Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (2) Incubatoare pentru prematurii de la Maternitatea Sibiu

Proiectele maratonului. (2) Incubatoare pentru prematurii de la Maternitatea Sibiu

Tot mai mulți copii de nasc prematur la Sibiu. Pentru ei, imediat după naștere, incubatorul este cel mai sigur loc. Din păcate însă, incubatoarele Maternității Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu sunt prea puține pentru fluxul mare de prichindei veniți nu doar din orașul nostru, ci și din alte zone apropiate Sibiului.

Pentru un copilaș născut prematur, incubatorul este esențial, iar numărul prematurilor care ajung la maternitatea din Sibiu este tot mai mare. Tocmai de aceea, achiziția unor noi aparate este foarte importantă pentru secția spitalului din Sibiu.

„Suntem centru regional, ceea ce înseamnă că primim copii cu probleme și din maternitățile din județ, dar și din afara județului Alba și în ultima vreme chiar și din Vâlcea. Asta face ca încărcătura de copii prematuri din maternitatea sibiană să fie mult peste nivelul existent la nivel de țară. Pe de altă parte, crește vârsta de reproducere la femei, se schimbă demografica și asta înseamnă că multe femei apelează la alte metode de concepție decât cele naturale și atunci crește numărul sarcinilor multiple, care rareori ajung la termen și atunci în loc de un copil la termen, ai de obicei doi născuți prematuri, sau chiar trei. Pentru prematuri practic incubatorul este una din garanțiile importante pentru supraviețuire. Ei vin din uter, unde e cald, întuneric, e apă, e liniște, iar incubatoarele, cel puțin cele moderne, încearcă să mimeze cât mai bine mediul intrauterin și prin asta să ajute nu numai la supraviețuire, ci și la dezvoltarea normală a copilului, după naștere”, spune Livia Ognean, medic primar neonatolog și preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu.

ziua-mondiala-a-prematuritatii

Anul trecut, prin participarea la Maratonul Sibiului, secția de prematuri a fost dotată cu trei incubatoare noi. Anul acesta, target-ul este de patru incubatoare.

„Cred că este deja cea de-a șasea participare la maraton și mergem în continuare pentru că și nevoile copiilor noștri continuă. Ei se nasc întruna și au nevoie de de toate. Pentru că ne-am pornit să înlocuim toate incubatoarele din secția de prematuri, am tras linie și mai avem 14 de înlocuit, fiindcă anul trecut am reușit să obținem trei incubatoare, tot la maraton, și chiar mai mult decât atât ne-am gândit că anul acesta poate mai reușim să înlocuim încă patru”, spune Livia Ognean.

Proiectul asociației a ieșit pe primul loc la numărătoare, după voturile sibienilor.

„Am avut onoarea să fim aleși pe primul loc, ceea ce înseamnă că proiectul nostru a plăcut din nou. Suntem în primul rând mândri că lumea are încredere în proiectele noastre. Cu certitudine încrederea se câștigă în timp și faptul că suntem și am fost întotdeauna deschiși cu ceea ce facem cred că e important și cred că datorită acestui lucru oamenii răspund la proiectele noastre. Evident, e vorba de copii și cred că atunci când vine vorba de copii, puțină lume nu se înmoaie”, spune doctorul.

prematur maraton

Pentru micuții care se grăbesc să vină pe lume și care au nevoie de acest spațiu în care să se dezvolte, tot mai mulți oameni se mobilizează an de an, fie să alerge, fie să contribuie cu bani. Printre participanții la maraton pentru acest proiect se numără mai ales mămicile care au avut prematuri și chiar micuții curajoși care între timp au crescut și își doresc să alerge.

„Toată asociația se străduiește fie să alerge, fie să susțină, fie să caute alergători și susținători. Cu toții suntem implicați în campania aceasta de promovare. În principiu, cam toți medicii din secție aleargă, precum și o parte din asistente, soți, copii, prieteni. Deja de mulți ani de zile avem o mulțime de mămici care aleargă cu noi, copiii care au trecut pe la noi deja de câțiva ani aleargă și ei la maraton. Pot să spun cu bucurie că avem sprijinul și încrederea părinților care au trecut prin terapie intensivă și prin secția de prematuri”, spune Livia Ognean.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 24. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus