Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

FOTO Ultima vizită a Regelui Mihai la Sibiu: „o atitudine între cea a unei majestăți regale și a unui român demn, discret“

FOTO Ultima vizită a Regelui Mihai la Sibiu: „o atitudine între cea a unei majestăți regale și a unui român demn, discret“

Regaliștii din Sibiu îndeamnă la decență, în urma veștii că Majestatea Sa Regele Mihai a încetat din viață în cursul zilei de marți, 5 decembrie. Ei își amintesc de cele câteva vizite pe care Regele Mihai le-a făcut la Sibiu, în perioada postdecembristă. Ultima a avut loc în anul cultural 2007, când Familia Regală a participat la Gala UNITER.

Timp de două zile, în aprilie 2007, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana s-au aflat la Sibiu, aceasta fiind ultima vizită oficială în orașul de pe Cibin, consemnată de Familia Regală. În seara zilei de luni, 23 aprilie, Familia Regală, însoțită de ASR Principele Jean d'Orleans, membru al Casei Regale franceze, au participat la Galele UNITER, organizate în acel an la Sibiu.

Altețele lor au vizitat mai multe obiective din oraș, printre care una a avut loc și la Muzeul Brukenthal, după cum arată istoricul Constantin Ittu, unul dintre cei mai respectați regaliști sibieni. „A venit atât decent încât ai fi zis că este un simplu vizitator care va cumpăra un bilet pentru a vizita muzeul. Nu cu infatuare, ci cu o atitudine ce poate fi identificată între cea a unei majestăți regale și a unui român demn, discret“, își amintește profesorul Constantin Ittu.

regele mihai principesa margareta Uniter 2007 (17)

În cadrul vizitei la muzeu, elevii unei școli din Sibiu au susținut și un mic spectacol în Salonul Baroc, la care au asistat și membrii Familiei Regale. ”S-a creat și un pic de vânzoleală, cum lumea tot ieșea și intra din salon. Regina Ana s-a întors și a cerut liniște și respect pentru acei copii. O chestiune de respect pe care, din păcate, majoritatea dintre noi nu o are, mai ales când este vorba de tineri sau copii. Regina i-a tratat pe copii ca și când ar fi oameni mari, iar Regele, prin faptul că nu i-a spus nimic, a încuviințat această atitudine“, mai spune Constantin Ittu, pentru Turnul Sfatului.

El face apel la decență, în urma decesului celui care a fost Rege al României. „În România, la fel ca și peste tot în lume, există regaliști și republicani. Din păcate, o parte dintre români, însă, sunt antiregaliști. Pe noi ne-ar interesa ca societatea română să se structureze în regaliști – nu discutăm procentul, câțiva – și republicani. Asta înseamnă decență pentru Casa Regală. Ar mai trebui precizat că din momentul în care a plecat Regele, nu mai vorbim de Casă Regală, ci de Familie Regală. Înmormântarea și tot ceea ce se întâmplă zilele acestea ar trebui tratate cu decență. Chiar dacă ai ceva împotriva monarhului sau regelui să ne gândim cu toții că am avut rude care au decedat și niciodată nu vorbești urât de un răposat. Sub aspect istoric, am avut o monarhie, iar în zona balcanică monarhiile au reprezentat o zonă de stabilitate. Regina Maria, soția Regelui Ferdinand, a fost supranumită «soacra Balcanilor», deoarece se încerca evitarea conflictelor sângeroase, a războaielor, prin diferite înrudiri. Să păstrăm memoria Regelui Mihai ca a unui personaj de primă mână în Istoria României“, îndeamnă Constantin Ittu.

regele mihai Uniter 2007 (3)

În 1998, ca urmare a unor ample inundații care au afectat zona văii Mureșului, Familia Regală a organizat un convoi umanitar, care implica mai multe TIR-uri cu ajutoare aduse din Germania și Elveția. Regele Mihai și Regina Ana au ținut să fie alături de cei care au împărțit aceste ajutoare, pentru a sta de vorbă cu oamenii afectați de viituri. În seara zilei în care a avut loc această acțiune, Familie Regală s-a cazat la Sibiu. A doua zi, Familia Regală a fost întâmpinată de o delegație a monarhiștilor și țărăniștilor sibieni, își amintește un alt regalist sibian, arhitectul Dorin Boilă. Cu un an înainte, Sibiul a fost de asemenea gazdă pentru Familia Regală, aflată în vizită în mai multe locuri importante ale Transilvaniei. „Românii ar trebui să acționeze în virtutea valorilor pe care le-a susținut Regele, să își vadă de interesele naționale și nu ale altora. Cei care servesc interesele străine care ne-au ținut zeci de ani în întuneric să se retragă, iar cei care au ales partea proastă din ceea ce a adus capitalismul să își revizuiască atitudinea. Interesul național se află deasupra tuturor celorlalte interese. Națiunea și valorile românești sunt atacate din mai multe părți, iar singura modalitate de a ști ce să faci este să susții interesul național. Asta dorea Regele”, declară Dorin Boilă.

FOTO Silvana Armat

regele mihai iohannis Uniter 2007 (1) regele mihai, principesa margareta Uniter 2007 (14) regele mihai principesa margareta Uniter 2007 (13) regele mihai principesa margareta Uniter 2007 (12) regele mihai principesa margareta Uniter 2007 (11) regele mihai principesa margareta Uniter 2007 (9)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Nu mai putem incheia cu " Trăiască Regele "! Pe cand10 Mai Zi Națională ?
Raspunde

Jakob

Acum 4 ani

Lepra!!!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Alzara 1918 nu are nicio legatura cu ce spui tu cu articolul . Si daca tot esti pe net ar trebui sa incepi sa citesti adevarata istorie a Romaniei cand a fost rege Mihai .Nu prostiile care le-am invatat noi la scoala ,de le era bunicilor nostri frica sa vb de accea perioada deoarece era interzis .
Raspunde

idgaf

Acum 4 ani

Nihil sine deo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus