Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

Aleisha Gardner - neozeelandeza pentru care „acasă” înseamnă Sibiul

Aleisha Gardner - neozeelandeza pentru care „acasă” înseamnă Sibiul

Dansatorii Teatrului de Balet Sibiu sunt coordonați de aproape un deceniu de o neozeelandeză. Aleisha Gardner a venit la Sibiu o străină dar acum se simte bine înrădăcinată în orașul din centrul țării. Vorbește bine limba română, a mâncat sarmale până s-a săturat de ele, iar despre mămăliguța cu brânză și smântână făcută de bunica soțului ei spune că este cel mai bun preparat.

Aleisha s-a mutat la Sibiu în 2008, după un turneu pe care l-a făcut prin toată România. Aici însă a simțit că îi este locul, așa că a devenit balerină a Teatrului de Balet Sibiu. La TBS a interpretat roluri în majoritatea producțiilor teatrului, iar prima sa coregrafie a fost pentru spectacolul „Anotimpurile” (2013). Au urmat alte producții precum „Impetus” (2014), „Sînt o babă comunistă!” și „9 pași” (2015), „Einstein” (2016) și nu în cele din urmă „Peer Gynt” (2017).

Artista a venit la Sibiu cu gândul de a-și face o carieră în balet, dar nu a crezut că va ajunge să iubească atât de mult România și orașul în care și-a întâlnit marea iubire.

O rom-gleză simpatică

Aleisha este acum măritată cu un român, se simte româncă și spune că cel puțin în următorii câțiva zeci de ani nu va pleca de aici. Totuși, limba română îi mai dă de cap uneori, așa că alege să vorbească de multe ori în română și engleză în același timp.

„Cel mai mult la Sibiu îmi place bineînțeles soțul meu (râde). Îmi place foarte mult că Sibiul e plin de cultură. Peste tot în oraș, la orice oră, ceva se întâmplă cu siguranță. Aici chiar e acasă pentru mine după acești opt ani. A fost foarte grea limba pentru mine la început. Chiar și acum e grea pentru că încă fac greșeli. Ce m-a ajutat foarte mult a fost că toată lumea a fost foarte deschisă, mai ales la TBS, așa că a fost foarte ușor pentru mine să mă integrez. Când l-am întâlnit pe soțul meu am fost integrată în familia Prodea și cu bunicii și părinții lui am învățat limba foarte repede”, spune Aleisha.

Familia pe care și-a întemeiat-o aici la Sibiu crește văzând cu ochii. A pornit cu un job și a ajuns la o mare familie de balerini, un soț, trei câini și un bebe pe drum.

„Avem trei câini și am un bebe în burtă acum. Suntem foarte fericiți și sper că va fi totul bine în continuare. Noi am vorbit mereu despre posibilitatea de a pleca înapoi în Noua Zeelandă, dar acum suntem foarte fericiți aici și o să vedem când suntem mai bătrâni dacă vom pleca. Țara mea natală e foarte frumoasă și acolo e un trai foarte ușor. Dar acum cel puțin rămânem aici”, povestește artista.

„E greu să uit tot ce am făcut pe scenă atâția ani”

Aleisha nu este doar pe cale să devină mămică, ci chiar este cumva mămica spirituală a dansatorilor ei de la Teatrul de Balet Sibiu. Și-a început cariera ca balerină. A câștigat titlul „Balerina anului” în Noua Zeelandă și Premiul „Sir Logan Campbell Trust Ballet” și a avut roluri solistice în spectacole precum: „Șeherezada”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Corsarul”, „Cenușăreasa”, „Spărgătorul de nuci”, „La Sylphide”. Dar de-a lungul anilor însă a ajuns să se retragă din lumina reflectoarelor și să stea în spate, împărtășindu-și experiența cu tinerii ei balerini.

„E greu să uit ce am făcut, dar am lăsat totuși puțin dansul deoparte. Am vrut să merg mai mult spre coregrafie. Pentru mine este mai important acum și mă face mai fericită să îi ajut pe noii dansatori. Atunci când îi văd îmi amintesc cum eram eu la 18-19 ani și am venit în companie. Sunt mai împlinită acum și vreau să fac mai mult pentru tineret. De dor mai urc uneori și eu pe scenă, dar mai mult ca regină sau alte roluri mai ușoare ca tehnică. Sunt cumva mama lor acum și trebuie să mă port ca atare”, spune coregrafa.

La muncă sunt cu toții o familie. Practic, o comunitate formată din oameni din întreaga lume, dar care învată să vorbească aceeași limbă și să se integreze în frumoasa Românie. Aici Aleisha coordonează și șapte dansatori români, unii dintre ei veterani ai companiei, cu care vorbește des în română.

„Aleisha este o persoană foarte drăguță și ne înțelegem foarte bine, pentru că în primul rând suntem prieteni și abia apoi suntem colegi. O cunosc din 2009, iar de atunci și până acum chiar a ajuns să fie o adevărată sibiancă. Încearcă să vorbească în română ceea ce este foarte plăcut, deși aici nu prea poate să facă asta, într-o companie în care predomină străinii. Sincer să fiu nu mă așteptam să rămână în România. Nu am crezut că va ajunge să se simtă chiar atât de bine aici, ca acasă”, spune Claudiu Buldan, dansator TBS.

„Este foarte sociabilă și deschisă, se adaptează foarte repede oricărei situații și în România s-a adaptat foarte bine. Vorbește română, poate purta o conversație cu oricine și chiar se îndreaptă cu pași repezi spre a fi o adevărată sibiancă. Nu s-a așteptat nimeni ca ea să rămână în România, având în vedere faptul că vine dintr-o țară superbă la care nu oricine ar renunța, dar și-a găsit locul aici și probabil că sufletul ei trage mai mult spre țara noastră”, povestește Andreea Simionaș, balerină TBS.

Mâncarea din România, complet diferită de cea din Noua Zeelandă

Aleisha spune că mâncarea constituie unul din elementele preferate din România. S-a adaptat ușor la gastronomia locală și chiar a exagerat cu unele mâncăruri.

„Îmi place foarte mult mâncarea de aici, papanași, ciorbe, orice mănânc pentru că toate sunt foarte gustoase. În Noua Zeelandă nu avem o mâncare anume, a locului. Avem din fiecare țară câte puțin din toate. Deja sarmalele și micii nu-mi mai plac pentru că am mâncat prea multe de la bunica, dar pot să spun că ador faptul că în România se mănâncă de la piață. Sunt legume și fructe foarte, foarte gustoase. Uneori fac câte o farfurie cu slănină, telemea și legume proaspete. Și nu pot să uit de mămăliga cu brânză și smântână făcută de bunica! Este ceva excepțional”, spune artista.

Aleisha Gardner s-a născut în Auckland, Noua Zeelandă și a început să danseze la vârsta de 4 ani. S-a mutat la Melbourne, Australia, la vârsta de 16 ani, unde a început studiile de balet la „Australian National Ballet School”.

aleisha gardner „ (2) aleisha gardner (1)

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus