Duminică,
25.07.2021
Parțial Noros
Acum
28°C

De veghe, peste noapte, la sediul PSD Sibiu. „Adunăm, laolaltă, toată neliniștea“

De veghe, peste noapte, la sediul PSD Sibiu. „Adunăm, laolaltă, toată neliniștea“

De la câteva zeci de sibieni care, la miezul zilei de luni s-au postat în fața sediului PSD Sibiu pentru a protesta în tăcere față de modificările legilor Justiției, s-a ajuns la peste 100 de persoane care să vegheze același sediu, peste noapte. Au apărut scaune, ceaiuri și cafele, bannere și pancarte, ba chiar și un proiector. „Vă vedem“ a fost mesajul proiectat pe sediul PSD, pe tot parcursul nopții. Marți dimineață, protestul continuă.

Împreună cu un grup de cunoscuți, Ciprian Ciocan a ales să își ia liber de la serviciu în primele două zile ale acestei săptămâni pentru a protesta împotriva modificărilor aduse legilor justiției. Președinte al Fundației Comunității – cea care organizează anual Maratonul Sibiului, cu mii de oameni participanți – Ciprian Ciocan este printre cei care a participat la majoritatea protestelor de până acum. „Ne-am hotărât că trebuie să facem ceva, dar nu tot ca până acum. Am protestat în fața magazinului Dumbrava, cu marșuri până pe Mihai Viteazul, se pare că nu au avut niciun impact. Am zis să venim aici, să creăm un spațiu de dezbatere, căci am pornit și cu ideea aceasta de a crea un fel de Agora“, spune Ciprian Ciocan.

Prin urmare, fără să anunțe nimic public, luni la prânz, Ciprian Ciocan și alți aproximativ 30 de tineri s-au aliniat pe mai multe rânduri într-o laterală a sediului PSD Sibiu din centrul istoric al orașului și și-au aprins lanternele telefoanelor în cadrul unui flash-mob tăcut. Oamenilor le-a plăcut ideea, iar până seara la 08:00, peste 100 de sibieni vegheau deja laolaltă sediul de partid social-democrat.

„Chiar și când clipim vă vedem“

De la o firmă din apropiere, un reprezentat a venit cu un prelungitor să întrebe dacă nu e nevoie de curent electric. Au apărut apoi lămpi, scaune, o masă, cafea și ceaiuri aduse de cei care veneau din Târgul de Crăciun, prăjituri. Altcineva a adus un banner cu mesajul ”vă vedem”, iar de pe un laptop, cu ajutorul unui proiector, pe sediul PSD a apărut același mesaj.

peste noapte Foto Facebook / Vă vedem din Sibiu

Protestul a primit denumirea de ”sit-in”, iar pe Facebook a fost popularizat prin intermediul paginii „Vă vedem din Sibiu”. „Pe la unu noaptea am primit un apel cu sunet de la o persoană din Irlanda, care a spus că ne susține și că îi pare rău că nu e aici. A fost chiar emoționant. Există o senzație mișto de comunitate, păcat că nu e văzută și de guvernanți. Adică, par că nu ascultă nimic“, mai spune Ciprian Ciocan.

Pe câteva bucăți mari de hârtie cartonată, trecătorii au început să scrie mesaje pentru parlamentari. De la „Să vă pupe porcul“, la „Ignoranța noastră e puterea lor“ sau „Chiar și când clipim vă vedem“.

„E un protest alternativ, despre acea categorie din populație care își dorește un stat de drept, o separație a puterilor în stat, o justiție corectă și independentă de sistemul politic și e vorba despre principii. Nimeni nu a ieșit aici pentru codul fiscal, salarii sau alte lucruri de genul acesta“, Ciprian Ciocan
În ture

Peste noapte, cei ieșiți să picheteze sediul de partid au început să se schimbe între ei. Alexandru este din „tura” de la ora 06:00. „E ultima formă de protest pașnic pe care o mai putem duce până la capăt. Văd că altfel nu mai ține. Dacă pichetăm sediul PSD, poate o să înțeleagă mesajul nostru. Procesul legislativ e lung, iar dacă tot ne-am înhăitat, primele ture de stat în stradă sunt mai grele. Mai apoi te obișnuiești. Nu e chiar ușor de stat pe frigul acesta, mai ales peste noapte“, spune tânărul IT-ist.

protestatari 2 Foto Facebook / Vă vedem din Sibiu

Tot din IT e și Cătălin, care a ales să își împartă programul de lucru tot în ture, astfel încât să participe la noul protest. „Prin rotație e o idee foarte bună. Ne facem treaba cum putem pe la serviciu, am renunțat la anumite lucruri. Nu suntem, după cum zic unii, fără serviciu. Dacă ei fac lucrurile ca hoții, noaptea, trebuie să stăm și noi precum gardienii, să îi păzim. Când cei de la PSD Sibiu ne-au văzut și au tras perdelele a însemnat că nu vor niciun fel de dialog sau poate că le e frică sau poate că îi deranjăm. Vrem să le arătăm că ne interesează ce porcării vor să facă“, rezistă, înfofolit, Cătălin. Protestează pentru că, spune el, vede exemplul Poloniei. „Din ce am citit, Polonia e cu doi-tei pași înaintea a ceea ce vrea să facă PSD acum. Polonezii sunt foarte aproape de deraiere, dacă nu cumva deja au deraiat“, crede tânărul sibian.

Depinde de restul țării

Cei care au stat și ziua și noaptea în fața sediului PSD nu au speră că vreun reprezentat al partidului va veni să stea de vorbă cu ei. Dar spun că speră să fie înțeleși că protestul lor este pentru un proces normal de adoptare a modificărilor legilor justiției, în condițiile în care acestea sunt contestate de instituții precum CSM, fiind trimise semnale și din partea unor organisme din afara țării, precum Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA sau unele ambasade. „Și dacă vor să facă niște modificări pe aceste legi, să treacă printr-un proces normal de adoptare, fiindcă nu este nicio urgență care să justifice procesul prin care au încercat acum să le adopte. Totul se întâmplă într-un fals sentiment de urgență. Că există amendamente justificate nu a negat nimeni, dar asta nu înseamnă să bagi - ca un fel de cal troian - un pachet de modificări cel puțin discutabile amestecate cu lucruri bune“, adaugă Ciprian Ciocan.

Pentru ora 12:00 a zilei de marți el a propus un nou flash-mob, la care să se adune cât mai mulți sibieni în fața sediului PSD. Mai apoi, mișcarea botezată ”sit-in” depinde și de ceea ce se întâmplă în restul țării. „Nu a fost un protest organizat, nici nu l-am anunțat, am venit pur și simplu. Dacă va continua? Depinde mult și ce se va întâmpla în alte localități, dacă un astfel de protest va fi adoptat și în restul țării, căci noi asta am încercat să creăm. Să adunăm, oarecum, laolaltă toată neliniștea aceasta și să nu lăsăm să treacă acest moment fără să reușim să ne spunem punctul de vedere pentru a fi luat în considerare“, adaugă Ciprian Ciocan. Marți dimineața, într-o laterală a sediului PSD Sibiu, mai erau sbu 20 de tineri. Între ei și sediul PSD, la un moment dat, a apărut un buldoexcavator, pregătit să râcâie caldarâmul pentru o lucrare programată chiar acolo.

FOTO Silvana Armat

 

sit in protest sediu PSD (7) sit in protest sediu PSD (6) sit in protest sediu PSD (5) sit in protest sediu PSD (3) sit in protest sediu PSD (2) sit in protest sediu PSD (1) sit in protest sediu PSD ciprian ciocan (10)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

idgaf

Acum 3 ani

e totusi legala treaba asta? e tare haioasa, dar e si legal? daca vreau sa fac asta sper exemplu pentru paduri, sau altceva am nevoie de vreo aprobare?
Raspunde

dublu

Acum 3 ani

cel mai probabil iti tre autorizatie altfel vin burtosii aia de la politia locala (care o freaca in general) si te amendeaza
Raspunde

ti iti pui problema daca e legal? pe bune ?

Acum 3 ani

pe cine deranjeaza niste tineri pasnici pe scaune? e legal ce-a facut dragnea ? E legal sa fii furat pe fata si dupa aia sa schimbi legea ce te incrimineaza ca sa scapi?
Raspunde

cititorul

Acum 3 ani

Celor care stau de paza la sediul PSD, desi gestul mi se pare o marlanie, le recomand sa citeasca "De veghe in lanul de secara" de Sallinger... macar fac ceva util si placut...
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

Vazand pozele, am crezut ca sunt minitabara de refugiati...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Simion

Acum 3 ani

Numai fumaț sare de baie!
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 3 ani

Super tare ideea! Ma duc si eu!
Raspunde

.................

Acum 3 ani

N-ai treaba acasa, fraiere!
Raspunde

Sibiu

Acum 3 ani

Foarte faina initiativa, dar spatiul de discutii ar trebui montat intre sediul PSD si primarie. Administratia publica locala este zero.
Raspunde

bun!

Acum 3 ani

felicitari pt initiativa!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae

Acum 3 ani

Pentru cine va deranjați?Dan Barna are contracte cu statul român de vreo 400 000 de euro, deputații și senatorii liberali ,USR și ceilalți din Parlament au peste 3000 de euro pe lună!Nu merită să vă răciți sau sa va pierdeți timpul degeaba, oricum ăștia fac tot ce vor.Nu sunt membru al niciunui partid politic,de aceea va zi acestea..Vine Crăciunul,nu merită ceea ce faceți!
Raspunde

Simion

Acum 3 ani

USR sunt sfinti, sunt serafimi si heruvimi, ce spui tu aici e blasfemie!!! O sa arzi in purgatoriul DNA pentru asemenea obraznicie! Banul public nu se lipeste de usristi, e kryptonita lor!
Raspunde

gigi contra

Acum 3 ani

Bine zis! Unii ingheata de fraieri, iar parlamentarii sunt mana-n mana, se cearta doar asa de ochii electoratului.... Mai bine mergeti si alegeti un brad, confectinati podoabe pt. brad si asteptati Craciunul cu sufletul impacat pt. ca n-o sa indreptati voi lumea cu umarul... chiar sa fie 5000 de umere, tot degeanba e... jocurile se fac la nivel inalt...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 3 ani

Principiile statului sunt stabilite in Constitutie.In cazul in care se considera ca legile incalca Constitutia se sesizeaza Curtea Constitutionala de catre Presedinte,PNL,USR,PMP etc.Deocamdata vorbim doar de statutul magistratilor.Ar fi de dorit ca macar acum,cind se cunoaste forma legii(la Senat e putin probabil sa se modifice ceva) fie un partid fie un ONG sa spuna concret care articol(e) aduce atingere independentei justitiei.Sa discutam,cel putin pe legea asta,la concret nu lozincar.
Raspunde

Dorin

Acum 3 ani

Temele pentru demonstratie sunt impuse de cineva? Poate ca ar trebui sa fie luate in consideratie probleme importante ca alocarile bugetare pentru Sibiu, iar demonstratiile mutate acasa la parlamentari, indiferent de culoarea lor...
Raspunde

Raul

Acum 3 ani

Hai la protest si poti sa deschizi si tema asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#AJUNGE

Acum 3 ani

ALOOOO , JANDARMERIA ! DORMITI PE BANII NOSTRI ? CE CAUTA ASTIA , PE SPATIUL PUBLIC, CU MESE, SCAUNE, CURENT ?????? AU AUTORIZATIE SA STEA ACOLO ????? #INSTITUTIILESTATULUINUFACNIMICLA SIBIU ! RUSINE !
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 3 ani

Si POC! o vena....
Raspunde

Teddy

Acum 3 ani

@Dorin, ce te oprește pe tine sa chemi prietenii la un protest pe ce tema vrei tu? Asa am facut noi. Am fost 20, mesajul a prins, acum suntem sute care ne rotim. Speram sa prinda in toata tara mesajul pt ca nu o facem pt psd sibiu, astia oricum sunt zero la nivel national. Hai pe acolo sa povestim. Sunt f f multe probleme in tara dar toate se reduc la coruptie. Aia e "root cause".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

.................

Acum 3 ani

Oameni fara treaba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

scepticul

Acum 3 ani

Nu ma refer la luminitele telfoanelor pe care le pun in geamurile cetatenilor cand trec pe Mihai Viteazul, ci la proiectoare performante, profesionale... Nu prea cred ca a facut cineva rata pt. as ceva... La telefoane, da, multi au rate pt. ca romanul e fudul, vrea telfon scump... dar la proiector? cand nu sunt la protest unde proiecteaza? In... nu spun mai mult, ca trebuie sa pastram decenta... nici pesedeii nu sunt obli, corecti, dar zau, nici protestatarii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus