Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

O echipă din Sibiu, finalistă la Innovation Labs 2018. „Vrem să schimbăm lumea plantă cu plantă”

O echipă din Sibiu, finalistă la Innovation Labs 2018. „Vrem să schimbăm lumea plantă cu plantă”

O echipă din Sibiu s-a numărat printre finaliștii programului Innovation Labs 2018, care a avut loc luni la București, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. Aceștia au revenit acasă „obosiți, dar fericiți”, chiar dacă n-au luat niciun premiu. Experiența contează, spun ei.

Nature Beats, Imagio, iFeeder și Shopador sunt patru echipe din Sibiu care au ajuns până în semifinalele programului Innovation Labs, unde au prezentat pe scenă ideile lor de start-up-uri și prototipurile inovatoare. Un juriu, mentorii și publicul interesat au fost cei care i-au apreciat. Cele patru echipe au ajuns la București după experiența participării la un hackathon și 2 luni de mentorat alături de antreprenori de top din domeniul IT și comunicații în cadrul programului local Innovation Labs Sibiu. Echipele din Sibiu au fost susținute de EduHub, un program dedicat care urmărește dezvoltarea spiritului antreprenorial, fiind o inițiativă a Universității „Lucian Blaga”.

Innovation Labs este destinat tinerilor profesioniști din domeniul IT care au posibilitatea să exploreze potențialul tehnologiilor avansate pentru a rezolva probleme reale cu care se confruntă oamenii în viața cotidiană, dezvoltând un așa-numit produs minim viabil. Partenerii programului oferă participanților o arenă pentru a experimenta soluțiile și infrastructura tehnologică de viitor, iar aceștia la rândul lor trebuie să-i surprindă. Cei care vor să participe la acest program trebuie să aleagă unul din cele șapte domenii în care vor să inoveze: agricultură, securitate cibernetică, FinTech, sănătate, comerț, Smart City și mobilitate inteligentă.

La etapa din București, din 21 mai 2018, au participat în total 40 de echipe, dintre care 16 au ajuns în marea finală, inclusiv echipa lui Radu Iamandi, Nature Beats.

Radu Ștefan Iamandi, liderul echipei Nature Beats Radu Iamandi, liderul echipei Nature Beats

Nature Beats este un dispozitiv automat ce emite sunete de frecvență joasă, creat pentru a stimula creșterea plantelor mai rapid și mai eficient. Din echipa proiectului au mai făcut parte Andreas Lutsch și Gheorghiță Cîrjă. „Prin proiectul Nature Beats vrem ca industria agriculturii să pivoteze spre tehnologiile verzi, să renunțe cât mai mult la diferiți acceleratori și substanțe dăunătoare. Produsul nostru acoperă, deocamdată, o parte din această industrie, cea a fertilizatorilor. În viitor, sperăm să ne extindem raza și asupra celorlalte arii ale agriculturii”, a explicat Radu.

„Vrem să schimbăm lumea plantă cu plantă”

Tânărul a povestit pentru Turnul Sfatului ce a însemnat această experiență:

„Pentru mine, evenimentul a însemnat și înseamnă un mare pas în dezvoltarea personală și un canal de inițiere în lumea antreprenoriatului. Încă de la prima ediție (2016), în cadrul programului am avut doar de câștigat cu toate că nu am fost până anul acesta finalist. Experiența de anul acesta a fost una nouă pentru mine. Am încercat să îmi combat una dintre cele mai mari frici: public speaking. Nu m-am ‘vindecat’ complet, dar pot spune că am făcut un pas mare spre această arie complet necunoscută. Chiar dacă nu am plecat acasă cu unul dintre premii, bagajul meu a fost mult mai greu decât la plecare. M-am întâlnit cu un coleg de breaslă pe care îl cunosc de câțiva ani, dar nu am apucat să ne întâlnim decât în postările forumurilor, am mai umplut câteva pagini în agenda de contacte, am avut ocazia să cunosc ‘mileniali’ cu aceleași interese și planuri de viitor, am avut onoarea de a participa la unul dintre discursurile unei persoane pe care o respect și o susțin în ceea ce face, Dl. Președinte Klaus Iohannis, și cred că unul dintre cele mai importante, am strâns legătura cu sora mea, care de asemenea m-a susținut pe tot parcursul programului”.
Radu ne-a spus și care sunt planurile lui de viitor legate de acest proiect. „Voi continua cercetările necesare lansării dispozitivului Nature Beats pe piață. Știu că nu e un drum scurt, dar sper să am ce învăța din el și să ajung la destinație”. „Sperăm că în urma participării la Innovation Labs să putem găsi finanțatori sau fonduri pentru a ne continua studiile în acest domeniul și a lansa pe piață un produs inovativ. Cum spune și deviza noastră, vrem să schimbăm lumea plantă cu plantă (trad. din engl. - Change the world one plant at a time). Acesta este scopul nostru și vrem să îl atingem indiferent de obstacole”, a concluzionat Radu Iamandi.

Unde au ajuns premiile câștigătoare

Premiile câștigătoare au mers către patru echipe din Cluj (WakeZ, pentru cel mai bun produs - o aplicație menită să te ajute să dormi mai bine), Timișoara (XVision, pentru cea mai bună afacere - un start-up din domeniul medical prin care se analizează, cu ajutorul inteligenței artificiale, radiografiile pacienților) și București (ClarK, pentru StartUp-ul anului - o pereche de ochelari inteligenți destinați mediului industrial - și Appsulate, pentru „StartUp Excellence” - o soluție de lucru la distanță într-un mediu sigur).

La finala Innovation Labs de la București a fost prezent și președintele României , Klaus Iohannis, care a vorbit despre gradul de digitalizare în țară. Acesta a salutat progresul tehnologic și inovațiile aduse de tineri, dar a fost de acord că autoritățile executive nu fac destule pentru a implementa chiar și lucruri simple. Iohannis a evidențiat că ar fi cazul ca Guvernul să-și îndeplinească promisiunile și anume ca până în anul 2020 35% dintre cetățeni să utilizeze sistemele de e-guvernare, precizând în același timp că acesta ar fi „un obiectiv mult prea optimist” în condițiile în care România abia a atins pragul de 6%.

Klaus Iohannis, la Innovation Labs 2018 Klaus Iohannis, la Innovation Labs 2018

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Pantelis

Acum 2 ani

Radu is so handsome! He suits his role perfectly!
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Felicitari! Mult succes in continuare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus