Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Absint ”made in Sibiu”. Singurul loc unde se mai fabrică în România

Absint ”made in Sibiu”. Singurul loc unde se mai fabrică în România

De 10 ani testează rețete ale băuturii alcoolice absint, iar de curând a găsit formula „magică”.  Vorbim despre Valentin Culachi Roșu, un buzoian stabilit la Sibiu, care și-a făcut propria băutură: Zepelin. Tot ce face este la nivel artizanal: culege fructele din care obține alcoolul și lasă totul la macerat cu plante culese de el. Acum ar avea nevoie de un colaborator, pentru a produce băutura „minune” pe o scară mai largă, mai ales că, potrivit lui, este singurul român care produce absint.

Valentin Culachi Roșu are 38 de ani, s-a născut la Pătârlagele (județul Buzău) și a studiat la București, în cadrul Facultății de Medicină. Vreo cinci ani de zile a fost audio protezist, dar intrase într-o rutină și avea nevoie de o schimbare. S-a întors înapoi în orașul natal și și-a deschis un magazin naturist.

Absintul, o idee născută acum 10 ani

Părinții lui aveau o farmacie, iar el a văzut afacerea ca pe o alternativă la chimicalele din medicamente. Însă, „nu s-a potrivit neapărat atunci momentul. Acum a explodat totul. Mama a avut farmacie acolo și am văzut magazinul ca pe un soi de extindere, în condițiile în care oamenii încearcă să scape de chimicale și să se trateze altfel. După un timp, părinții s-au mutat și am vândut și magazinul și farmacia”, povestește Valentin. Înainte de asta, s-a înrolat în armată, și-a luat o „pauză bărbătească”, cum îi place lui să spună, dar și-a dat seama că nu îi place. Așadar, s-a întors la București, iar într-o tabără de yoga și-a cunoscut actuala soție. Împreună au pus pe picioare „Primitiv Entertainment”: ateliere de creație și dezvoltare. Soția lui e pasionată de bijuterii hand-made, iar împreună au început să se dezvolte în această direcție.

valentin culachi roșu absint

În tot acest timp, Valentin a preparat absint. Mai bine de 10 ani s-a documentat, a cerut păreri și a făcut teste. De curând, a ajuns la o variantă finală și se declară încântat de aroma pe care a reușit să o obțină.

„Ideea cu absintul este destul de veche. Mă gândeam la o afacere, acum vreo 10 ani, înainte de armată. Auzisem că se bea și am văzut și efectele pe care le avea această băutură la vremea ei, în București. Vinerea și sâmbătă lumea ieșea să bea shot-uri de absint. Studiind, am descoperit că nu așa se bea absintul. Se pune o cantitate mică într-un pahar și se adaugă apă peste, cu sau fără zahăr. Oricum nu se bea așa, nedistilat. M-am documentat și norocul a făcut ca mătușa mea să fie inginer chimist în industria alimentară. Pe vremuri se ocupa de vinificație, la modul industrial și m-am adresat ei, ca să mă lămurească și să mă pună în temă. Așa am descoperit că sunt o mulțime de procese în timpul distilării”, povestește bărbatul.

Ani de teste

Studiind și, totodată, testând a aflat că există mai multe tipuri de absint: varianta cehă și cea franțuzească. Lui i-a plăcut mai mult cea din urmă și a început să facă diferite combinații. „Principala plantă, care-i dă și gustul este pelinul, în latină Artemisia absinthium și nelipsit din compoziție este anasonul”, explică el. În prepararea băuturii există două etape: producerea alcoolului și macerarea plantelor.

„Prima dată producem alcoolul din fructe. Am încercat mai multe variante și cel din fructe dă rezultatul cel mai bun. Eu încerc să le amestec, să am distilat de vin, de pălincă și totul ajunge la un alcool de 80%, care este macerat împreună cu planete și redistilat. În procesul de distilare se formează tot soiul de substanțe dulci, un soi de glicoli, spune Valentin.

absnit

În momentul de față, produce absintul la nivel experimental, dar intenția bărbatului este de a-l distribui la nivel internațional. Ani de-a rândul a testat diferite rețete și, cu ajutorul sugestiilor care au venit de la prieteni și chiar necunoscuți, a ajuns la o variantă finală. „Trebuie să găsesc un cumpărător. M-am interesat de ce presupune producția în sine și costurile sunt destul de mari. Până acum, totul a funcționat în sistem de club. Am un cerc de prieteni care au devenit pasionați, mai contribuie din când în când cu alcool și eu am în permanență o cantitate pe care încerc să o răspândesc răsplătind diverse servicii, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni. Aș avea nevoie de colaboratori. Eu m-aș asigura de rețetă și de produsul final: să fie ce trebuie”, zice el.

Fără adaos de zahăr sau chimicale

Pe lângă faptul că este o băutură alcoolică produsă din plante, Valentin susține că absintul este un digestiv foarte bun. În urmă cu mulți ani, în Franța, exista așa numita „Oră verde”, când toți serveau un pahar cu absint pentru a preveni eventualele boli. Însă, pe piața din România, băutura a pierdut mult teren. Poate și pentru că cel mai cunoscut tip de absint are în compoziție șase e-uri periculoase, plus adaos de zahăr.

„Noi am plecat chiar de la bază: cules fructe, puse la fermentat și așa obținem alcoolul, după mai multe distilări. Și abia după aceea ajungem la ultima etapă, când distilăm împreună cu planetele. E un proces de răbdare și de păstrare a aceleași constante: trebuie să existe aceeași temperatură, căci dacă se întâmplă să nu fie aceeași se distilează alte uleiuri. Toate se evaporă la temperaturi diferite și automat vor da o altă aromă. Noi nu adăugăm nimic altceva decât fructe și plante”.

„Nu mai știu pe nimeni din România care să facă absint”

Mergând prin țară la diferite festivaluri împreună cu soția lui cu ateliere Primitiv, mai mulți străini au ajuns să-i guste băutura și toți au fost fascinați.
„Nu mai știu pe nimeni din România care să facă. E foarte probabil să fiu singurul care fac absint. În general, absintul se mai vinde în momentul de față în țară, în cantități mici, în barurile mai dotate. Nu e în topuri și are o anumită nișă”, mai spune bărbatul. Acesta, are în minte și un preț de vânzare a băuturii. Aproximativ 70 de euro jumătatea de litru. „Eu mă gândesc că ar merge foarte bine la nivel internaţional: Germania, Cehia și chiar Japonia”.

absint

Bărbatul a pus și un nume băuturii pe care o produce și anume Zepelin. Împreună cu soția lui i-au făcut și logo, pe care îl lipesc pe sticle. „Absintul are ca mascotă o zână, celebra zână verde pe care se așteaptă toată lumea să o vadă. Zâna care în ziua de azi nu mai e zână, dar nici zân și termenul ambiguu pentru cei care nu vor să-și definească sexul sunt trecuți z în buletin. Deja sunt câteva țări care au adoptat asta. Nu e nici zână, nici zân, e z cu pelin. Iar zepelinul e un aparat de zbor care într-o perioadă a traversat globul. Eu mă gândesc cum să frânez un pic lucrurile, că se întâmplă mult prea repede, iar un pahar de absint e ca un ritual: se bea cu apă și m-am gândit că o să aduc aminte oamenilor de pământ, de plante, de arome, de natură”, explică Valentin alegerea numelui.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

inovatii aberante

Acum 4 ani

Sper sa-l controleze cineva sa vada daca este o bautura potabila, daca sunt conditiiigienice de producere astfel incat sa fie evitate intoxicatiile imediate sau pe termen lung. Mai stiu pe cineva care dupa un an de folosit pasta de dinti naturala, facuta in casa de catre un alt gen de inovator, a inceput sa sangereze gingival si sa se sparga smaltul dintilor....Nu toate asa zisele cercetari ale unor neaveniti duc la produse potrivite consumului uman!
Raspunde

Niko Leta

Acum 4 ani

cu Absint esti pe calea sigura sa ORBESTI ! am facut experiente de astea in chimnita la un vecin de bloc - mama ce betivani ! ...mult succes
Raspunde

Jk

Acum 3 ani

Am avut norocul sa îl gust de 2 ori prin diferite circumstanțe, a 2-a oara chiar de la Vali. Este foarte aromat și plăcut la gust, recomand! Succes în continuare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus