Sâmbătă,
07.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

13.000 de lei lunar. Primul adăpost din Sibiu pentru femeile bătute de soți a fost închis din lipsa banilor

13.000 de lei lunar. Primul adăpost din Sibiu pentru femeile bătute de soți a fost închis din lipsa banilor

După zece ani de funcționare, primul adăpost pentru femeile și copiii victime ale violenței în familie a fost închis din lipsa finanțării. Cinci oameni și-au pierdut un loc de muncă și zeci de femei care fug alături de copii de soții violenți trebuie să caute alt refugiu.

Centrul din Sibiu pentru femeile abuzate de soți a devenit funcțional în octombrie 2007, în urma unui proiect al Asociației Femeilor din Sibiu, care a beneficiat de o finanțare norvegiană. A reprezentat primul centru de acest fel din oraș și din zonă, într-o perioadă în care violența în familie și protejarea victimelor acestei violențe era doar un subiect de discuție. Și acesta rar adus în spațiul public.

Asociația Femeilor din Sibiu a amenajat o casă, cu o adresă nedivulgată public, în care femeile abuzate găseau adăpost și pentru copiii lor, hrană, dar și consiliere psihologică și socială. Inclusiv sprijin pentru a obține ordin de restricție pe numele soțului violent, un alt loc de muncă ori o altă școală pentru copii. Perioada în care victimele violenței în familie erau găzduite în acest centru era cuprinsă între șapte și 60 de zile, dar dacă situația o cerea, perioada era prelungită.

Ultima zi

În ultima perioadă, la acest centru lucrau cinci persoane: coordonatorul centrului, un consilier psihologic, o asistentă socială și doi paznici de noapte.

Ultima zi de funcționare a centrului a fost cea din luni, 26 martie 2018. “Dacă nu mai avem fonduri cu ce să plătim cei cinci angajați? Ei nu pot lucra nimic, pe boabe de fasole. Cam 13.000 de lei pe lună era nevoie. Nu era așa de mult pentru Sibiu, căci orașul nu este un oraș sărac. Până acum ne-au susținut financiar norvegienii și pe urmă, în ultimii trei sau patru ani, am reușit să menținem activitatea din donații, din ce bani am mai reușit să strângem din alte acțiuni cu scop caritabil. Dar trăiam doar de pe o lună pe alta. Acum nu s-a mai putut. Chiar și dacă am apela la voluntari, utilitățile tot trebuie plătite“, descrie situația Cristina Mateș (foto), președinta Asociației femeilor din Sibiu. Are 70 de ani, iar ultimii zece i-a dedicat, voluntar, coordonării și implementării de acțiuni de strângere de fonduri.

“Mulțumim tuturor colaboratorilor și susținătorilor care de-a lungul timpului au făcut posibilă buna desfășurare a Centrului de primire în regim de urgență pentru femei și copii, victime ale violenței domestice din cadrul Asociatia Femeilor Din Sibiu. Pe această cale vă anunțăm că începând cu data de 27.03.2018 centrul își încetează activitatea din cauza lipsei fondurilor“, mesajul publicat pe pagina de Facebook a Asociației Femeilor, prin care a fost anunțată închiderea Centrului
În ultima lună de funcționare, Centrul pentru femeile abuzate în familii găzduia trei mame și patru copii. “Au plecat. Și-au găsit gazdă, și-au rezolvat ori le-am rezolvat, pe moment, problemele“, mai arată Cristina Mateș.

Orașul plătea 250 de lei lunar. Cu anumite condiții

Cristina Mateș speră că va putea identifica, totuși, noi surse de finanțare pentru ca centrul de la Sibiu să fie redeschis. “Am vrea tare mult. Deocamdată, casa în care a fost amenajat acest centru este al nostru și trebuie să discutăm în Consiliul directoral despre ceea ce se mai poate face. Poate cu mai puțini angajați, poate doar cu voluntari, deși această a doua variantă este mai dificilă. Victimele trebuie să stea noaptea acolo și cine le mai poate păzi? E foarte greu, nu știm nici noi cum să procedăm. Nu am avut de ales. Cu chiu și cu vai am strâns o parte din banii pentru plata salariilor aferente lunii martie. Dar mai sunt și obligațiile către ANAF, pe care dacă nu le achităm «ne ard», căci pe funcționari nu îi interesează alte aspecte legate de finanțare“, descrie situația Cristina Mateș.

Din bugetul orașului Sibiu, Centrului pentru femeile abuzate de soți îi erau plătiți câte 250 de lei pe lună pentru fiecare asistat, dar nu mai mult de șapte persoane. Evident, de cele mai multe ori numărul de șapte persoane era depășit, reprezentanții Centrului asumându-și această situație pentru a nu lăsa victimele pe stradă ori pentru a le despărți de copiii lor. În plus, decontarea acestor sume era condiționată și de faptul ca victimele să aibă domiciliul în municipiul Sibiu. Multe dintre femeile care apelau la serviciile centrului veneau însă din satele din împrejurimi, prin urmare pentru acestea nu era decontat niciun lei din bugetul municipiului.

Alternativa

De serviciile Centrului Asociației Femeilor din Sibiu beneficiau, în medie, 20 de femei pe an, alături de copiii lor. Fără acesta, femeile și copiii victime ale violenței în familie pot apela la serviciile Centrului “Sfânta Ana“, coordonat de Direcția generală de asistență socială și protecție a copilului Sibiu. Acest centru a fost deschis în februarie anul trecut și, în primul an de funcționare, a oferit ajutor pentru 18 femei, însoțite de 59 de copii.

Victimele violenței în familie din nordul județului pot apela la serviciile Centrului pentru victimele violenței domestice “Casa Estera“, din Mediaș.

Citește și Latura neștiută a Sibiului. A schimbat viețile a sute de femei chinuite

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

unu

Acum 6 ani

Asa este cand aveti marea multinationala nemteasca in oras! Implicarea sociala este la nivelul pe care-l vedem in articol. Daca 13.000 ron pe luna sunt o pb in Sibiu, cu atatea firme puternice, atata penurie de multinationale, atata lipsa de forta de munca, atunci totul este o mare bula! Daca avem atatea centre comerciale germane, frantuzesti etc cu profituri imense, si cu implicare sociala 0, atunci iarasi, o mare bula de sapun! RUSINE voua celor care doar spoliati cetatenii romani si nu intoarceti NIMIC, bah, dar absolut nimic, catre societatea de pe urma carora doar profitati!
Raspunde

lol

Acum 6 ani

Aceste fiinte nu au beneficiat de sprijinul BOR si al coalitiei ptr. familie?Nu merita atentie sau contravine existenta lor la ceva ce deranjeaza?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Coca Draxini

Acum 6 ani

...femeile sa-si vada de treaba -- atunci nu ajung sa aiba nevoie de " adapost " !! Barbatul e conducatorul familiei si nici de cum femeia !! :)
Raspunde

I.S

Acum 6 ani

de unde bani pentru adapost? 17 milioane de E costa numai stadionul. Daca mai socotesti cele 5 parcari subterane atat de necesare Sibiului cat si centura de vest care e prioritara veti vedea ca nu mai raman 13 000 de lei. /s
Raspunde

un sas

Acum 6 ani

Are dreptate...IoI...Unde este Biseria...La luat bani pentru ori ce ...Acei burtosi ..barbosi..cu rochii lungi nu au nici o oblgatie fata de societate ...
Raspunde

Adriana

Acum 6 ani

Păcat! Bine ca avem bani pentru puscariasi! Rușine, copiii sunt viitorul tarii noastre, nu infractorii, hoții și corupții.
Raspunde

tea

Acum 6 ani

Sunt multi oameni necajiti care au nevoie de acest centru si nu numai. E o rusine pentru oras sa vezi oameni cu bagajul zilnic in spate si dormind in diverse locuri, cautand in gunoaie. Primaria trebuie sa vina cu solutia financiara de redeschidere a acestui centru. Nu ne trebuie stadion. Stop cheltuirii banilor publici aiurea!!! Daca se deschide o petitie, vreau sa o semnez.
Raspunde

mai usor cu pianul pe scari

Acum 6 ani

Nu sunt de acord! Cu banii platiti de sibieni, primaria trebuie sa construiasca si sa investeasca in acele obiective de care pot beneficia un nr. cat mai mare de platitori de taxe, gen stadion, spital, sosele, etc.Desigur ca este o parte a bugetului si pentru protectie sociala dar aceasta protectie o poate face f. bine biserica deoarece ea este scutita de taxe si impozite catre stat, TOCMAI pe motiv ca face actiuni de protectie sociala...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus