Asociația Română despre Mâncare a publicat o serie de date statistice cu privire la dinamica deschiderilor și închiderilor de restaurante în Sibiu.
Primele concluzii arată că în ultimii cinci ani în Sibiu s-au închis mult mai multe restaurante, bistrouri și bufete decât s-au deschis.
”În ultimii 5 ani, în județul Sibiu numărul unităților din categoria restaurant, bistro, bufet deschise, adică 211, este aproape egal cu numărul celor închise 204. În municipiul Sibiu, din 2012 până azi s-au închis 162 și s-au deschis 122”, arată Asociația Română despre Mâncare.
Reprezentantul unui cunoscut restaurant din Sibiu a explicat pentru Turnul Sfatului că orașul nostru are o imagine bună în țară, un oraș turistic în care vin oameni din toată România și din străinătate. Din acest motiv investitorii încearcă că să profite cu localuri mărunte în zonă centrală, dedicate în principal turiștilor, dar care sunt profitabile numai vara, pentru câteva luni.
Pe de altă parte, proprietarul Pardon Cafe & Restaurant, Marius Rafa, este de părere că piața se cerne de la sine și doar unitățile cu adevărat profesioniste rămân. Cât privește banii, în Sibiu e greu să te îmbogățești dintr-un restaurant.
”Probabil o să rămână pe piață cei cu adevărat profesioniști, cei care muncesc și își doresc să evolueze. Cine deschide un restaurant clar trebuie să aibă un plan și o gândire pe termen lung, că dacă se gândește doar cum să scoată repede bani nu are nicio șansă. Nu funcționează să crezi că într-un an, doi, deja scoți profit. Partea cu îmbogățitul dintr-un restaurant nu prea funcționează, e doar o iluzie pentru mulți. Dintr-un restaurant trăiești bine și atât, nu faci averi”, a declarat Marius Rafa pentru Turnul Sfatului.În urmă cu un an, conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, atrăgea atenția cu ocazia deschiderii târgului Gastropan că Sibiul are mai multe restaurante, raportat la numărul de locuitori, decât Istanbul sau Amsterdam.
”Legat de Sibiu, permiteți-mi să vă atrag atenția asupra unui detaliu din bucătăria economică a fostei noastre capitale culturale europene. În această zonă a României și Europei, în ultimii zece ani, industria alimentară s-a menținut constant pe locul trei în ponderea economiei locale. În mod evident, această statistică are la bază și politicile locale promovate de autorități în colaborare cu mediul de afaceri. Aceste politici asigură o dezvoltare constantă a turismului, astfel că în orașul nostru care – din datele oficiale – are sub 150.000 de locuitori s-a ajuns la un număr de aproape 200 de restaurante. Un număr deloc de neglijat, căci dacă ne raportăm la statisticile recente, numărul de restaurante la suta de mii de locuitori ai Sibiului îl depășește pe cel din Amsterdam, Istanbul sau Stockholm, de exemplu. Iar faptul că Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019 deja amplifică investițiile în acest domeniu la nivel local”, declara atunci preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Gheorghe Aldea.
Citește și:
http://www.turnulsfatului.ro/2017/06/02/criza-de-personal-in-restaurantele-din-sibiu-chef-foa-e-foarte-greu-sa-gasesti-oameni-seriosi/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Agricultură Sibiu , Asociația Română , restaurante , Regiune Gastronomică Europeană , Pentru Sibiu , Pardon Cafe , Marius Rafa , Gheorghe Aldea
Vizualizari: 14748
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Postac
Acum 3 ore
Xxx
Acum 4 ore
Wolff
Acum 4 ore
Radi
Acum 4 ore
Mopri