Duminică,
27.11.2022
Parțial Noros
Acum
5°C

Cu post și rugăciune batem rușii

Prin liceu eram când profesorul de geografie, om pe care-l știam cât de cât citav, ne-a spus un ”adevăr” pe care ni l-a relatat aproape șoptit, cu slavă în glas și cu un licăr în priviri de parcă am primi secretul omenirii.

”În momentul 1968, când URSS și statele semnatare Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, românii au stat deoparte”, a spus el. Iar acum, glasul profesorului s-a gâtuit și a ridicat arătătorul ca fiind un semn de cine nu ascultă o să rămână pe veci la stadiul de primată. ”I-am oprit pe ruși la graniță, pentru că voiau să intre și la noi. Le-am topit pur și simplu primele trei tancuri care au trecut granița cu un laser”, a tunat profesorul mârâind mândru.

Am amuțit câteva secunde, iar apoi am râs. După ce m-a dat afară din clasă m-am prins că omul chiar vorbea serios. Chiar credea ce spune. Avea surse care-i confirmaseră că tancurile rusești erau mormane de metal topit în urma acțiunii unei magice arme românești rămase secretă de atunci și până acum, în vecii vecilor.

Mi-am adus aminte de relatarea profesorului, ieri, când am descoperit un text într-o publicație locală care pur și simplu m-a șocat. N-am mai râs ca atunci, pe vremea când ascultam poveștile despre cum topeam tancuri cu laserul. Mi-am dat seama că e deja grav. Nu e zicerea unui dascăl de liceu, e vorba de un comentariu scris de un profesor universitar. Nu e vorba de o abureală spusă într-o sală de clasă, ci alta tipărită în mii de exemplare.

Iată ce spune doamna profesoară Doina Jalea despre cine i-a oprit pe ruși la graniță.

”În acele zile, omul lui Dumnezeu, trimis românilor să-i scoată la limanul mântuirii în vremuri de restriște, părintele Arsenie Boca – s-a rugat trei zile și trei nopți cu lacrimi în altarul bisericii de la Drăgănescu, pe care urma să o transforme în Capela Sixtină a Ortodoxiei. Mulți dintre cei care i-au văzut lacrimile și au știut pentru ce se roagă au dat mărturie, atunci când vremurile au permis. Dar nimeni nu crede că tancurile rusești au fost oprite cu puterea rugăciunii unui sfânt. Nu-i nimic. El și-a îndeplinit misiunea, în numele neamului românesc, cu știuta-i smerenie, când neamul nu se putea ruga pe față. Ne-a arătat ce avem de făcut când se apropie cuțitul de os”.

Serios?

Știam că Arsenie Boca îi ajută foarte mult pe șoferii care-și umplu parbrizul cu iconițe, dar chiar așa? E atât de simplu? Atunci de ce naiba suntem primii la mortalitate infantilă în Europa? Nu avem destulă tămâie? Nu mai plânge niciun călugăr cu lacrimi adevărate? Dacă nu se roagă pentru copii, atunci pentru ce? Pentru gloria Patriarhului?

Dacă lucrurile merg așa de simplu, de ce nu se roagă să ajungă oameni deștepți în fruntea țării? De ce ajung toți Gigeii, Vasilicile și Tudoreii? E asta vreo dojană divină sau poate ne orientăm de vreo mie de ani greșit.

Dacă lucrurile nu funcționează așa? Poate contează mai mult educația decât ruga la tot felul de fantasme create de mintea omenească. Poate contează mai mult investiția în știință decât în biserici și importuri de tămâie.

Cât poți fi de îndoctrinat, redus sau pur și simplu prost să crezi că Arsenie Boca s-a rugat și a păzit granițele de ruși? Că o crezi e una, dar să o mai și multiplici în mii de exemplare? Pentru ca alți reduși să creadă la rândul lor. Că dacă scrie aici nu are cum să nu fie adevărat. Că-s oameni mari cei care scriu. Ăștia știu care-i adevărul și calea.

Noi suntem în continuare penibilii Europei în aproape orice statistică și continuăm să căutăm salvarea în ceruri. Ne alimentăm din când în când egoul național cu tot felul de prostii, pentru că alte date nu ne ajută deloc.

N-avem drumuri, n-avem educație, n-avem sistem de sănătate, dar preocuparea principală e familia tradițională. Pentru că asta e baza noastră. Neam evlavios cu frică de Dumnezeu. Spaima Europei în materie de furturi, tâlhării, jafuri, de ți-e rușine să spui că ești român de cum treci granița. Și nimeni nu e preocupat să schimbe ceva. Dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri. Ei să fie educați diferit. Educați.

Educație.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Acuma chiar o băgăm în seamă pe d-na Jalea, de pe pagina ortodoxa din ziarul, săptămânalul respectiv, sau cum ii zice? (Că acum orice aiureala poate purta stampila de ortodoxa) Dar într-adevar, uneori poate fi o problema cu câți oameni se autoamăgesc in halul asta. De exemplu cum pot profita la alegeri unii de ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horațiu

Acum 4 ani

Doina Jalea este o pată de rușine pe obrazul publicației Sibiu 100%. În alt număr susținea că au fost băgați oameni în închisoare în România recent doar pentru că erau somități intelectuale. O aluzie la DNA. Mă întreb: chiar nu există nici o răspundere pentru ceea ce scrie în ziar? Jalnic. Emite păreri ca și cum ar fi lucruri certe.
Raspunde

fosta studenta jurnalistica

Acum 4 ani

N-ai dreptate...
Raspunde

raspandache

Acum 4 ani

Civilizație înseamnă înainte de toate să-ți vezi de viața ta cu decență, fără să te interesezi în fiecare săptămână de credința vecinului tău, mâzgălindu-i pereții casei cu compuneri marxiste care probabil te fac mândru de tine, dar în realitate pentru orice om cu inteligență măcar medie arată micimea autorului lor.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Romania este acolo jos unde este mai ales pentru avem tot mai multi oameni "fara frica" (de orice si de oricine, inclusiv de Dumnezeu), oameni carora cineva le-a spalat orice urma de morala/bun simt si in loc a plantat machiavelism si darwinism. Departe de mine ideea de a promova religia ca singura cale spre BINE, insa alternativele pentru morala crestina nu prea aduc rezultate pana acum. Tot ce au priceput capusele din capul tarii (si nu doar ei din pacate), este ca nu exista pedeapsa pe care sa nu o poata ocoli si ca doar cei mai puternici trebuie sa supravietuiasca. Prin orice mijloace daca e nevoie. Familia este si ea zdruncinata din temelii de tot felul de personaje cu interese obscure si nici in domeniul asta nu vad alt punct serios de rezistenta in afara celor credinciosi. Pentru ce anume ii tot huliti pe acesti oameni? In ziarul respectiv exista o pagina dedicata pentru astfel de articole si puteti sa nu o cititi daca nu va intereseaza. La fel cum faceti poate cu pagina de horoscop, extraterestrii sau mai stiu eu ce. Oamenii ar trebui sa fie liberi macar in credinta sau cumva s-a abolit si dreptul acesta? Incercati sa faceti distinctie intre smecherii care ne conduc si care se pozeaza la biserica cu scop electoral si adevaratii credinciosi care rezista in tacere atacurilor permanente ale unora ca dvs. si incearca sa pastreze familia cel putin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

@... Așa, și? Și noi suntem liberi să-i criticam. Și ei ne hulesc. Oamenii ar trebui sa fie liberi și în lipsa de credință sau cumva s-a abolit și dreptul acesta? Căpușele din capul țării sunt mari ortodocsi, care merg la spovedanie și li se da delete la păcate.
Raspunde

@S

Acum 4 ani

Nu cred ca ai citit suficient de atent ce am scris.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

N-ati inteles nimic dl Bratu:Era vorba de Darth Vader,ortodox sub acoperire care pentru a nu-si pierde cinstea obrazului in fata Imparatului s-a deghizat in Arsenie Boca si a rezolvat problema.Decit sa tot luati in bascalie eforturile pochilor mai bine ati face un articol de Pullitza pe tema lipsei unei icoane plingacioase ori facatoare de minuni intr-o beserica sau manastire sibiana.Stiti ca in tot judetul Sibiu nu exista nicio icoana facatoare de minuni si ca trebuie sa ne bulucim la icoane aflate in tranzit?Au toti numa' noi nu.Apai asta-i dreptate?
Raspunde

Dragos

Acum 4 ani

Citeam acum un articol pe Deutsche Welle ca guvernul Statului Bayern a hotarat ca de la 1 iunie in toate institutiile guvernamentale sa puna crucea la intrare. Cica ar fi un simbol al identitatii si al stilului de viata bavarez. Primul ministru bavarez Markus Söder zice ca acest simbol al crucii ar reprezenta iubirea aproapelui, demnitate umana si toleranta. Daca vrei Aline iti trimit articolul pe mail, daca e cazul ti-l si traduc. Ideea e ca nu mai esti la moda cu ateismul ... sau sunt si astia in evul mediu...
Raspunde

paraschieva

Acum 4 ani

Nu compara mere cu pere! Ai nostri nu au depasit evul mediu...la noi institutia bisericeasca bate constiinta crestina.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rafala Tulai

Acum 4 ani

grucea o pune peste tot unde au voie, numai sa-i chinue pe muselmani
Raspunde

fosta studenta jurnalistica

Acum 4 ani

Dle Bratu, stimate coleg, doamna Doina Jalea a lucrat 30 de ani la Radio Romania, dintre care cei mmai multi la redactia de stiri, asa cum erau stirile pe atunci. In aceasta calitate, aveti impresia ca nu a aflat multe dedesubturi ale politicii inerne si externe? Poate acum a devenit mai credincioasa, cu varsta, insa un graunte de adevar tot exista si in povestea asta... Altfel nu ati fi auzit-o de la 2 persoane care nu aveau nicio legatura una cu alta... incrucisarea surselor, una din teoriile de baza din jurnalism...
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Delir mistic . In acțiunea sa curajoasa N Ceaușescu a beneficiat de decisivul sprijin SUA . Ce iluzii ne-am făcut atunci ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus