Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

În așteptarea modernizării de zece milioane, Baia Populară Sibiu se cere în Asociația SPA România

În așteptarea modernizării de zece milioane, Baia Populară Sibiu se cere în Asociația SPA România

Conducerea Băii Populare Sibiu solicită consilierilor locali aprobare pentru a se înscrie în Asociația SPA România. Unul din motivele invocate în acest demers este acela că, în calitate de membri ai acestei asociații, cei din conducerea Băii sibiene ar putea contribui la "legiferarea, dezvoltarea și promovarea domeniului SPA".

Baia Neptun intenționează să devină al șaselea membru al Asociației Spa România, constituită în 2014 în comuna Voluntari, din județul Ilfov. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Asociației, ceilalți cinci membri sunt o platformă cu articole din domeniu, plus alte patru centre SPA din București, Constanța, Băile Tușnad și Sibiu (Spa-ul Hotelului Hiton). Conducerea Asociației a invitat reprezentanții Băii Populare din Sibiu să se alăture celorlalți cinci membri, pentru acest lucru fiind nevoie de o taxă de înscriere de 200 de lei și o cotizație anuală de 1.200 de lei. "Prin aderarea la Asociația SPA România, Serviciul public Baia Populară Sibiu, în calitate de membru asociat, are oportunitatea de a contribui la legiferarea, dezvoltarea și promovarea domeniului SPA, de a coopera cu profesioniști din domeniu și organizații de stat, de a crea parteneriate de stat, de a participa activ la târguri naționale și internaționale, conferințe, dezbateri, colocvii", se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru aderarea la asociația din Voluntari.

Baia populară a fost inaugurată la Sibiu în 11 decembrie 1904, ca urmare a unei idei lansată de dr. Carl Wolff și finanțată de Deutsche Allgemeine Sparkassa. Structura arhitecturală este copie a Băii Müller din München, inaugurată în 1901. În prezent, pe lângă bazin, Baia populară mai oferă servicii de saună, cadă-duș, dar și accesul la o sală de fitness și culturism

Anul acesta ar trebui să înceapă modernizarea

Conducerea Băii Populare speră că, prin aderarea la asociația în discuție, va beneficia și de consultanță în domeniul SPA, având în vedere proiectul de modernizare al clădirii Spa-ului de stat.

Modernizarea de care vorbesc cei din conducerea Băii Populare face obiectul unui contract a cărui valoare este aproximată la 10,4 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost scos la licitație anul trecut, trei asocieri de firme fiind interesat de realizarea acestuia: asocierea Balor Cons - Instal Grup și AllBizzz Sibiu, asocierea Construcții SA - Arhimus SRL și Asocierea Euras SRL (din Satu Mare) - SC Arh. Service Guttmann & Comp SRL. Procedura a fost contestată la CNSC, care în decembrie anul trecut a respins contestația celor de la Construcții SA - Arhimus SRL. Oferta câștigătoare a fost stabilită a fi cea a asocierii Euras - Guttmann & Comp, dar cei de la Construcții SA au contestat atribuirea contractului și la Curtea de Apel Alba Iulia, care a respins la începutul acestei luni contestația. Cel mai probabil, după motivarea deciziei urmează să fie semnat și contractul.

Încă 1.000 de mp

Documentația aferentă procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție în vederea reabilitării și modernizării Băii Populare din Sibiu prevede faptul că sunt necesare intervenții atât la arhitectură, cât și la instalații, structură, bazin, mansarde sau curte interioară. "Funcțiunea principală este de baie publică, încă de la construire, funcțiune care nu se dorește să fie schimbată. În timp, clădirea a suferit lucrări de reparații și întreținere a instalațiilor, dar azi acestea nu funcționează la parametri standardelor în vigoare, punând în pericol integritatea clădirii", se arată în Memoriul anexat documentației de atribuire. Degradările menționate sunt evidențiate atât la clădire, cât și la bazin, saună, iluminat, instalații termice sau electrice.

În prezent, Baia populară are 3.754 de mp suprafață construită, iar în urma lucrărilor de mansardare, suprafața construită a ajuns la 4.702 mp, cu o arie utilă de aproximativ 2.370 de mp. Principalele lucrări sunt prevăzute, însă, în zona bazinului de înot. "Gresia bazinului va fi desfăcută și înlocuită cu o gresie de înaltă calitate de tip mozaic, cu plăcuțe de 2×2 cm, montate cu dispozitiv antibacterian. (…) Fântâna ornamentală din piatră va fi curățată și reabilitată", se arată în documentația de atribuire a lucrărilor. Aceeași documentație prevede restaurarea, vopsirea și înlocuirea feroneriei cabinelor de lemn. "Unele vor suferi modificări astfel încât să permită amplasarea unor dulăpioare cu sistem de cartelă pentru depozitarea lucrurilor personale ale utilizatorilor", se mai arată în documentație. Aceasta mai propune ca bazinul de înot să fie monitorizat de un sistem inteligent de reglare și dozaj a substanțelor de dezinfecție, sistem care să poată fi controlat on-line.

Termenul de finalizare a contractului este de 15 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: în primele trei luni sunt prevăzute lucrările de proiectare, iar în ultimele 12 luni, cele de execuție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Spa ! Mă rog , micro Spa , nano , pico , chiar femto SPA ! Noroc cu revenirea așteptată a dlui Guttman Szabolcs in situl istoric !
Raspunde

ToTo

Acum 4 ani

Sunt in mare fan al baii neptun si stiu ca la orice renovare s-a pierdut din identitatea acestui loc Cred ca aceasta modernizare v-a reprezenta marele sfarsit al baii Neptun, iar in cativa ani v-a fi data spre administrare celor de la Continental Forum asa cum se tot dorește. Păcat pentru acest ultim loc cu aer antebelic.
Raspunde

rtyrtyu

Acum 4 ani

ati vazut proiectul de restaurare de emiteti asemenea pareri? mai bine asteptati sa vedeti rezultatul si apoi sa vorbiti.
Raspunde

unu

Acum 4 ani

Toate bune, dar atentie la gramatica : va reprezenta... si va fi data spre...
Raspunde

Nicoleta Merluciu

Acum 4 ani

Un oras cu pretentiile gratuite ale Sibiului nu are aquapark, un mall mai de neam, un SPA cat de cat, cinema-uri...fata de Cluj, Brasov, Timisoara si Iasi sunteti un fel de Bobohalma.
Raspunde

Înotător

Acum 4 ani

Ar fi frumos și util in primul rand că Baia Populara Neptun să își educe personalul și să îi pună la muncă în întreținerea curățeniei. Degeaba renovam clădirea daca rămânem cu mizeria și impertinenta.
Raspunde

Samir Popescu

Acum 4 ani

Eu am fost cu iubi meu acolo sa ne facem baie si am fost luata ciupearca de am stat 2 luni pe antibeotice!
Raspunde

Hell-Town

Acum 4 ani

Foarte bine ca intram in asociatia SPA. Asa o sa fie si tzaganii mandri ca vin la SPA. Chiar daca e numai "la cada" cu 3 lei. Macar se spala si ei nu ca alti concitadini/ conjudeteni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus