Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Un consilier local felicită primarul pentru contractul de deszăpezire. Fodor: ”Noi suntem considerați că stăm și nu facem nimic”

Un consilier local felicită primarul pentru contractul de deszăpezire. Fodor: ”Noi suntem considerați că stăm și nu facem nimic”

Înainte de adoptarea hotărârii referitoare la Colectivul de coordonare a deszăpezirii, consilierul local Mariana Brunchea (PNL) a ținut să laude reușita Primăriei Sibiu de a atribui în condiții de forță majoră contractul pentru deszăpezirea orașului. Mariana Brunchea a ținut să explice și de ce sumele alocate pentru deszăpezirea de iarna acesta sunt aproape egale cu cele alocate acestei activități în ultimele trei ierni.

În unanimitate a fost adoptată hotărârea referitoare la colectivul responsabil de deszăpezirea orașului. După cum arăta Turnul Sfatului în urmă cu două zile, acest colectiv este coordonat de viceprimarul Corina Bokor, iar activitatea de deszăpezire va avea două etape. Prima se va încheia în 8 decembrie, când se termină și contractul încheiat în urmă cu trei ani cu SC Schuster & Co Ecologic SRL. Cea de-a doua etapă începe în 9 decembrie 2017 și se încheie pe 15 aprilie 2018, perioadă în care de deszăpezire și combaterea poleiului este responsabilă societatea SC Terra Building SRL, cu sediul social în Orlat. Firma a fost desemnată în urma unei proceduri de urgență, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă la licitația lansată de Primărie în iulie 2017 pentru atribuirea contractului de deszăpezire. Licitația a fost reluată, dar termenul de depunere a ofertelor – 5 decembrie 2017 – nu mai lasă suficient timp pentru semnarea unui nou contract.

”Ați făcut, iată, slalom vizavi de procedurile de achiziție”

În aceste condiții, Primăria Sibiu a anunțat că iarna aceasta societății Terra Building SRL i-a fost alocat un buget de maxim 3,2 milioane de lei (față de 3,8 milioane de lei, valoarea contractului din ultimii trei ani cu Schuster). ”Dacă vechiul contract prevedea un timp mai îndelungat de reacție, un număr mai mic de utilaje, nu impunea operatorilor procedura de stat la dispoziție, noul contract prevede acționarea promptă, cu stat la dispoziție, dispecerat, oameni, utilaje, materiale antiderapante și, ceea ce e important, un număr mult mai mare de utilaje. Una este deszăpezești Sibiul cu patru utilaje și alta e să deszăpezești Sibiul cu zece utilaje. Această paradigmă a dus la o valoarea mai mare a contractului, pentru că intervenția va fi mult mai rapidă”, a vorbit consilierul local Mariana Brunchea, înainte de adoptarea proiectului referitor la colectivul de deszăpezire.

brunchea (Copy) Mariana Brunchea a explicat de ce deszăpezirea de anul acesta va costa mai mult

Consilierul liberal a justificat, în locul executivului local, și metoda prin care a fost contractată firma de deszăpezire. ”În ceea ce privește procedura, pot să vă confirm că a fost perfect legală, a fost invocată forța majoră, datorită faptului că de la începutul anului a fost demarată o procedură de achiziție. Știm cu toții că achiziția propriu-zisă se lungește pe o perioadă de timp considerabil mare, asta a dus la situația în care municipalitatea sibiană să nu încheie contractul la momentul potrivit pentru activitatea de deszăpezire. Acum ceea ce pot să spun este că avem așteptări mari de la noii operatori. Dacă se vor descurca mai bine sau mai puțin bine vom vedea, oricum salut inițiativa dumneavoastră, doamna primar, în sensul că v-ați corelat extraordinar de bine și ați făcut, iată, slalom vizavi de procedurile de achiziție și ați mers pe formula cea mai corectă pentru deszăpezirea orașului”, și-a încheiat Mariana Brunchea alocuțiunea.

Legislația e de vină

Primarul Astrid Fodor i-a mulțumit Marianei Brunchea pentru intervenție. ”Poate pare mai credibilă dacă vine din partea dumneavoastră, decât dacă vine din partea administrației locale. Noi, în general, cei care lucrăm aici, suntem considerați că stăm și nu facem nimic. Vreau să precizez că această procedură a început din luna mai, vorbim pentru prima dată de un acord-cadru care se încheie pentru trei ani. Acord-cadru la nivelul Primăriei municipiului Sibiu nu s-a încheiat până în acest an”, a amintit Astrid Fodor.

Primarul Sibiului a făcut și o scurtă prezentare a evoluției procedurilor de atribuire a contractelor-cadru pe care administrația locală se bazează în următorii trei ani. ”Unul pentru lucrări de reparații și întreținere, știți și acolo, cei care chiar vor să știe, că restul nu știu, că a durat procedura foarte mult. A fost contestată la primul contract subsecvent, care ne-a întârziat cu 50 de zile până să încredințăm efectiv contractul. Dar, cel puțin, suntem acoperiți pe trei ani de zile cu contracte cu clauze foarte serioase și clauze unde putem interveni. Nu cu niște contracte care ne lasă totalmente descoperiți, acesta este avantajul unui acord cadru. Al doilea acord cadru l-am inițiat pentru activitatea de deszăpezire, nu s-a prezentat nimeni pentru că erau rigorile mult mai mari, dar sunt convinsă că se vor prezenta. Și al treilea este cel pentru salubrizare. Eu doresc - și cred că la fel ca și mine și dumneavoastră, consilierii locali, și mai ales sibienii – să avem un oraș în stilul anului în care trăim. 2018, 2019 și așa mai departe. Deci asta presupune o cu totul altă salubrizare, cu totul alte utilaje, intervenții pe toate străzile Sibiului. Deci pretențiile noastre cresc și este normal să crească”, a mai spus Astrid Fodor. Și procedura pentru acest al treilea contract-cadru a fost contestată, atât la Consiliul național de soluționare a contestațiilor, cât și – mai apoi – la Curtea de apel Alba Iulia.

În acest context, Astrid Fodor a invocat și necesitatea schimbării legislației referitoare la achizițiile publice, legislație care tocmai a fost modificată în primăvara anului trecut. ”Pentru astfel de contracte cu valori mari și pe perioade lungi de timp e nevoie de proceduri complicate. Mai ales când intervin contestații care nu au niciun fel de temei. Dar până nu se schimbă legislația și cel care contestă nu suportă niște consecințe dacă nu are dreptate în contestația lui, așa se va întâmpla. Noi am făcut și demersuri pentru schimbarea legislației în acest sens, astfel încât cei care contestă fără niciun fel de temei – căci nu e singurul contract unde ne trezim cu astfel de contestații – să suporte niște consecințe. Pentru că blochează desfășurarea procesului de investiții, nu doar la nivel de Sibiu, ci la nivelul tuturor administrațiilor de municipii”, a încheiat Astrid Fodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

orasean

Acum 6 ani

dar toata vara ce ati facut ? omul gospodar vara face sanie, iarna caruta. un consiliu si o prefectura de 2 bani, nu stiu cum sa se organizeze, stati jos doi !!!! ca doar nu dati din bani vostrii, lege sai puna sa plateasca pentru faptele lor nu este. continui sa accentuezi lasati prieteniile cu oamenii de afacerii dubiosi, lucrati pentru cetatean !!!
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

În primul rând legea achizițiilor prevede prelungirea contractulucelui în vigoare până la finalizarea procedurii , în al doilea rând doamna consilier , în cazul în care nu a fost ironică in interventia dumneaei, nu este deloc indicat ca în plină iarnă să încredințezi acesta activitate în aceste condiții, m-au ales că doamna consilier a lucrat ani buni la societatea de salubrizare a Sibiului,......Salubris Sibiu, Getesib, duce a mai fost
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

N-a fost ironica.Atit o duce capu'.Codul Civil prin art.1351 defineste clar ''forta majora''.
Raspunde

GEO

Acum 6 ani

este recomandat ca prefectul sa atace un contecios aceasta hotarare ca fiind ilegala, incalca principiile de baza ale achizitiilor publice. In aceeasi masura organelle abilitate ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa deschida dosar de cercetare penala impotriva conducerii primariei si consiliului local.
Raspunde

Lori

Acum 6 ani

ȘI sa te lase pe tine cu zăpadă în drum
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus