Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-13°C

Proiectele maratonului. (6) Scrisori din tranșee „Uite așa s-a făurit România Mare”

Proiectele maratonului. (6) Scrisori din tranșee „Uite așa s-a făurit România Mare”

Corpul cadeților Academiei Forțelor Terestre Sibiu participă anul acesta la Maratonul Sibiului cu un proiect inedit, dedicat elevilor sibieni. Este vorba despre „Scrisori din tranșee”, un proiect care presupune organizarea a zece seri de activități în tranșee, pentru 50-60 de elevi pe seară, într-un mediu apropiat de viața austeră a unui soldat român din Primul Război Mondial.

Academia Forțelor Terestre Sibiu își propune să folosească banii strânși la maraton pentru a crea un spațiu nonconformist, în care elevii sibieni să învețe despre strămoșii lor, militarii Armatei României. Proiectul ar urma să ia viață pe 15 Septembrie 2018.

„În anul centenarului Marii Uniri, este de datoria urmașilor celor care au luptat pentru înfăptuirea idealului sfânt al românilor să spună tuturor istoria cu sânge și noroi a tranșeelor Marelui Război. La adăpostul prezentului modern, în anii dispariției ultimilor militari veterani, Marele Război a devenit neînsemnat pentru noile generații. Niciun tremur de viscol sau șenilă, nicio răceală de stele sau șuier de șrapnel nu mai brăzdează noua viață. Legătura cu străbunicii s-a pierdut prea repede în lectura unor pagini reci cu cifre seci din manualele aproximative. Prin reîntoarcerea în tranșee și la scrisorile ei vrem să scriem și trecutului și prezentului, dar mai ales viitorului, despre mândria de a fi urmași ai ultimilor veterani din Marele Război”, spune locotenent colonel Adrian Teodorescu.
militari soldati AFT ceremonii 1 decembrie (8)

Tinerii nu trebuie să se sperie însă, pentru că experiența pe care o vor trăi în cadrul proiectului nu va fi una neplăcută sau dureroasă.

„Nu vrem să îi supunem pe elevi acelorași cazne sau să îi chinuim, ci vrem să trăiască doar o parte din acea experiență, să aibă impresia că au fost acolo, să le trezească puțin creativitatea și să își manifeste cumva recunoștința față de strămoșii lor, trăind în aceleași condiții ca și ei cel puțin pentru scurt timp, să poată spune mai apoi <<uite așa s-a făurit România Mare>>, să vadă ce înseamnă armata, mai mult decât ceea ce vedem la parade sau alte evenimente de acest fel. Practic, vom începe cu o lecție de istorie, de 30-40 de minute, apoi elevii vor intra efectiv în tranșee și vor vedea câteva elemente ale luptei, cum se transmiteau mesajele și așa mai departe. Vor fi reproduse și elemente precum zgomote, fum, ploaie…vrem să fim cât mai aproape de realitate”, spune Adrian Teodorescu.
Elevii implicați în proiect vor fi încurajați mai apoi să redacteze o serie de scrisori, chiar acolo, în mijlocul „acțiunii”. Organizatorii au în vedere și acordarea de premii pentru cele mai frumoase cinci realizări artistice literare (ciclul primar, gimnazial, liceal), în urma evaluării de către un juriu format din istorici, veterani, militari activi și civili, pe data de 11 Noiembrie, la ora 11:11, data semnării capitulării de către Puterile Centrale.

aft maraton

La finalul proiectului, va fi organizată o expoziție cu realizările artistice literare și fotografii de la eveniment, la Cercul Militar Sibiu.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 500 de elevi din cadrul învățământului liceal din municipiul Sibiu, 100 elevi din cadrul învățământului primar și gimnazial din localitățile Roșia și Daia, precum și 800 de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus