Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Foto Video | Ștafeta „Aducem steagul înapoi” a ajuns la Sibiu

Foto Video | Ștafeta „Aducem steagul înapoi” a ajuns la Sibiu

Actualizare ora 19:00. Steagul Uniunii Europene a ajuns și la protestul din Piața Mare.

protest piata mare steag UE (3) protest piata mare steag UE (1)

Actualizare. Steagul a fost desfășurat la flashmob-ul #văvedemdinSibiu de astăzi de la ora 12:00. În Zona Liberă de Corupție din fața sediului PSD Sibiu, steagul Uniunii Europene a fost ținut desfăcut timp de 15 minute.

„Astăzi, la #văvedemdinSibiu, a fost o conjugare a protestului nostru cu ștafeta steagului european, cu întoarcerea steagului în țară, pornită ca un gest de reacție față de dispariția steagului european din diverse fotografii oficiale de grup pe care Guvernul României le-a postat în ultimele luni. Sigur că dispariția acestui steag european din fotografiile oficiale ale Guvernului poate indica o intenție de dez-europenizare a României și atunci diaspora românească a avut această idee foarte frumoasă și foarte nobilă, de a trimite în țară, sub forma unei ștafete, un steag al Uniunii Europene care să arate două lucruri: în primul rând, că diaspora nu lasă România să se desprindă pur și simplu de blocul european și în al doilea rând că diaspora e alături de societatea civilă care protestează de mai bine de un an de zile pe străzile României, pentru a păstra România în Europa. Încă de la începutul protestului nostru tăcut, din 11 decembrie, Vă Vedem din Sibiu a spus că noi suntem pentru un set de valori europene, că pentru noi România este o țară europeană, cu un destin european și astea sunt lucruri nenegociabile. Statul de drept este un tip de valoare europeană la care nu vrem să renunțăm”, a spus Radu Vancu, după încheierea flashmob-ului.
În total, la manifestare au luat parte în jur de 50 de oameni.

steagul UE la flashmob (3) steagul UE la flashmob (5) steagul UE la flashmob (6) steagul UE la flashmob (7) Ştafeta Steagului Uniunii Europene, purtat deja de două săptămâni pe la comunitățile de români din Zurich, Stuttgart, Bruxelles, Strasbourg, Munchen și Budapesta, a ajuns aseară și în Piaţa Mare din Sibiu.

Steagul Uniunii Europene va putea fi văzut astăzi de la ora 12:00, la flashmob-ul #văvedem, dar și la protestul din această seară, din Piața Mare, de la ora 18:00.

Acțiunea a fost demarată de un grup de români din diaspora și are scopul de a atrage atenția asupra derapajelor anti-europene ale guvernului de la București. Acțiunea își propune să reamintească coaliției guvernamentale apartenența europeană a României, dar si să transmită tuturor românilor că nu sunt singuri și că trebuie să se unească pentru a construi împreună, se arată pe pagina oficială de Facebook a inițiativei.
Ștafeta umana care transportă steagurile din mână-n mână a fost pusă în mișcare acum două săptămâni și a străbătut deja Europa, trecând pe la comunitățile de români din Zürich, Stuttgart, Bruxelles, Strasbourg, München si Budapesta. Cele două steaguri, împreună cu marele drapel UE au fost predate de către românii din diaspora, românilor din tară, sâmbătă la Vama Borș. De acolo steagurile au înaintat prin Romania, din oraș în oraș spre București, fiind fluturate în piețele publice din Oradea, Tg. Mureș, Arad, Timișoara, Deva și Alba Iulia în cadrul unor manifestații publice proeuropene.

De la Sibiu, ștafeta se va îndrepta spre Brașov si Pitești, destinația finală fiind atinsă pe 6 martie la Guvernul României din București.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus