cu apele, finanțate din fonduri europene”, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astrid Fodor a salutat inițiativa

Marți, Turnul Sfatului a scris de inițiativa parlamentarilor sibieni, indiferent de opțiunea politică, ce au semnat împreună un proiect legislativ care ar fi ajutat administrația locală să acceseze bani pentru amenajarea unor piste de bicicletă și alei pietonale de-a lungul malurilor Cibinului. Deputații sibieni Raluca Turcan (PNL), Ovidiu Ganț (FDGR), Nicolae Neagu (PNL), Constantin Șovăială (PNL), Ioan Terea (PSD), Dan Barna (USR) și Ovidiu Sitterli (independent) s-au alăturat acestor demersuri inițiind un proiect de lege în acest sens. Primarul Astrid Fodor le-a mulțumit public pentru implicare. “Mulțumesc deputaților sibieni pentru această acțiune prin care se alătură demersurilor Primăriei Sibiu în realizarea unui proiect cu un impact important pentru sibieni și pentru dezvoltarea orașului. Este dovada că indiferent de culoarea politică ne putem uni pentru interesul Sibiului, că interesul public primează. Prin această investiție valorificăm o resursă importantă a orașului, reintegrând râul Cibin în spațiul public, dar păstrând și punând în valoare caracteristicile sale naturale. Râul nu ar mai reprezenta o barieră naturală între centru și cartierele nord-vestice ale orașului, ci un punct de întâlnire. Dorim să accesăm fonduri europene pentru acest proiect și de aceea, pentru a nu pierde aceste fonduri, malurile Cibinului trebuie să intre în administrarea noastră în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea îndeplini un criteriu de eligibilitate fără de care nu vom putea obține finanțarea. Sper ca inițiativa deputaților noștri să ajute în acest sens”, a spus   primarul Sibiului.

Despre acest subiect s-a mai scris aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/11/15/marea-unire-psd-pnl-usr-fdgr-al-doilea-proiect-comun/

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus