Sâmbătă,
20.07.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
32°C

Expoziție - omagiu pentru prezența lui Eminescu la Sibiu

Expoziție - omagiu pentru prezența lui Eminescu la Sibiu

În perioada 15-25 ianuarie va avea loc o expoziție documentară având drept scop sărbătorirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (1850–1889) și marcarea prezenței acestuia în orașul Sibiu. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană Astra, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Asociația Filateliștilor din județul Sibiu. 

Expoziția se desfășoară în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr.7, parter) și reunește mărturii ale trecerii marelui poet român prin Sibiu, prin intermediul manuscriselor, fotografiilor de epocă, emisiunilor filatelice, volumelor de carte și carte veche și al foto-documentelor.

În cadrul expoziției sunt reprezentate momente, din intervalul 1864-1869, în care este atestată prezența lui Eminescu la Sibiu. Regăsim, în documente, mărturii ale vizitei sale făcute fratelui său Nicolae, timp în care a absolvit clasa a III-a de gimnaziu, sau ale trecerii prin mai multe localități din Mărginimea Sibiului, ocazie cu care a depus o coroană la mormântul lui Gheorghe Lazăr din Avrig.

Alte documente-martor ale legăturii poetului cu Sibiul prezintă spectacolele date alături de trupa de actori a lui Mihai Pascaly, în perioada iunie-iulie 1868, prilej cu care se recomanda „Mihai Eminovici, actor în trupa lui Pascaly”. Valoroasă este, de asemenea, semnătura lui Eminescu din registrul de vizitatori al Muzeului Societății Ardelene de Științele Naturii, datată 9 iulie 1869.

De asemenea, în spațiul Compartimentului Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr.5, et.1, orar 9:00 – 17:00) sunt expuse, pe toată perioada lunii ianuarie, extrase din publicistica vremii (Fântâna Blanduziei din 1889, Mihail Eminescu, număr comemorativ 15 iunie 1899; Eminescu, an I, număr special (s.a.), Omagiu lui Eminescu, număr unic, Duminica 16 oct. 1911), precum și articole din presa actuală (Ziarul Lumina, ediția de Transilvania, 14 ianuarie 2017; Adevărul Literar și Artistic, 15-17 ianuarie 2016; Buletin „Românii din Ucraina”, nr. 12, 2013; Revista Familia 2017, Oradea, an 53, nr. 1, 2017).

Acțiunile sunt realizate sub egida Zilei Culturii Naționale, sărbătorită în data de 15 ianuarie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus