Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

Fără telefon, la ore.  Dar „pot să găsească alte activități să își distragă atenția”

Fără telefon, la ore.  Dar „pot să găsească alte activități să își distragă atenția”

Lecțiile nu sunt suficient de interesante. Așa sună motivul invocat de elevii sibieni care-i determină să utilizeze telefonul mobil în timpul orelor de curs. Odată cu modificările aduse regulamentului școlar aceștia vor trebui să predea telefoanele profesorului, care le va pune într-un loc special amenajat, lucru ce-i nemulțumește pe elevi. Totodată și pentru conducerea școlilor se ridică multe semne de întrebare: locul și minutele pierdute pentru primirea și predarea dispozitivelor mobile.

Săptămâna aceasta, Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat aprobarea unor modificări aduse regulamentului școlar. Printre acestea se numără și interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de către elevi fără permisiunea profesorilor, și, mai mult decât atât, depozitarea lor într-un spațiu special amenajat.

Lecții plictisitoare - motivul utilizării telefoanelor mobile

În acest sens, președinta Consiliului Elevilor Sibiu, eleva Ioana Liana Butoi își arată nemulțumirea. Ea consideră că elevii nu ar trebui să stea pe telefon în timpul orelor, dar totodată spune că acest lucru se întâmplă din cauza orelor plictisitoare.

„Elevilor le era interzis să utilizeze telefonul mobil fără acordul profesorilor și până acum, conform Statutul Elevilor art. 15. lit. g. Dar, legat de obligativitatea păstrării telefoanelor într-un spațiu special amenajat pe durata orelor de curs îmi exprim nemulțumirea. Niciun elev nu cred că și-ar dori să folosească telefonul mobil dacă ora este una interesantă şi interactivă. Cauza utilizării telefoanelor mobile în ore este monotonia, iar elevii pot să găsească activități alternative cu care să își distragă atenția și dacă nu sunt în posesia telefoanelor. O soluție pentru diminuarea acestei probleme este investiția în formarea profesorilor și în baza materială a unității de învățământ care să stea la dispoziția elevilor și a profesorilor”, a declarat Ioana Liana Butoi pentru Turnul Sfatului.

De cealaltă parte, nici conducerea Colegiului Național Pedagogic „A Șaguna” nu se arată foarte încântată de acest „loc special”. „Noi, la școală, nu am permis utilizarea telefoanelor mobile. E adevărat că nu aveam un loc special, dar prin regulamentul intern era interzisă utilizarea în timpul orelor și fiecare profesor acționa în consecință. Elevii știau că nu au voie și aveam și sancțiuni dacă era prins vreun elev. Cu locul special, va fi un pic dificil: de pus telefoanele acolo la începutul orei, de distribuit la finalul orei pentru că în pauze, telefoanele trebuie să stea la elevi. Vor fi minute bune alocate acestui lucru. Va fi un pic dificil la administrarea acestui timp. Acum despre loc, se poate amenaja o cutie sau un dulăpior”, spune directorul Colegiului Pedagogic, Rodica Talnariu.

Interzicerea serviciului pe școală: veste bună pentru elevi, veste proastă pentru școală

O altă schimbare „controversată” în regulament este interzicerea efectuării serviciului pe școală de către elevi. Președinta Consiliului Elevilor din Sibiu crede că este un lucru pozitiv, deoarece pot asista la ore, în timp ce conducerea școlii o vede ca pe o pierdere.

„Sinceră să fiu, ne descurcăm și fără ei, dar nu era rău să fie și ei responsabilizați măcar o dată pe semestru. Că așa le venea rândul: o dată pe semestru. Noi avem portar, iar elevii aveau sarcini la secretariat, legate de comunicarea între profesori și elevi în timpul pauzelor.  La noi, nu erau neapărat atenți cine intră și cine nu intră în școală. Dar, într-adevăr, la școlile care nu au portar, nu știu cum se vor descurca”, spune Rodica Talnariu, directorul Colegiului Național Pedagogic „A. Șaguna”.

În schimb, elevii vor fi câștigați. Cel puțin asta susține reprezentanta acestora. „Cred că este un amendament bun, deoarece elevii nu mai sunt nevoiţi să lipsească de la ore şi astfel este un câştig pentru noi, elevii să fim prezenți la oră şi să acumulăm cunoștințe în timpul orei”, spune Liana Butoi.  Turnul Sfatului a cerut și un punct de vedere al ISJ Sibiu vizavi de acest lucru. Inspectorul școlar șef, Claudia Mery Simtion arată că „interzicerea efectuării de către elevi a serviciului pe şcoală nu afectează buna funcţionare a unităţilor de învăţământ, pentru că acestea sunt asigurate cu pază proprie sau cu sisteme de supraveghere audio-video şi antiefracţie. În atribuţiile elevului de serviciu nu intra asigurarea pazei şcolii”. Întrebată dacă școlile vor fi nevoite să angajeze portari, ea spune că „rămâne la latitudinea conducerii unităţilor de învăţământ şi a autorităţilor locale rezolvarea problemei pazei şcolilor”.

„Nu poți să-i faci nimic dacă vine fără uniformă. Și atunci de ce să o mai ia?”

Din punctul ei de vedere, o modificare pozitivă este și nesancționarea elevilor care nu poartă uniforme. „Interzicerea sancţionării elevilor pe criteriul nepurtării uniformei este un lucru îmbucurător, deoarece nu purtarea unei uniforme disciplinează elevii, cu acest lucru trebuie făcut prin educație”, mai spune Liana Butoi. Însă, nu asta consideră și conducerea școlilor. „Nu poți să-i faci nimic dacă vine fără uniformă. Și atunci de ce să o mai ia? Dacă oricum poate să vină fără ea? Ne referim la copiii cei mici din clasele I-IV pe care îi îmbracă părinții și nu se pot împotrivi? Este vorba despre cei mai mari. Noi nu avem uniforme, așadar acest lucru nu ne afectează”, conchide Rodica Talnariu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

///

Acum 4 ani

Lectii plictisitoare? Elevi dezinteresati!!! Ce tot gasesc pe telefon de butoneaza intruna? Citesc presa? Macar de ar face asta, dar se uita pe facebook la toti narcisistii!
Raspunde

2pe3

Acum 4 ani

"Cred că este un amendament bun, deoarece elevii nu mai sunt nevoiţi să lipsească de la ore şi astfel este un câştig pentru noi, elevii să fim prezenți la oră şi să acumulăm cunoștințe în timpul orei." In timpul carei ore? Aleia monotone in care mai bine butonati telefonul? Se cam contrazice domnisoara.
Raspunde

Oare

Acum 4 ani

Se pare ca elevii sunt cam plictisiti de TOT si cam TOT timpul,nu doar la ore,daca e sa judecam dupa timpul petrecut pe telefon in cursul unei zile, chiar si in afara orelor de scoala. Curios,dar si PAUZELE ii plictisesc de moarte pe majoritatea
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Noi le desenam mustati si ochelari de soare lui Cosbuc si lui Eminescu. Sau jucam X si 0. Ca n-aveam telefoane.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Si se vede ce-ati ajuns!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus