Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

VIDEO Sibiul cere Guvernului titlul de „Oraș al Unirii“. „Aici, administrația săsească a fost mult mai permisivă față de elementul românesc“

VIDEO Sibiul cere Guvernului titlul de „Oraș al Unirii“. „Aici, administrația săsească a fost mult mai permisivă față de elementul românesc“

Mediul academic din Sibiu și reprezentanții administrației locale solicită autorităților guvernamentale ca și orașul în care a funcționat Consiliul Dirigent al Transilvaniei să primească titulatura de ”Oraș al Unirii”. Acest titlu este solicitat în vederea anului 2018, când se aniversează centenarul Marii Uniri.

Demersul istoricilor și al administrației sibiene vine ca urmare a celui inițiat în vara acestui an de către Universitatea din Oradea. La fel, istoricii din acest oraș, alături de administrația locală, a redactat un memoriu către Departamentul Centenar din cadrul Guvernului, memoriu în care au detaliat de ce este important ca alături de București, Iași și Alba-Iulia - care au fost desemnate ”Capitale ale Unirii” - și Sibiul, Aradul și Oradea să primească titlul de ”Orașe ale Unirii”.

De ce Sibiul și nu Clujul?

În ceea ce privește importanța Sibiului în procesul Marii Uniri, o scurtă pledoarie în acest sens a fost susținută de către istoricul Sorin Radu, cel care în prezent este și decan al Facultății de Științe Socio-Umane. El a fost prezent la ședința Consiliului local al Sibiului, organizată marți după-amiaza. „Alba Iulia este un simbol național, nu vreau să critic acest lucru, dar vreau doar să precizez că la Alba Iulia s-a petrecut doar Adunarea de la 1 Decembrie. Care a fost pregătită printr-o întâlnire din 30 noiembrie. S-a încheiat la 1 decembrie Adunarea, în 2 decembrie a mai avut loc o scurtă ședință a organismelor care au administrat Transilvania până la integrarea acesteia în România Mare. Cele două organisme sunt Marele Sfat Național, un fel de Parlament ales la Alba Iulia, și Consiliul Dirigent, un fel de guvern provizoriu care administra Transilvania. Din 2 decembrie acestea s-au mutat la Sibiu. Practic, în ceea ce privește mișcarea națională și lupta pentru unire, la Alba Iulia nu s-a mai întâmplat altceva. În schimb, la Sibiu avem activități politice, sociale și culturale care au întărit conștiința națională în rândul românilor și care au făcut posibilă Unireaׅ“, a explicat prof. univ. dr. Sorin Radu.

cl sedinta sediu piata mica În ședința Consiliului local de marți s-a discutat despre titlul onorific de ”Oraș al Unirii” pentru Sibiu

El a adus și câteva argumente pentru a arăta de ce Sibiul - și nu Cluj-Napoca, de exemplu - a fost orașul în care au funcționat organismele de însuflețire a sentimentului românesc și, mai apoi, de implementare a Marii Uniri. „De ce la Sibiu și nu în altă parte s-au dezvoltat aceste mișcări? Pentru un simplu lucru cunoscut de toată lumea și care este, în continuare, funcțional. În contextul în care națiunea română nu era recunoscută în Imperiul Austro-Ungar, nu avea drepturi politice - de exemplu nu participa la vot, erau excepții cei care votau - obsesia românilor din Transilvania a fost aceea de a obține egalitatea în drepturi cu celelalte națiuni: germani, maghiari, secui. Or, la Sibiu, existând o administrație săsească, aceasta a fost mult mai permisivă față de elementul românesc. De exemplu, la Sibiu românilor li s-a permis să se organizeze într-un grup politic, să se organizeze cultural și social, în contextul în care în Cluj acest lucru nu era posibil, deoarece autoritățile maghiare nu au permis. Cu alte cuvinte, datorită unei atitudini extrem de înțelegătoare din partea comunității germane și a autorităților locale s-au putut organiza aceste activități“, afirmă Sorin Radu.

Exemplele de la Sibiu

Printre exemplele de organisme românești date de istoricul Sorin Radu este cel al Comitetului permanent revoluționar de la 1848. „Ca urmare a acestui comitet vor lua naștere o serie de activități național-culturale, între care Asociațiunea română pentru cultura și literatura poporului român – ASTRA, fondată la Sibiu și care ulterior s-a extins în toată Transilvania. Aici a fost sediul episcopiei și, mai apoi, al arhiepiscopiei românilor ortodocși din Transilvania. Mai apoi a devenit mitropolie și a fost, multă vreme, singura a românilor din Transilvania. Tot aici s-au înființat cele mai importante ziare naționale românești – Telegraful român și Tribuna Sibiului, ziare care funcționează și astăzi și care au avut o contribuție remarcabilă la ceea ce înseamnă dezvoltarea și educarea națiunii române. Tot aici funcționează, sub oblăduirea Mitropoliei, Institutul Teologic Român. Toate aceste instituții de ce sunt importante? Pentru că au fost cele care au creat elita națională, elita culturală, i-a învățat pe români să se organizeze social și cultural și să își apere interesele naționale. Fără aceste activități și instituții e de apreciat că legile de maghiarizare ar fi avut un mult mai mare succes“, a mai spus Sorin Radu. El a mai amintit și de Dieta românească de la Sibiu, de la 1863, prin care românii și-au câștigat dreptul de a fi reprezentați în instituțiile parlamentare maghiare. Un alt exemplu este cel al primului partid al românilor din Transilvania, Partidului Național Român, înființat la Miercurea Sibiului și a cărui conducere a funcționat la Sibiu.

”Plămădirea” Unirii

În fine, Sorin Radu a vorbit și despre cele două organisme care au condus Transilvania după momentul 1 decembrie 1918 – Marele Sfat Național și Consiliul Dirigent. „Marele Sfat Național a fost un organism echivalent unui Parlament. A votat legi, dau două exemple: Reforma Agrară din Transilvania din 1919 sau cea electorală, prin care s-a introdus votul universal. Consiliul Dirigent era un guvern provizoriu, avea 15 resorturi, numite așa pentru a nu se confunda cu ministerele de la București și, efectiv, a preluat Transilvania de la Imperiul Austro-Ungar și a guvernat o perioadă limitată, aproximativ doi ani, până când Guvernul de la București și-a extins administrația. Deci una peste alta, cred că sunt suficiente argumente pentru ca Sibiul, fără a pune, evident, în umbră Alba – Iulia, să poarte simbolic titlul de Oraș al Marii Uniri“, a mai argumentat Sorin Radu.

Primarul Astrid Fodor a confirmat susținerea administrației locale în cadrul proiectului de acordare a titlului de ”Oraș al Unirii” Sibiului. „Dacă proiectul nostru va avea succes, vom vedea. Dar, într-adevăr, din ceea ce ați prezentat dumneavoastră, Sibiul ar merita să poarte acest titlu. Chiar dacă este numai onorific, este un titlu important”, a declarat Astrid Fodor. Ea a anunțat că în vederea anului 2018, în care va fi celebrat Centenarul Marii Uniri, vor fi montate plachete pe toate clădirile din Sibiu care au legătură cu Marea Unire.

foto Ovidiu Matiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 6 ani

Sibiul nu va fi niciodata oras al Unirii, atat timp cat populatia ii este compusa din imbecili lobotomizati care aleg de fiecare data pe cei mai antiromani dintre manjitii care se inghesuie la carma tarii. Si se mai si mandresc cu asta.
Raspunde

Cornel

Acum 6 ani

Cand va inceta oare aceasta goana ridicola dupa titluri pompoase si lipsite de continut? Cand se vor ocupa intelectualii nostri de lucruri cu adevarat semnificative.
Raspunde

Pindu

Acum 6 ani

astea sunt idei si elucubratii ale imbecilului de fuego care e maram istoric vai mama lui
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

''Alba Iulia este un simbol național, nu vreau să critic acest lucru, dar vreau doar să precizez că la Alba Iulia s-a petrecut doar Adunarea de la 1 Decembrie (.....) Practic, în ceea ce privește mișcarea națională și lupta pentru unire, la Alba Iulia nu s-a mai întâmplat altceva''. Ce fumeaza tipu'?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai Pop

Acum 6 ani

"De exemplu, la Sibiu românilor li s-a permis să se organizeze într-un grup politic, să se organizeze cultural și social, în contextul în care în Cluj acest lucru nu era posibil, deoarece autoritățile maghiare nu au permis." sasalaii vor acum sa le pupam si mana dupa ce ne-au furat casele si pamantul? Ar fi trebuit sa fie "romanii le-au permis sasalailor sa se organizeze cultural si politic" caci e PAMANT ROMANESC!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Veronica Bungarzan

Acum 6 ani

Sibiul si Ardealul nostru sfant trebuie sa se intoarca la noi, romanii care iubim glia strabuna, traditiile tarii si romanismul in cea mai pura forma a sa! Asupririle sasilor si ungurilor trebuie sa inceteze! Ardealul a fost intemeiat de romani, de dacii nostri, inaintasii lui Avram Iancu si Stefan cel Mare si va fi mereu al nostru! Ar trebui daramate toate cladirile construite de sasi si unguri si in locul lor inaltat falnicul tricolor! Sa nu ne mai lasam in anul 2017 asupriti de puteri straine care ne iau avutul nostru strabun! Romania are guvern, lasati-l sa guverneze! Romania tara ortodoxa!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Veronico, l-ai uitat pe Gheorghe Doja!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gh

Acum 6 ani

Un bou iremediabil. Rade lumea de el si-l ocoleste pentru ca e isteric si incompetent. Impotent academic, omu s-a gandit sa dea lovitura cu o traznaie, cu o nazbatie noaptea pamantului, pe care s-o voteze politicieni aproape la fel de tampitzi ca si el. . Un decrepit, vesnic candidat looser pe tot felul de functzii de conducere (ex. director Muzeu Astra). Bai nea, istoricu lu' peste prajit, bai nashparliule, la Alba-Iulia s-a incoronat primul rege al Romaniei Mari precum si Mihai Viteazu cu mai bine de 3 secole inainte! Punct! Ia-ti ma pastilele!
Raspunde

Sa fim corecti!

Acum 6 ani

Mai ratane, istoricul cu pricina e un intelectual rar in spatiul romanesc. nu ai tu fire de par cate lucrari stiintifice are el. si trebuie subliniat, lucrari adevarate, recunoscute in tara si strainatate. cam cati istorici din Ro sunt publicati la Harvard? El e unul dintre ei, poate singurul din tara. Si sincer, acolo a ajuns pe merite, nu pe pile. Cat despre subiectul Muzeul Astra, stie toata lumea ca a fost un concurs masluit de pesedei. Se vede usor ca cel care a obtinut postul are cel mult nivelul unui miner cu 8 clase. Pe cand istoricul pe care il jignesti tu e invitat sa conferentieze la universitati din toata Europa. E o diferenta, nu?
Raspunde

unii rea care des parte

Acum 6 ani

sa facem biserci pe luna si sa ne rugam noaptea :)))
Raspunde

Corul babelor FDGR

Acum 6 ani

Ce sa sarbatorim ca le-am cedat putorilor din sud si nemancatilor din est bogatie nemuncita? Pramatiile nu au reusit sa apere ce aveau in razboi!
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

1 Decembrie trebuie sa fie zi de doliu. **** Dragi romanasi, mereu scuza cu asuprirea pt. lipsa unei civilizatii, dar acum ce dracu de scuza mai aveti ca nu sunteti in stare de o autostrada macar, si va da o uniune intreaga miliarde si se roaga de voi sa faceti ! Aud !? Fiti mandri cand aveti realizari ! Nu cand sunteti cersetori si banditi !
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

carcotasilor, deschideti ochii, nu mai blamati totul, recunoasteti realitatile, invatati sa apreciati oameni de bine, sa deosebiti binele de rau , propunerile sunt ff bune orasul nostru merita sa obtina titlul onorific de Oras al Marii Unirii. Si trebuie sa recunoastem si sa apreciem comunitatea saseasca si contributia ei la bunastarea urbei noasrtre atat in trecut cat si in prezent. Deschideti ochi si mintea ce era Sibiul inainte de anul 2000 si ce este acum, Realizati ce era daca la conducerea orasului erau tot cei dinainte de anul 2000, eram ca in Teleorman.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

GEO

Acum 6 ani

vezi Cluj, Brasov,Oradea, Iasi,Timisoara , orase care nu au conducere saseasca si care s.au dezvoltat mult mai bine ca Sibiul.
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

Si care au SPAGA INSTITUTIONALIZATA inclusiv la targuri de Craciun. Nu crezi? Ia intreaba comercianti acum in Piata Mare de ce aici si nu Brasov, care apropo are primar penal.
Raspunde

Nelu

Acum 6 ani

Pt.imbecilul care vrea sa se darime lucrurile facute de sasi si unguri ari fi un lucru bun nu stiu ce ari mai ramine in transilvania cred ca ari fi ca in desert.rominii din transilvania au cistigat foarte mult dela conlocuitorrii lor.
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

Sibiul a avut un rol foarte important in pastrarea identitatii nationale a romanilor din Imperiul Habsburgic. Dar daca e sa vorbim de orase la momentul 1918, cel mai mare rol l-a avut Aradul. Acolo a fost gandita si pregatita desprinderea de Ungaria si unirea cu Romania, acolo a functionat Consiliul National Roman Central, acolo au actionat marii corifei ai unirii (Vasile Goldis, Ioan Suciu, Stefan Cicio Pop, Ioan Flueras, Aurel Lazar), acolo era comandamentul Garzilor Nationale Romane, acolo s-au pregatit toate documentele Marii Adunari de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Alba Iulia a fost aleasa, ca loc al referendumului, pe criterii geografice si ca simbol al unirii de la 1600. Sibiul, Clujul, Brasovul, alte orase si comune ardelene, au trimis doar delegati si participanti, fara a avea merite deosebite la actul unirii. Faptul ca la inceputul anului 1919 Sibiul a fost sediul unor organe administrative (pana la integrarea Ardealului in Regatul Romaniei) nu ne da dreptul sa ne consideram capitala a Marii Uniri. Cererea aceasta este doar o expresie a necunoasterii istoriei si a unui orgoliu local neintemeiat. Cei care au propus acest lucru vor doar sa acumuleze capital politic sau de altfel. Istoria se cunoaste sine ira et studio (fara ura si partinire).
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Postacii PSDisti sunt in plina campanie nationalista. Dragi sibieni nu mai puneti botul la mesaje nationaliste care nu au nici o legatura cu patriotismul. Patriot inseamna sa-ti iubesti tara si aproapele, fie ca este maghiar sau sas. Romanii, maghiarii si sasii din Transilvania au o istorie comuna plina de evenimente fericite si unele nefericite. DAR fiecare comunitate isi are propria contributie la dezvoltarea acestei regiuni si nimeni nu le poate contesta asta. Anul Marii Uniri este despre noi toti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus