Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Președintele arhitecților sibieni candidează pentru șefia Ordinului Arhitecților din România

Președintele arhitecților sibieni candidează pentru șefia Ordinului Arhitecților din România

Alexandru Găvozdea, președintele filialei Sibiu – Vâlcea al Ordinului Arhitecților din România, și-a anunțat candidatura pentru președinția Ordinului la nivel național.

Ales președinte al OAR Sibiu Vâlcea în 2014, Alexandru Găvozdea a decis să candideze în cadrul alegerilor programate la finele lunii iunie pentru o nouă conducere a Ordinului Arhitecților din România. De opt ani, ordinul este condus de arhitectul clujean Șerban Țigănaș.

Decizia de a candida pentru postul de președinte al breslei arhitecților români a fost luat recent, arată Găvozdea. Mai precis pe 10 martie 2018, “după ce m-am consultat de-a lungul câtorva săptămâni cu prieteni, colegi și mai ales cu familia mea“, arată Alexandru Găvozdea pentru Turnul Sfatului. Nici trei săptămâni mai târziu, Alexandru Găvozdea și-a lansat site-ul de candidat. “Vă invit să proiectăm împreună! Sunt Alexandru Găvozdea și candidez la președinția Ordinului Arhitecților din România“, este mesajul care încheie scurtele articole prin care Alexandru Găvozdea își promovează candidatura pe site-ul 10501plus.ro. Site-ul va fi “populat“ cu noi articole în conformitate cu un plan de comunicare al campaniei.

“Nu sunt politician“

În afară de activitatea de arhitect și reprezentant al arhitecților sibieni, Alexandru Găvozdea s-a făcut remarcat în ultimul timp prin implicarea într-o serie de acțiuni ale societății civile sibiene, în contextul protestelor generate de actuala putere politică. Participarea și implicarea lui în astfel de acțiuni nu au legătură, însă, cu activitatea profesională a arhitectului sibian. “Pentru început pot să spun ce NU SUNT. Nu sunt politician, nu fac o campanie populistă și nici promisiuni nefondate. Ceea ce sunt și ceea ce voi face se va putea observa pe măsura derulării campaniei și se va putea verifica în timpul mandatului, transparent și responsabil“, declară Alexandru Găvozdea, întrebat fiind de punctele sale tari în candidatura pentru conducerea OAR. Șeful filialei sibiene al OAR pune în fruntea listei cu puncte tari “determinarea și hotărârea personală de a respecta în mandatul pe care îl voi câștiga toate temele pe care le voi propune în continuare în campanie“.

Alexandru Găvozdea este cel care în 2006 a înființat la Sibiu biroul de arhitectură a.plan. A absolvit Facultatea de arhitectură din Capitală în 2004 și masteraul în Conservarea Patrimoniului Construit în 2007. Este atestat ca specialist în urbanism RUR și expert tehnic judiciar pentru Ministerul Justiției. Printre cele mai recente proiecte publice asupra cărora și-a pus amprenta la nivel local este noul Liceul de Artă pe care îl va construi Primăria Sibiu (detalii aici)

De ce este important Ordinul Arhitecților din România

“Cred că pentru publicul ne-arhitect este în primul rând relevant rolul Ordinului Arhitecților din România, pentru contextualizare. Temele de campanie vor fi prezentate pe parcursul acesteia, conform planului, la momente când publicul arhitect și ne-arhitect va putea să le observe, comenteze și chestioneze“, mai arată Alexandru Găvozdea pentru Turnul Sfatului.

El a realizat și un rezumat al importanței pe care OAR o are în societatea românească, pornind de la legislația în vigoare. Redăm, mai jos, scurta introducere referitoare la rolul OAR.

“Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, ales dintre arhitecţii cu drept de semnătură, reprezintă Ordinul în relaţiile sale cu alte persoane fizice şi juridice sau cu autorităţi din România şi din străinătate, putând să încheie, în numele Ordinului, convenţii şi contracte. De asemenea, preşedintele conduce lucrările Conferinţei naţionale şi ordonanţează cheltuielile bugetare ale Ordinului.

Despre rolul OAR cred că e important de arătat că este o organizație profesională, independentă, de drept privat (deci nu „instituție publică”), nonprofit, apolitică, de interes public. Ordinul are rolul de a reprezenta şi ocroti, la nivel naţional şi internaţional, interesele profesiei de arhitect. Ordinul Arhitecţilor din România are următoarele atribuţii: a) protejează şi promovează calitatea produsului de arhitectură şi urbanism; b) urmăreşte exercitarea competentă şi calificată a profesiei în respectul codului deontologic al acesteia; c) propune reglementări legislative şi normative specifice, în vederea promovării lor; d) reprezintă interesele membrilor săi în faţa autorităţilor publice şi administrative, precum şi în organismele profesionale internaţionale; e) acordă arhitecţilor dreptul de semnătură şi gestionează Tabloul Naţional al Arhitecţilor.

(2) Atribuţia Ordinului Arhitecţilor din România privind acordarea dreptului de semnătură nu poate fi exercitată de nicio altă instituţie sau asociaţie profesională.

Aceste explicații sunt preluate literal din legea 184/2001 (rep., act.) care reglementează exercitarea profesiei de arhitect și constituirea Ordinului.

Ce NU este Ordinul: - o asociație a patronatului în arhitectură, - un sindicat al arhitecților“.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Evolutia urbanismului(sau involutia ca le tot incurc) il recomanda.Mi-e neclar de ce Ordinul are Presedinte si nu Mare Maestru.OAR este organizatie nonprofit si de interes public da' te frige la taxe si fara adeverinta de plata de la ei nu pupi autorizatie de constructie.Tangential intreb:Cartierul Arhitectilor(ironic nu?) a trecut prin filtrul taxabil al Ordinului?
Raspunde

Arhitect

Acum 6 ani

Ce taxe ati platit catre OAR si in ce calitate? Taxa de 50 de lei de luare in evidenta la OAR a proiectului pentru dosarul de autorizare a constructiilor se plateste de catre arhitectul care a realizat proiectul.
Raspunde

Critic

Acum 6 ani

Nu sunt polițist e negația care dorește a ascunde ceea ce este evident! Sunt un...dar nu vreau că voi sa știți. In afara de calificările pe banda și în termen scurt, de genul știm de toate dar nu prea am aprofundat nimic, de amenajarile si decorațiunile interioare, cam care ar fi proiectele arhitecturale concrete cu care ne lăudăm? Ceva edificii, planuri de urbanism, activitate profesională profesionista? Nu politici de susținere a unor proiecte sau alte contextualizari! Impunerea proiectelor de urbanism?,Întreb și eu pentru un prieten!
Raspunde

Beowulf

Acum 6 ani

Mult bla-bla si cam atat. E super calificat pentru functia asta care presupune mult bla-bla si cheltuit de bani.
Raspunde

Comentator

Acum 6 ani

Vai steaua lu, Găozdeai. Încearcă și el să își facă oleacă de capital...chiar și politic. No... dacă la tabla nu ă performant, macar la tableta si politici. Noroc cu informatica. Eu nu au nevoie sa creează. Nici macar nu stiu sa tina stringul in mana. Și chiar, ce mari lucrări îl recomandă. Dacă ăștia sunt maso(chistii)nii de Sibiu...vai de bietul popor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus