Corpul cadeților Academiei Forțelor Terestre Sibiu participă anul acesta la Maratonul Sibiului cu un proiect inedit, dedicat elevilor sibieni. Este vorba despre „Scrisori din tranșee”, un proiect care presupune organizarea a zece seri de activități în tranșee, pentru 50-60 de elevi pe seară, într-un mediu apropiat de viața austeră a unui soldat român din Primul Război Mondial.
Academia Forțelor Terestre Sibiu își propune să folosească banii strânși la maraton pentru a crea un spațiu nonconformist, în care elevii sibieni să învețe despre strămoșii lor, militarii Armatei României. Proiectul ar urma să ia viață pe 15 Septembrie 2018.
„În anul centenarului Marii Uniri, este de datoria urmașilor celor care au luptat pentru înfăptuirea idealului sfânt al românilor să spună tuturor istoria cu sânge și noroi a tranșeelor Marelui Război. La adăpostul prezentului modern, în anii dispariției ultimilor militari veterani, Marele Război a devenit neînsemnat pentru noile generații. Niciun tremur de viscol sau șenilă, nicio răceală de stele sau șuier de șrapnel nu mai brăzdează noua viață. Legătura cu străbunicii s-a pierdut prea repede în lectura unor pagini reci cu cifre seci din manualele aproximative. Prin reîntoarcerea în tranșee și la scrisorile ei vrem să scriem și trecutului și prezentului, dar mai ales viitorului, despre mândria de a fi urmași ai ultimilor veterani din Marele Război”, spune locotenent colonel Adrian Teodorescu.
Tinerii nu trebuie să se sperie însă, pentru că experiența pe care o vor trăi în cadrul proiectului nu va fi una neplăcută sau dureroasă.
„Nu vrem să îi supunem pe elevi acelorași cazne sau să îi chinuim, ci vrem să trăiască doar o parte din acea experiență, să aibă impresia că au fost acolo, să le trezească puțin creativitatea și să își manifeste cumva recunoștința față de strămoșii lor, trăind în aceleași condiții ca și ei cel puțin pentru scurt timp, să poată spune mai apoi <<uite așa s-a făurit România Mare>>, să vadă ce înseamnă armata, mai mult decât ceea ce vedem la parade sau alte evenimente de acest fel. Practic, vom începe cu o lecție de istorie, de 30-40 de minute, apoi elevii vor intra efectiv în tranșee și vor vedea câteva elemente ale luptei, cum se transmiteau mesajele și așa mai departe. Vor fi reproduse și elemente precum zgomote, fum, ploaie…vrem să fim cât mai aproape de realitate”, spune Adrian Teodorescu.Elevii implicați în proiect vor fi încurajați mai apoi să redacteze o serie de scrisori, chiar acolo, în mijlocul „acțiunii”. Organizatorii au în vedere și acordarea de premii pentru cele mai frumoase cinci realizări artistice literare (ciclul primar, gimnazial, liceal), în urma evaluării de către un juriu format din istorici, veterani, militari activi și civili, pe data de 11 Noiembrie, la ora 11:11, data semnării capitulării de către Puterile Centrale.
La finalul proiectului, va fi organizată o expoziție cu realizările artistice literare și fotografii de la eveniment, la Cercul Militar Sibiu.
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 500 de elevi din cadrul învățământului liceal din municipiul Sibiu, 100 elevi din cadrul învățământului primar și gimnazial din localitățile Roșia și Daia, precum și 800 de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.
Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Zilei Armatei României , primul razboi mondial , România Mare , Academiei Forțelor Terestre , Studenţii Academiei Forţelor T , Marelui Război , Adrian Teodorescu , Cercul Militar Sibiu , Marele Război , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Maratonul Internațional Sibiu , Maratonul Sibiului , Centenarului Marii Uniri , Puterile Centrale
Vizualizari: 1669
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Baubau
Acum 57 minute
Un oarecare
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 1 oră
Mioara
Acum 1 oră
HBomb