Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Interviu cu șeful Poliției Municipiului Sibiu: Am și eu familie și vreau să fie în siguranță. Va fi în siguranță dacă Sibiul este un oraș sigur

Interviu cu șeful Poliției Municipiului Sibiu: Am și eu familie și vreau să fie în siguranță. Va fi în siguranță dacă Sibiul este un oraș sigur

De aproximativ două săptămâni, comisarul-șef Sebastian Veștemeanu a devenit noul șef al Poliției Municipiului Sibiu. Domnul Veștemeanu este unul dintre cei mai cunoscuți polițiști din Sibiu, în trecut el conducând Serviciul de Combatere a Crimei Organizate. Ne-am gândit că în ultimii ani n-am prea mai auzit de scandaluri sau violențe între clanurile interlope din Sibiu, așa că am vrut să stăm de vorbă cu cu el și să aflăm ce planuri are în noua funcție.

Reporter: Vii la Poliția Municipiului Sibiu după o perioadă în care conducerea a fost asigurată interimar, și după ce fostul șef a plecat în urma scandalului cu ursul împușcat în oraș. Putem spune că, în sfârșit, se liniștesc lucrurile și urmează o perioadă de stabilitate?

S. V.: Dezideratul acesta este.

Rep.: Care e atmosfera în rândul polițiștilor sibieni?

S. V.: De lunea trecută am început munca aici. Primul pas pe care l-am făcut a fost să mă duc să iau pulsul, să iau contact cu tot ce înseamnă noua funcție, să mă prezint, deși am ceva istorie aici, la IPJ.

Rep.: Care e starea de spirit prin cartiere, printre oamenii mai departe de centru?

S. V.: Acum, la un prim contact pe care l-am avut cu ce înseamnă situația operativă din municipiul Sibiu, nu putem spune că avem vreo problematică deosebită pe vreo linie de muncă. Situația infracțională este într-un trend descendent de câțiva ani încoace. Acum am ajuns poate la un nivel la care să rămânem constant. Dacă e să mă întrebați pe mine, dezideratul ar fi să mergem cât mai jos posibil, ideal ar fi spre zero… După ce voi evalua toți parametri și aici mă refer la situația oamenilor pe care îi am în subordine, ce problematică avem pe parte de infracțiuni, pe parte contravențională, unde identificăm vulnerabilități, am să încerc să le remediem punctual. În măsura în care voi putea, trebuie să ținem cont că avem o problemă reală și de efective. Nu are rost să ne ascundem.

Rep.: Cu aproximație, câți polițiști ies zilnic pe străzile Sibiului? Eu, ca simplu cetățean, cât de în siguranță ar trebui să mă simt?

S. V.: Dacă ne referim strict la feeling-ul pe care ar trebui să-l aveți pe străzile din Sibiu, eu aș spune că este un oraș sigur. Față de alte orașe din țară este un oraș sigur și nu cred că avem o problematică deosebită.

Rep.: Ești liniștit dacă știi că soția ta se întoarce seara pe jos acasă, după lăsarea întunericului?

S. V.: Da, fără nicio problemă.

vestemean politie (5)

Rep.: Inclusiv în cartiere precum Broscărie, Țiglari sau Turnișor… ca să dau niște exemple?

S. V.:  (râde n. r.) Spre exemplu, dacă luăm ca și reper ultimii doi ani, vorbim despre niște zone sigure. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, și o singură faptă dacă se petrece, de viol sau de tâlhărie, este prea mult pentru victimă. Raportându-ne la alte orașe și alte zone din țară, Sibiul este un oraș sigur. Cum v-am spus la început, eu încă sunt în perioada în care asimilez foarte multă informație, pentru mine este un element de noutate. Eu am avut alte preocupări înainte, mă ocupam mai mult de combatere decât de prevenire, aici se pune accent foarte mare și pe prevenire. Sper ca oamenii, colegii mei, să înțeleagă. Am discutat cu ei, le-am solicitat foarte multă fermitate, onestitate și disponibilitate. Eu vin cu reperele acestea de la Crimă Organizată. E drept, și acolo era un colectiv subdimensionat, dar eram foarte uniți. Este nevoie de timp pentru a ajunge la o oarecare unitate și coeziune. Uite, dacă vreți un exemplu, o problemă pe care am identificat-o este lipsa de dialog între oameni, structuri…

Rep.: Un motiv al lipsei de dialog, pe care l-am aflat eu de la sibieni, este că oamenii nu vă polițiști și în spatele blocurilor. Sunt străduțe pe care n-a mai călcat un polițist în timpul serviciului de ani de zile, nu ne referim doar la marile străzi din oraș.

S. V.: Problema e în felul următor. Avem un număr restrâns de personal de care putem dispune în teren. Dacă e să mă întrebați, fără să știu în mod deosebit despre problema asta pe care ați semnalat-o, pot să vă spun că asta le-am solicitat și eu colegilor de la ordine publică, tuturor celor care intră în dispozitiv de patrulare și siguranță și ordine publică. Le-am specificat să se axeze inclusiv pe străzile lăturalnice, să intre printre blocuri. În funcție de analiza pe care o vom face și când vom vedea exact unde sunt probleme, probabil că vom aloca forțe suplimentare, în limita disponibilităților. Trebuie să înțelegeți că oamenii intră în serviciu, dar au și eu dreptul la odihnă. Încerc, deși sunt încă la început, să atragem alături de noi și alte instituții cu atribuții pe ordine publică. Sper să găsesc înțelegere, este un deziderat al meu și m-aș bucura să acționăm unitar. Ca să ne înțelegem, tot un cetățean al acestui oraș sunt și eu, am aceleași drepturi și deziderate, lăsând la o parte funcția și calitatea mea, ca orice alt cetățean al Sibiului. Am și eu familie, și eu vreau ca familia mea să fie în siguranță în momentul în care nu sunt cu ele. Nu că aș fi un mare dur… (râde n. r.) bine, nu sunt nici delicat, ca să ne înțelegem. Vreau să am confortul psihic, în momentul în care fetița merge la școală și soția merge la lucru, că sunt în siguranță. Accidente se pot întâmpla, Doamne ferește, dar cât ține de noi sper să ne facem treaba. Asta le-am explicat și polițiștilor, trebuie să-și facă datoria gândindu-se în primul rând la familiile lor. Dacă fiecare își face treaba bine pe porțiunea lui, eu cred că vom realiza ceea ce îmi doresc pentru instituția asta și pentru cetățeni. Eu vin cu multe idealuri, sper să le pot pune în practică, contează foarte mult resursa umană. Am niște planuri și sper să le pot pune în aplicare.

vestemean politie (4)

Rep.: Referitor la siguranța publică, corectează-mă dacă greșesc, dar n-am mai auzit în ultimii ani despre bătăi între clanuri de interlopi prin Sibiu. Ce ați făcut?

S. V.: Nu te corectez (râde n. r.)! Activitățile sunt variate, multe nici nu se cunosc și nu se văd. Dar eu cred că este vorba despre o serie de reacții pe care le-am avut la momentul potrivit, în anumite circumstanțe. Eu cred că la momentul actual, în Sibiu avem liniște. Sper că va rămâne așa. Toate măsurile pe care le luăm și le gândim, în ședințele noastre de comandă, cu conducerea IPJ-ului, sunt îndreptate către acest deziderat. Să avem liniște, să nu avem probleme vizavi de drepturile și libertățile oamenilor, să nu avem grupări infracționale. Aici colaborăm bineînțeles și cu Crima Organizată. Venind de acolo, eu sper acum să apropiem și mai mult structurile între ele și să colaborăm instituțional și mai bine. Nu că n-ar fi colaborat și până acum, dar cu mine aici e altceva. Zic eu!

Rep.: Raportul IPJ pe 2017 arată că a scăzut numărul tâlhăriilor, spargerilor, furturilor…

S. V.: Așa este, vă pot confirma, fără să vreau să să-mi arog vreun merit.

Rep.: Întrebarea este ce veți face să rămână așa?

S. V.: Cel mai simplu este să luăm părțile bune din ceea ce a fost până acum, ca și mod de lucru, și să încercăm, acolo unde constatăm deficiențe, să le remediem. Am câteva idei și le-aș expune, unele sunt foarte interesante, dar cum sunt nou venit aici, nu depind numai de mine. Trebuie să le discut unele și cu alți factori de decizie și nu aș vrea să afle din presă.

Rep.: E de înțeles, nu mai insist aici. Rămân festivalurile, marile evenimente, târgurile din zona centrală, pericolul principal?

S. V.: Sincer, pentru mine tot ce înseamnă evenimente, aglomerări mari de oameni, nu neapărat spectacole sau evenimente culturale, toate sunt importante și trebuie tratate cu mare atenție. În același timp, mă interesează fenomene de genul spargerilor de locuințe, furturi din auto, tâlhării. Ați văzut că sunt tot mai puține, dar din punctul meu de vedere și una este mult prea mult pentru victimă. Eu vreau să avem o reacție promptă și eficientă. Eu vin cu inima deschisă, cu multe idei, cu un background destul de bogat, la care nu mulți au avut acces. Dar repet, ține foarte mult și de calitatea oamenilor cu care lucrez, pe care la momentul actual îi evaluez încă. N-am venit aici că nu aveam ce face în partea cealaltă, o iau ca pe o provocare și sper să-mi fie apreciat entuziasmul. Sper să găsesc ecou la solicitări și din partea conducerii IPJ-ului, cât și din partea colegilor. Dezideratul meu este să asigur un climat de siguranță în tot municipiul, pentru siguranța familiei mele, care este cea mai importantă. Pornesc la drum cu speranța, dorința și ambiția de a reuși.

vestemean politie (9)

Rep.: Am înțeles că te afli în noua funcție pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a prelungi pe urmă pe termen nelimitat. Îmi poți spune un lucru concret pe care vrei să-l faci în astea șase luni, astfel încât la vară să putem venim să te întrebăm dacă l-ai făcut?

S. V.: Îmbunătățirea climatului organizațional.

Rep.: Asta-i mai puțin palpabil pentru noi, cei din exterior.

S. V.: Dar e foarte important pentru mine.

Rep.: Corect.

S. V.: Dacă oamenii vor cu plăcere și interes la lucru, nu că acum ar venit dezinteresați, dar dacă…

Rep.: Tocmai v-au crescut salariile, aveți un plus de interes.

S. V.:  (se uită mirat n. r.) Referitor la nivelul salarial, n-aș spune nici că e prea mare, nici că e prea mic.

Rep.: Atunci e perfect!

S. V.:  Nu la asta mă refer, e la latitudinea fiecăruia să aprecieze, raportat la munca pe care o prestează. Dacă este să ne referim la alte categorii socio-profesionale, poate e mult, poate e puțin, deocamdată acesta e salariul pe care se consideră că trebuie să-l luăm, ne-am angajat în instituția asta, trebuie să ne facem treaba. Ne-am asumat de la început. Și să nu se creadă că vorbesc de la nivelul unei funcții care-mi asigură un nivel salariat deosebit.

Rep.: Putem vedea în declarația de avere, nicio problemă.

S. V.:  (râde n. r.) Eu asta le-am transmis colegilor mei, oamenii alături de care lucrez, nu știu ce experiență au avut cu șefii anteriori, eu întotdeauna m-am considerat un coleg, muncim cot la cot și e normal să fie așa, cu ei mergi la ”luptă”, ei pun în aplicare dispozițiile și de modul în care le pun în aplicare depinde foarte mult succesul tău, atât personal cât și ca instituție. Niciodată n-am făcut diferențe între ofițeri și agenți. Niciodată. Pentru mine toți sunt colegi.

Rep.: Ca plec cu o concluzie, după această întâlnire: Ai venit la șefia Poliției Municipiului Sibiu cu dorința de a face din Sibiu un oraș mai sigur și intenția de a lucra într-o echipă mai unită?!

S. V.:  Corect!

vestemean politie (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eugenia Florescu

Acum 6 ani

Frumos! Specific unui bărbat de caracter. Felicitari.Succes
Raspunde

Cosmin

Acum 6 ani

Din câte vad eu reporterul s-a cam adresat la pertu șefului politiei. Nu cred ca este de bun simt o asa maniera de adresare, chiar și din partea unui formator de opinie, deoarece cadrul în care se ia interviul cred ca este unul formal și în cazul de făta nu s-a discutat doar cu un manager ci cu un polițist cu experienta deosebita care cred eu ca ar trebui recunoscuta ca atare. Și totuși trecând peste aceste aspecte cred ca oricine ar fi fost șeful PM Sibiu s-ar fi cuvenit ca acesta sa fie interpelat prin folosirea pronumelui de politețe. Era de bun simt sa fie asa. Rușine domnule reporter!!!
Raspunde

Bobuc

Acum 6 ani

Am observat modul informal in care s-a adresat reporterul. Chiar daca ar fi prieten cu politistul, nu e corect ca interviul sa fie publicat in aceasta forma. Cred ca sunt doua variante, fie reporterul se simte timorat de prezenta politistului si atunci īl abordeaza astfel pentru a-si masca emotiile, fie are o slaba pregatire gramaticala. Oricare dintre variante ar fi însa, printr-o educatie adecvată, ar fi fost compensate celelalte lipsuri.
Raspunde

Loghin Dan

Acum 6 ani

Lipsa de educatie si profesionalism din partea asa zisului "jurnalist "....Dovada clara a felului in care sint angajati toti necoborîtii din pomi la redactii de ziare .
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

lozinci din gazete comuniste!!! povesti nemuritoare de la politia Sibiu!!!
Raspunde

Luc

Acum 6 ani

Bla,bla,bla ... Polițiști pe străzi nu o sa vedem cu siguranță , dar măcar sa monteze camere in tot orașul !
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

Subscriu la cele declarate de antevorbitori. Cum se numește reporterul ? Câți ani a stat acasa la parinti ?
Raspunde

Unu

Acum 6 ani

Dezideratul........, seamănă cu un discurs politic......mare lucru sa nu își fi băgat și aici Dragnea mustața...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus