După zece ani de funcționare, primul adăpost pentru femeile și copiii victime ale violenței în familie a fost închis din lipsa finanțării. Cinci oameni și-au pierdut un loc de muncă și zeci de femei care fug alături de copii de soții violenți trebuie să caute alt refugiu.
Centrul din Sibiu pentru femeile abuzate de soți a devenit funcțional în octombrie 2007, în urma unui proiect al Asociației Femeilor din Sibiu, care a beneficiat de o finanțare norvegiană. A reprezentat primul centru de acest fel din oraș și din zonă, într-o perioadă în care violența în familie și protejarea victimelor acestei violențe era doar un subiect de discuție. Și acesta rar adus în spațiul public.
Asociația Femeilor din Sibiu a amenajat o casă, cu o adresă nedivulgată public, în care femeile abuzate găseau adăpost și pentru copiii lor, hrană, dar și consiliere psihologică și socială. Inclusiv sprijin pentru a obține ordin de restricție pe numele soțului violent, un alt loc de muncă ori o altă școală pentru copii. Perioada în care victimele violenței în familie erau găzduite în acest centru era cuprinsă între șapte și 60 de zile, dar dacă situația o cerea, perioada era prelungită.
Ultima zi
În ultima perioadă, la acest centru lucrau cinci persoane: coordonatorul centrului, un consilier psihologic, o asistentă socială și doi paznici de noapte.Ultima zi de funcționare a centrului a fost cea din luni, 26 martie 2018. “Dacă nu mai avem fonduri cu ce să plătim cei cinci angajați? Ei nu pot lucra nimic, pe boabe de fasole. Cam 13.000 de lei pe lună era nevoie. Nu era așa de mult pentru Sibiu, căci orașul nu este un oraș sărac. Până acum ne-au susținut financiar norvegienii și pe urmă, în ultimii trei sau patru ani, am reușit să menținem activitatea din donații, din ce bani am mai reușit să strângem din alte acțiuni cu scop caritabil. Dar trăiam doar de pe o lună pe alta. Acum nu s-a mai putut. Chiar și dacă am apela la voluntari, utilitățile tot trebuie plătite“, descrie situația Cristina Mateș (foto), președinta Asociației femeilor din Sibiu. Are 70 de ani, iar ultimii zece i-a dedicat, voluntar, coordonării și implementării de acțiuni de strângere de fonduri.
“Mulțumim tuturor colaboratorilor și susținătorilor care de-a lungul timpului au făcut posibilă buna desfășurare a Centrului de primire în regim de urgență pentru femei și copii, victime ale violenței domestice din cadrul Asociatia Femeilor Din Sibiu. Pe această cale vă anunțăm că începând cu data de 27.03.2018 centrul își încetează activitatea din cauza lipsei fondurilor“, mesajul publicat pe pagina de Facebook a Asociației Femeilor, prin care a fost anunțată închiderea CentruluiÎn ultima lună de funcționare, Centrul pentru femeile abuzate în familii găzduia trei mame și patru copii. “Au plecat. Și-au găsit gazdă, și-au rezolvat ori le-am rezolvat, pe moment, problemele“, mai arată Cristina Mateș.
Orașul plătea 250 de lei lunar. Cu anumite condiții
Cristina Mateș speră că va putea identifica, totuși, noi surse de finanțare pentru ca centrul de la Sibiu să fie redeschis. “Am vrea tare mult. Deocamdată, casa în care a fost amenajat acest centru este al nostru și trebuie să discutăm în Consiliul directoral despre ceea ce se mai poate face. Poate cu mai puțini angajați, poate doar cu voluntari, deși această a doua variantă este mai dificilă. Victimele trebuie să stea noaptea acolo și cine le mai poate păzi? E foarte greu, nu știm nici noi cum să procedăm. Nu am avut de ales. Cu chiu și cu vai am strâns o parte din banii pentru plata salariilor aferente lunii martie. Dar mai sunt și obligațiile către ANAF, pe care dacă nu le achităm «ne ard», căci pe funcționari nu îi interesează alte aspecte legate de finanțare“, descrie situația Cristina Mateș.Din bugetul orașului Sibiu, Centrului pentru femeile abuzate de soți îi erau plătiți câte 250 de lei pe lună pentru fiecare asistat, dar nu mai mult de șapte persoane. Evident, de cele mai multe ori numărul de șapte persoane era depășit, reprezentanții Centrului asumându-și această situație pentru a nu lăsa victimele pe stradă ori pentru a le despărți de copiii lor. În plus, decontarea acestor sume era condiționată și de faptul ca victimele să aibă domiciliul în municipiul Sibiu. Multe dintre femeile care apelau la serviciile centrului veneau însă din satele din împrejurimi, prin urmare pentru acestea nu era decontat niciun lei din bugetul municipiului.
Alternativa
De serviciile Centrului Asociației Femeilor din Sibiu beneficiau, în medie, 20 de femei pe an, alături de copiii lor. Fără acesta, femeile și copiii victime ale violenței în familie pot apela la serviciile Centrului “Sfânta Ana“, coordonat de Direcția generală de asistență socială și protecție a copilului Sibiu. Acest centru a fost deschis în februarie anul trecut și, în primul an de funcționare, a oferit ajutor pentru 18 femei, însoțite de 59 de copii.Victimele violenței în familie din nordul județului pot apela la serviciile Centrului pentru victimele violenței domestice “Casa Estera“, din Mediaș.
Citește și Latura neștiută a Sibiului. A schimbat viețile a sute de femei chinuite
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sfânta Ana , Asociaţia Femeilor , Asociației Femeilor , violență domestică , Cristina Mateș , Asociatia Femeilor Din Sibiu , Casa Estera , Centrului Asociației Femeilor , Pentru Sibiu , La Consiliul Județean
Vizualizari: 6114
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Ion
Acum 4 ore
Subcarpați
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 5 ore
Ovidiu