Sibienii sunt invitați la o întâlnire cu o serie de muzeografi și istorici din Sibiu și alte zone ale țării, specialiști care vor vorbi preț de aproximativ două ore despre lucruri mai puțin cunoscute referitoare la contextul în care a fost realizată Marea Unire de acum 100 de ani.
”Sunt lucruri mai puțin cunoscute sau pe care nu s-a pus mai puțin accent în spațiul public. Vin la acest simpozion aniversar, după cum i-am spus noi, și personalități din Cluj și din Alba. Realmente sunt lucruri noi aduse în atenție pe subiectul Marii Uniri. Iar din lista pe care eu am văzut-o, mie mi se par niște comunicări interesante”, spune Silviu Borș, directorul Bibliotecii județene Astra, despre evenimentul denumit ”Contextul istoric al Marii Uniri de la 1918”. Aceste este programat miercuri, 28 martie 2018, de la ora 12:00, în Sala festivă a Corpului A din sediul Bibliotecii județene Astra.
”Un alt discurs istoric”
Pe lista vorbitorilor apare și numele Ionelei Simona Mircea, din cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia, a cărei comunicare este denumită "Nota lui Woodrow Wilson (al 28-lea președinte american – n.r.) către români!". Istoricul sibian Mihai Racovițan va vorbi despre "Revoluția națională românească din Transilvania, perioada octombrie-noiembrie 1918", iar Vasile Crișan, fostul director al Direcției de cultură, va descrie contextul în care a acționat rășinăreanul Nicolae Droc în lupta pentru reîntregirea României.Directorul Bibliotecii Astra, Silviu Borș, va avea și el o comunicare în care va vorbi despre cărțile pe care regimul comunist le-a ascuns marelui public. ”Este vorba de un fond de carte care a fost retras din circulație după 1944. Sunt cărțile fostului «fond secret» sau «special», după cum se numea pe atunci. Acele cărți tratează chestiunea unor teritorii care nu mai aparțineau României după 1944, iar politica regimului comunist a fost de a ascunde unele lucruri precum relatările acestor cărți sau de a le da o altă aură. Scoatem la iveală un alt discurs istoric”, arată Silviu Borș, pentru Turnul Sfatului.
Vocea presei internaționale
Programul simpozionului de miercuri include și comunicări despre aderarea comunității săsești din Basarabia la Marea Unire (susținută de cercetătorul Vasile Ciobanu, din cadrul Institutului de studii socio-umane de la Sibiu), dar și despre modul în care presa internațională a vremii relata despre Marea Unire de la 1 decembrie 1918 (prof. univ. dr. Lucia Giura). Din partea Despărțământului din Cluj Napoca al Astrei, istoricul Vasile Lechințan va susține o prezentare denumită "627 de ani de excludere a românilor de la decizia politică a țării lor, Transilvania: 1291 - 1918", după care colonelul Alexandru Baboș, profesor universitar în cadrul Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu", va prezenta rolul pe care armata la avut în realizarea Marii Uniri.Directorul Arhivelor Naționale din Sibiu, Alexiu Tatu, este cel care va modera simpozionul, pregătind în același timp o prezentare despre sprijinul pe care Consilliul Dirigent de la Sibiu l-a acordat Astrei. Tot din cadrul Arhivelor naționale, consilierul superior Teodor Arhire va vorbi despre românii plecați voluntar în Siberia în perioada 1919 – 1920.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Simpozionului Internaţional , Cluj Napoca , Alba Iulia , Vasile Crișan , Turnul Sfatului , Department Detalii , Marea Unire , Istorie Naturală , Academiei Forțelor Terestre , Alexiu Tatu , Muzeului Unirii , Silviu Borș , istorici , Nicolae Droc , Vasile Ciobanu , Mihai Racoviţan , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , Centenarului Marii Uniri , Directorul Arhivelor Naționale , Alexandru Babos , 8 martie , Woodrow Wilson , Consilliul Dirigent , Directorul Bibliotecii Astra , Ionelei Simona Mircea , Lucia Giura , Teodor Arhire , Vasile Lechințan
Vizualizari: 2072
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Costea
Acum 6 ore
Idgf
Acum 6 ore
Cititor