Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

88 de persoane ajutate de Centrul pentru Victimele Violenţei Domestice, în 2017

88 de persoane ajutate de Centrul pentru Victimele Violenţei Domestice, în 2017

Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Sibiu a împlinit un an de la deschiderea oficială. De la deschidere și până acum, aproape 100 de persoane au fost ajutate de reprezentanții centrului. Dintre cei 21 de adulți ajutați, doar șase femei s-au întors acasă la agresori.

De la data de 1 februarie 2017 şi până în prezent, au beneficiat de serviciile sociale oferite în cadrul Centrului un număr de 88 de beneficiari, dintre care 21 adulţi şi 67 de copii cu vârste cuprinse între opt luni şi 16 ani. Dintr-un total de 21 de cazuri, șase beneficiare împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea acestora s-au întors acasă la agresor, trei beneficiare s-au întors acasă după evacuarea agresorului din locuinţă ca urmare a obţinerii ordinului de protecţie, șapte beneficiare au fost integrate la familia extinsă şi trei beneficiare au fost integrate în comunitate, într-o locuinţă cu chirie. În momentul de faţă, în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice „SF. Ana” sunt găzduite zece persoane (două mame cu opt copii).

Centrul are o capacitate de 20 de locuri şi oferă asistenţă familială atât victimei cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, găzduire, protecţie împotriva agresorului, îngrijire, hrană, consiliere psiho-socio-juridică și activităţi de grup-socializare cu scopul combaterii marginalizării sociale.

„Un an de funcţionare înseamnă atât de puţin în termeni temporali şi privind retrospectiv apreciez că acest proiect a beneficiat de cea mai mare mediatizare decât oricare alt proiect al instituţiei, iar raţiunea pentru aceasta este una singură: pentru a schimba percepţii şi stereotipii este nevoie de determinare şi perseverenţă! În acest prim an de funcţionare, am constatat că beneficiarele Centrului sunt în primul rând victimele comunităţii noastre, care este tolerantă şi permisivă cu flagelul violenţei domestice, pe care-l compar cu un iceberg ale cărui dimensiune şi adâncime reală nu ne sunt cunoscute. Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice – CPRU „SF. Ana” reprezintă colacul de salvare al acestor victime şi mi-aş dori, ca prin implicarea tuturor în prevenirea  şi combaterea violenţei, să devenim judeţul care încurajează egalitatea de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi, şi care  afirmă răspicat un : NU VIOLENŢEI!”, spune directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.
Cazurile de violenţă în familie pot fi reclamate de către victimă, rude, membri ai comunităţii, cât şi de către reprezentanţi ai instituţiilor, în scris la sediul DGASPC Sibiu, str. Mitropoliei nr.2, telefonic la numărul de telefon 0269/232066 sau  la telefonul Copilului şi al Familiei 0269/983.

În judeţul Sibiu, mai există două adăposturi destinate victimelor violenţei în familie, care aparţin organizaţiilor neguvernamentale acreditate (unul în municipiul Mediaş şi unul în municipiul Sibiu).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus