Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

FOTO-VIDEO Lecție de viață, de la doi copii: Nu trebuie să auzi, sau să vorbești, ca să simți

FOTO-VIDEO Lecție de viață, de la doi copii: Nu trebuie să auzi, sau să vorbești, ca să simți

Doi copii cu deficiențe de auz, de 11 și 12 ani, sunt vedetele celui mai nou spectacol pus în scenă la Teatrul Gong.

Raluca Maria Șerbu și Emanuel Furdui sunt elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu. Emanuel poate să vorbească foarte puțin, însă o face cu greutate. Raluca e dependentă în totalitate de limbajul semnelor pentru a comunica. Zilele acestea amândoi învață cum să urce pe scenă fără emoții, pentru a ne transmite nouă, publicului, cum să percepem bucuria și tristețea fără a auzi un sunet.

”Eram la școală, în clasă, când a venit domnul director al teatrului și a început să povestească cu noi. Ne-a spus că vrea să facă un spectacol și că are nevoie de noi, iar la final ne-a chemat să fim parte din spectacol”, ”spune” Raluca Maria, cu ajutorul semnelor, dar mai ales cu sprijinul doamnei profesoare Corina Hodoș, care ne-a fost translator.
”Am mai fost la teatru dar niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să fiu eu pe scenă”, completează Emanuel.

Visand Glasuri 2 (3)

În viața de zi cu zi amândoi trebuie să se descurce fără a spune un cuvânt. Acasă, la școală, pe stradă, în magazin, comunică numai prin semne.

”De obicei le arăt pur și simplu ce vreau și oamenii înțeleg până la urmă”, explică Emanuel.

”Rar se întâmplă să nu înțeleagă și dacă e cazul iau ceva și scriu. Nu se pune problema să nu mă descurc”, completează Raluca.
La 12 ani, Emanuel este pasionat de fotbal, la fel ca majoritatea băieților. E fan Messi și Barcelona, joacă FIFA pe calculator și ”bate mingea” pe afară cu alți copii ori de câte ori are ocazia .

De partea cealaltă, Ralucăi îi place să petreacă timp cu prietenele, să facă fotografii și să danseze.

”Îmi place să călătoresc și sper ca după ce mai cresc să plec în Germania. Am rude acolo și am mai fost pe  la ele, în vizită. În viitor vreau să locuiesc acolo, cred că e mai ușor să câștigi bani în Germania decât la noi”, explică Raluca.
Revenind la spectacolul care va avea premiera marți, 27 martie, ora 18:00, cei doi copii cred că este ”despre emoții, e un vis” și ”despre o cioară albastră”.

Visand Glasuri 2 (5)

„Visând Glasuri” este o călătorie senzorială în lumea surzilor, un performance ce explorează bogăția și plasticitatea semnelor într-o montare emoționantă ce vorbește despre oamenii din jurul nostru pe care îi cunoaștem prea puțin, despre vise și frici, într-un limbaj accesibil atât celor mici, cât și celor cu deficiențe de auz.

”Pentru prima dată la noi în țară, dezvoltăm un spectacol care aduce în prim plan limbajul semnelor. Tot pentru prima dată, distribuim doi copii cu deficiențe de auz într-un spectacol profesionist de teatru. Pentru noi munca la acest spectacol a fost o revelație și un angajament ferm pentru incluziune socială și un pas firesc spre normalitate. Țin să mulțumesc pe această cale profesoarelor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.
Spectacolul are la bază un concept gândit de Nicoleta Lefter.
„Lucrând la spectacol am realizat că limbajul semnelor este cel mai autentic și profund limbaj. Este emoționant să vezi sub ochii tăi cum se poate defini un om printr-un singur semn. Semnul pe care fiecare îl purtăm cu noi zi de zi și pe care nu îl conștientizăm”, a declarat Nicoleta Lefter în timpul repetițiilor.
„Visând Glasuri” va fi prezentat în avanpremieră, luni, 26 martie, de la ora 18:00. Spectacolul are o durată de aproximativ 40 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste 9 ani. Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.

Foto: Dragoș Dumitru

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

O persoana care se si informeaza

Acum 4 ani

Felicitari pentru initiativa! Si in Romania se pot face bani! Stiti ca, in Romania, firmele si instituriile sunt amendate daca nu au angajati cel putin 3 persoane cu handicap?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus