Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Când #rezistența începe să piardă

Este mai mult decât evident că ceea ce face coaliția de guvernare cu legile justiție este o siluire a oricărei urme de bun simț: vor să elimine orice dezbatere, iar când o fac e mai mult de fațadă, folosesc public limbaj și atitudini împrumutate din cele mai de jos pături sociale și – probabil cel mai important – se lasă condusă în acest demers de persoane cu probleme penale. Și de specialiști ale căror studii în domeniul Dreptului sunt cel puțin discutabile.

Este imposibil pentru orice român care gândește cu capul său să aibă încredere în temeinicia unor modificări ale legilor justiției promovate de un partid condus de un președinte deja condamnat definitiv. Penal, la închisoare, cu suspendare. Hai, să acceptăm de dragul discuției că a fost o condamnare cu dus-întors - în sensul că doza de politic din acea condamnare transpiră a politic și la ani de la pronunțarea hotărârii definitive -, dar restul de dosare și OLAF-uri și Tel Drum-uri demult ar fi trebuit să îi scurteze dreptul de a mai sta în poziția de președinte de partid și de Cameră a legislativului național.

În tot acest context, însă, ceea ce începe să devină tot mai evident este că, de cealaltă parte, cei care au #rezistat la începutul acestui an încep sau au început să obosească. Și să piardă credibilitate. Nu e vorba de acel aparent celebru protestatar care a lovit cu pumnul în mijlocul zilei, ci de ceilalți care nu l-au exclus imediat și nu s-au dezis categoric din primul moment de astfel de atitudini. De cei care au încercat, la un moment dat, să țeasă un scenariu cum că bătrânul ar fi fost securist și să și-l distribuie în grupurile lor. Apoi, câteva seri mai târziu, la protestul de la ieșirea din Parlament, din aceleași rânduri ale protestatarilor au început provocările. Cam ceea ce cred că s-a întâmplat cu deputatul sibian Ioan Terea, cercetat acum într-un dosar pentru că ar fi lovit cu mașina doi sau trei protestatari. Că deputatul nu ar fi trebuit să forțeze trecerea, că nu așa se face, sunt deja reacții, important e că, în primă fază, cei care #rezistă au vrut să oprească mașina parlamentarului pe care, cel puțin declarativ, îl urăsc.

În paralel cu toată această creștere a tensiunii, vocile considerate sau (auto)erijate în reprezentante ale protestatarilor la nivel de structuri ale statului sau mass-media împrumută din strategiile actualei coaliții. Provoacă în Parlament așteptând reacții de genul ”sexului anal” (de parcă de la triste figuri precum Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu și așa mai departe ar putea obține altceva), lansează scenarii care aduc cu cele din categoria ”30 de lei pentru fiecare copil adus la proteste” (vezi caii Jandarmeriei aduși la proteste la comandă politică ”de sus”), resping în grup absolut tot ceea ce vine dinspre coaliție (refuz să cred că tot pachetul de modificări ale legilor justiției cuprinde numai aberații și dedicații) și, de multe ori, adoptă un discurs în care precizia este înlocuită de metafora.

Cei care #rezistă de aceea pot avea succes în fața ”ciumei roșii”: pentru că sunt altfel, pentru că reprezintă alternativa reală. Orice încercare de a ”lupta cu armele lor” nu face decât să coboare calitatea și acuratețea dezbaterii, să umple cu ridicol frumusețea protestelor și, în cele din urmă, să ducă la înfrângerea cauzei lor. ”Decât să fiu mârlan, mai bine pierd”, și-a motivat Iohannis lipsa de reacție în fața atacurilor lui Victor Ponta la prima dezbatere dintre cei doi, înaintea prezidențialelor. Nu știu dacă asta a vrut sau a fost doar o scuză folosită de Iohannis, dar el este cel care acum conduce România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Radu

Acum 6 ani

Traiane, mai e relevant daca o parte din modificarile legislative sunt ok? Nu poti lasa hotii sa faca legea si sa te astepti la ceva bun. Toata lumea e impotriva legilor, de la magistrati la partenerii externi. Simplul fapt ca mai e Ciordache implicat deja e motiv suficient de iesit in strada. Cred ca nu realizezi gravitatea situatiei, Traiane.
Raspunde

biciclist

Acum 6 ani

Cred ca se va ajunge la violente. Romanii sunt vizibil tot mai violenti nu fizic ci in principal prin nesimtire, rautate, smecherie, hotie, incultura, pe deoparte, si pe alta parte prin disperare, saturare, nervozitate, ura. In toata atmosfera asta, PSD-ul va continua cu planul sau impotriva justitiei, (poate cu cateva amanari), practic va pune gaz pe foc. Anul centenarului va fi cel mai violent din ultimele decenii... inclusiv cu violenta fizica.
Raspunde

///

Acum 6 ani

Iar unii vor profita de situatie ca sa ne dezbine si mai mult! Vai fi rau de noi si de tara asta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus